Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Ήρθε το μωρό στο σπίτι. Τι κάνω τώρα;
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Ήρθε το μωρό στο σπίτι. Τι κάνω τώρα;

Γονείς & Μωρό
Μόλις ήρθε το νέο σας μωρό στο σπίτι! Συγχαρητήρια!

Είτε γίνατε γονείς για πρώτη φορά, είτε έχετε κι άλλα παιδιά, είναι πιθανό να έχετε αρκετές απορίες.
Προσθέστε στην συνταγή συμβουλές από φίλους, συγγενείς, και εργαζόμενους σε μαιευτήρια και τα πράγματα μοιάζουν αρκετά μπερδεμένα.Τι πρέπει να κάνετε;
 
Πολλές από τις παλιότερες διδαχές για την φροντίδα του νεογνού έχουν ανατραπεί αλλά δυστυχώς κάποιες από αυτές καταλήγουν ακόμη στους γονείς (π.χ. οι σφίνες στο κρεβάτι του μωρού, ή η αποστείρωση των μπιμπερό). Εδώ σάς παραθέτω μια σειρά από συμβουλές, έτσι όπως έχουν τα πράγματα ενώ γράφεται αυτό. Η κάθε οικογένεια και το κάθε παιδί έχει συχνά ειδικές ανάγκες, για τις οποίες θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

1.    Το μωρό σας πρέπει να τοποθετείται ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ ανάσκελα στο κρεβατάκι του. Αυτή η πρακτική μειώνει ως και 80% τον κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιου θανάτου των νεογνών, κάτι που μπορεί να μην έχετε ακούσει, αποτελεί όμως ακόμα την πρώτη αιτία θανάτου τον πρώτο χρόνο της ζωής στον Δυτικό κόσμο.
2.    Η κούνια πρέπει να είναι εντελώς άδεια - όχι φυλαχτά, όχι μαξιλάρια, όχι κουβέρτες, όχι κουκλάκια. Ένα σχετικά μέτριο προς σκληρό στρώμα καλυμμένο με κατωσέντονο, και τίποτε άλλο.
3.    Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να είναι 17-21 βαθμούς Κελσίου (χρησιμοποιήστε θερμόμετρο τοίχου) με το μωρό να φοράει ένα ρουχαλάκι. Τα νεογέννητα σε χώρες όπως η Ελλάδα, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από την ζέστη παρά από το κρύο.
4.    Το μωρό σας δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να το πλύνετε με σαπούνι και νερό (δι εμβαπτισμού) μέχρι να πέσει ο ομφαλός. Μέχρι τότε μπορείτε να το πλένετε τοπικά με βρεγμένα πανάκια (πλυμένα και σιδερωμένα). Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή πάνας - τα μωρομάντηλα του εμπορίου (χωρίς αρώματα) ή ένα βρεγμένο πανάκι όπως παραπάνω, είναι η καλύτερη λύση, και όχι να βάζετε το μωρό κάτω από την βρύση. Η υγρασία που παγιδεύεται στις πτυχές του δέρματος κάτω από την κλειστή πάνα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για παράτριμα (σύγκαμα).
5.    Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του στην αλλάχτρα. Μπορεί να μην γυρνά ακόμα, σίγουρα όμως δεν θα σάς προειδοποιήσει πριν γυρίσει πρώτη φορά. Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειάζεται να διακόψετε, τότε πάρτε το μωρό μαζί σας.
6.    Μην κοιμάστε με το μωρό σας στο ίδιο κρεβάτι, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε αλκοόλ, φάρμακα που προκαλούν καταστολή, ή ναρκωτικά. Όταν η θηλάζουσα μητέρα αποκοιμιέται καθιστή στο κρεβάτι με το νεογνό αγκαλιά, είναι υποχρέωση του μπαμπά να μείνει ξύπνιος να... τους κοιτάει.
7.    Η καλύτερη θέση για το μωρό σας είναι πάνω στην μητέρα, με άμεση επαφή δέρμα-δέρμα. Κατά την ίδια έννοια, ένα νεογνό που κλαίει το σηκώνουμε πάντα - δεν υπάρχει η έννοια της “εκπαίδευσης” σε αυτή την ηλικία, ούτε “κακομαθαίνει” το μωρό από την αγκαλιά. Αντιθέτως, όσο περισσότερη αγκαλιά του δώσετε τώρα, τόσο πιο εύκολα θα γίνει η μετάβαση σε δικό του κρεβάτι και δωμάτιο.
8.    Παρόλα αυτά, η προσωπική μου συμβουλή είναι το νεογνό να μπαίνει στο δικό του δωμάτιο και στην δική του κούνια από την πρώτη μέρα της ζωής. Εφόσον υπάρχει συχνή ανάγκη της μητέρας, τότε είναι προτιμότερο να κοιμάται εκείνη στο δωμάτιό του, παρά το αντίστροφο. Η μετάβαση στο μέλλον θα είναι ευκολότερη.
9.    Τα μπουκάλια και οι θηλές τους, εφόσον τα χρησιμοποιείτε, ΔΕΝ χρειάζονται αποστείρωση. Αρκεί να πλένονται στο πλυντήριο ή στο χέρι με χλιαρό νερό και σαπούνι.
10.    Το νερό ΔΕΝ χρειάζεται βράσιμο, εκτός αν παίρνετε νερό από πηγάδι, ή ανησυχείτε για την ποιότητα του νερού της βρύσης σας. Αν σας απασχολούν τα ιχνοστοιχεία του νερού, ο βρασμός δεν έχει κανένα αποτέλεσμα σε αυτά.
11.    ΔΕΝ χρειάζεται να έχετε ζυγαριά στο σπίτι. Το βρέφος πρέπει να ζυγιστεί στο ιατρείο του παιδιάτρου σας αφού βγείτε από το μαιευτήριο, και ύστερα σύμφωνα με τις οδηγίες του. Ένα νεογνό που θηλάζει αποκλειστικά, είναι ζωηρό, έχει περισσότερες από 6 πάνες με αρκετά ούρα και 1-2 κενώσεις τουλάχιστον την ημέρα, δεν υπάρχει λόγος να ζυγίζεται. Η ζυγαριά φέρνει άγχος στην οικογένεια, οδηγεί συχνά στο να δίνεται συμπλήρωμα χωρίς κανέναν λόγο, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολος και λιγότερο πιθανός να πετύχει ο θηλασμός.
12.    Ναι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πάτε εσείς στο ιατρείο του παιδιάτρου σας. Το φαινόμενο της επίσκεψης στο σπίτι "επειδή είναι νεογέννητο” είναι ιδιαίτερο της Ελλάδας, και δεν φαίνεται να προστατεύει τα νεογνά από λοιμώξεις ή άλλα προβλήματα. Έχει όμως το πλεονέκτημα ότι ο παιδίατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για τον χώρο του μωρού, επί τόπου. Η απόφαση είναι δική σας και του γιατρού σας.
13.    Το ανοσοποιητικό των νεογνών χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες για να φτάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του και ως εκ τούτου τις πρώτες 40 μέρες θεωρούμε πως είναι "πιο ευαίσθητο” στις λοιμώξεις. Για αυτές τις μέρες πρέπει να αποφεύγετε τις παρακάτω καταστάσεις και ομάδες πληθυσμού: παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά κάθε ηλικίας με συμπτώματα νόσου, κλειστούς χώρους με πολλά άτομα. Ο χώρος του μωρού πρέπει να αερίζεται καθημερινά, και πέραν των γονιών, καλό είναι να αποφεύγονται τα πολλά... "χάδια”. Οι φίλοι σας ας έρθουν σπίτι να δουν εσάς και ας μην το "φτύνουμε να μην το ματιάσουμε” όσο γίνεται.
14.    Ο ήλιος δεν προστατεύει από τον ίκτερο και η πρακτική του να αφήνουμε τα παιδιά στον ήλιο, είναι έως και επικίνδυνη δεδομένης της ακτινοβολίας.
15.    Μην ντρέπεστε να καλέσετε τον παιδίατρό σας με απορίες. Είναι προτιμότερο να καλέσετε μια φορά παραπάνω, παρά να βρίσκεστε σε πανικό.
16.    Ειδικά για τα βρέφη με κολικούς (μια διάγνωση που θα βάλει ο παιδίατρός σας και όχι οι φίλοι και οι γνωστοί) να ξέρετε πως η πολύ δύσκολη φάση αυτή περνά σε 3 μήνες. Μέχρι τότε, αν δεν αντέχετε άλλο, αφήστε το μωρό στην κούνια του, και πηγαίνετε κάπου που δεν θα ακούγεται πλέον το κλάμα του μωρού για δέκα λεπτά, ή αφήστε το σε κάποιον υπεύθυνο ενήλικα και βγείτε από το σπίτι. Ποτέ μην ταρακουνάτε το μωρό σας.

Σας υπενθυμίζω πως αυτές είναι γενικές συμβουλές, και το κάθε μωρό είναι ξεχωριστό. Ο τελικός υπεύθυνος για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να σας κατευθύνει, είναι ο παιδίατρός σας.

Ήρθε το μωρό στο σπίτι. Τι κάνω τώρα;