Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Γιατί να συνεργαστώ με μια Μαία;
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Γιατί να συνεργαστώ με μια Μαία;

Γονείς & Μωρό

Η συνεισφορά της μαίας δεν εντοπίζεται μόνο σε πρακτικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και σε ψυχολογικό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας οι ορμονικές αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό έχουν επίδραση στην ψυχολογία της γυναίκας. 

Η παρουσία της μαίας είναι ευεργετική τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό. Η μαία φροντίζει και τους δυο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βρίσκεται δίπλα στη μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού, την έχει προετοιμάσει κατά τη διάρκεια της κύησης και εκείνη μπορεί να ανταπεξέλθει και να βιώσει με θετικά συναισθήματα τη γέννηση του παιδιού της. Η επίτοκος αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση της, είναι απαλλαγμένη από άγχος, αγωνία και φόβους και αναπτύσσει θετικά συναισθήματα. Η φροντίδα που λαμβάνει είναι υψηλής ποιότητας και εξατομικευμένη. Η μαία παραμένει δίπλα στη μητέρα και το νεογνό και μετά τον τοκετό φροντίζοντας να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για τον θηλασμό, ώστε να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ τους (bonding). Τις επόμενες ημέρες η μαία επισκέπτεται συχνά την λεχώνα, καθώς επίσης έχει και άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της οποιαδήποτε στιγμή είναι απαραίτητο. Βοηθά τη μητέρα όχι μόνο στο θηλασμό, αλλά και στην περιποίηση του νεογνού ούτως ώστε να είναι έτοιμη και να έχει τις γνώσεις για την φροντίδα αυτού και στο σπίτι. Η μαία επισκέπτεται τη λεχώνα στο σπίτι και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστώσει αν η προσαρμογή έχει γίνει ομαλά.Η συνεισφορά της μαίας δεν εντοπίζεται μόνο σε πρακτικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και σε ψυχολογικό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας οι ορμονικές αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό έχουν επίδραση στην ψυχολογία της γυναίκας. Η μαία είναι εκείνη που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις αντιδράσεις της γυναίκας, τις ψυχολογικές μεταβολές της, τις ανησυχίες της και να την στηρίξει, να την καθησυχάσει ενημερώνοντας την διώχνοντας τους φόβους και το άγχος, να ενισχύσει την ψυχολογία της και να της δώσει θάρρος και κουράγιο.

Ειδικότερα, η μαία είναι ειδικά καταρτισμένη να «συντροφεύει» τη γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι το άτομο που θα φροντίσει την έγκυο, θα της μιλήσει για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της και γενικότερα στον οργανισμό της και θα την προετοιμάσει για τις αλλαγές που θα συμβούν στην πορεία. Η μαία συμβουλεύει την έγκυο για διάφορα θέματα που αφορούν στην κύηση, ακούει, λύνει απορίες, εξηγεί, διώχνοντας με αυτόν τον τρόπο ανησυχίες, φόβους και άγχος. Η έγκυος γνωρίζει ότι μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί της οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί και αυτό προσφέρει ψυχική ηρεμία και γαλήνη στην ίδια και κατ’ επέκταση στον σύντροφο και την υπόλοιπη οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια της κύησης η μαία θα προετοιμάσει την έγκυο και τον σύντροφο της για τον τοκετό. Θα τους ενημερώσει για τα σημεία έναρξης του τοκετού, την διαδικασία εισαγωγής στο μαιευτήριο, τα στάδια του τοκετού, τον χρόνο που χρειάζεται και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο τοκετός. Η μαία συμβουλεύει την έγκυο για τις στάσεις που μπορεί να πάρει κατά τον τοκετό, ώστε να ανακουφίζεται από τον πόνο και να βοηθά η ίδια στην εξέλιξη του τοκετού και συμβουλεύει τον σύντροφο για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμμετέχει και να βοηθά την επίτοκο. Η μαία δείχνει στην έγκυο ασκήσεις, οι οποίες θα προετοιμάσουν το σώμα της για τον τοκετό. Συμβουλεύει την έγκυο για τον τρόπο αναπνοής, για τεχνικές χαλάρωσης και μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο, ώστε να ο τοκετός να είναι ανώδυνος.

Η παρουσία της μαίας στον τοκετό είναι εξαιρετικά σημαντική. Όλη η προετοιμασία που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της κύησης τώρα εφαρμόζεται στην πράξη. Η μαία είναι δίπλα στην γυναίκα και της συμπαραστέκεται, κάνοντας την να νιώθει ήρεμη και ασφαλής. Την βοηθά να αλλάζει στάσεις, την συμβουλεύει για την αναπνοή της, της «υπενθυμίζει» όλα όσα είχαν συζητήσει κατά την κύηση για τους τρόπους χαλάρωσης, την ανακουφίζει από τους πόνους κάνοντας της μασάζ, την κατευθύνει σωστά δίνοντας της οδηγίες, την ενθαρρύνει, τονώνει το ηθικό της, ενισχύει την ψυχολογία της. Η μαία ενθαρρύνει τον σύντροφο, του οποίου η φυσική παρουσία είναι σημαντική για τη γυναίκα, να συμμετέχει ενεργά στον τοκετό δίνοντας του οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προσφέρει και να συμβάλλει στη γέννηση του παιδιού του. Βρίσκεται δίπλα στο ζευγάρι και το στηρίζει αυτή την πιο σημαντική στιγμή της ζωής του.

Η μαία βοηθά τη μητέρα στο θηλασμό του βρέφους από την πρώτη κιόλας στιγμή, προτού ακόμη κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Τοποθετεί το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας και αυτό ανακαλύπτει το στήθος της και ξεκινά να θηλάζει αμέσως μετά τη γέννηση του. Η δερματική επαφή δημιουργεί συναισθήματα χαράς, συγκίνησης, αγάπης και ευτυχίας. Με αυτόν τον τρόπο η έναρξη του θηλασμού είναι άμεση, έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ενισχύεται ο δεσμός μητέρας και βρέφους (bonding) και αποτελεί καλή αρχή για την εγκατάσταση και συνέχιση του θηλασμού. Η μαία, τις επόμενες ημέρες, συμβουλεύει τη μητέρα για τον θηλασμό, δίνει οδηγίες, απαντά σε ερωτήματα και επιλύει προβλήματα σχετικά με τον θηλασμό, αν τυχόν προκύψουν.

Η μαία δίνει πληροφορίες, συμβουλεύει και δείχνει στη μητέρα πώς να φροντίζει και να περιποιείται το μωρό της. Ενημερώνει τους γονείς σχετικά με τη διατροφή του μωρού (πόσο συχνά θα βάζει το μωρό στο στήθος της η μητέρα, αν θα πρέπει να το ξυπνάει, πώς να το κρατά να ρευτεί). Συμβουλεύει τους γονείς για το μπάνιο του μωρού, τους δείχνει πως να του κάνουν μασάζ και με ποιό τρόπο να περιποιούνται τον ομφαλό, τα ματάκια του, τη μυτούλα και τα αυτάκια του, για το άλλαγμα της πάνας και το τι πρέπει να παρατηρούν. Επίσης, δίνει συμβουλές στους γονείς σχετικά με τον ύπνο του μωρού, τα ρουχαλάκια του, τα κλινοσκεπάσματα του και τη θερμοκρασία του δωματίου. Σε γενικές γραμμές δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και αναφέρεται σε λεπτομέρειες για την φροντίδα του μωρού, οι οποίες είναι πολύτιμες ιδιαίτερα για τους νέους γονείς, οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία. Ταυτόχρονα, δείχνει και στην πράξη όλα όσα έχει αναφέρει στους γονείς και βρίσκεται δίπλα τους όταν τα εφαρμόζουν, ώστε να τους «εκπαιδεύσει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιποιούνται το μωρό τους σωστά και με ασφάλεια.

Γιατί να συνεργαστώ με μια Μαία;