Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Επιστροφή στα θρανία για παιδιά… και γονείς!
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Επιστροφή στα θρανία για παιδιά… και γονείς!

Γονείς & Μωρό
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση, τόσο για τους μαθητές κάθε ηλικίας, όσο και για τους γονείς. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στις υποχρεώσεις των γονέων προστίθεται η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, η οποία συνήθως συνοδεύεται από επιπλέον έξοδα, άγχος και ανησυχίες. Τα θέματα που απασχολούν τους γονείς ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αλλά και με τις συνθήκες ζωής τους. Για άλλους είναι η πρώτη χρονιά που πηγαίνει το παιδί στο σχολείο, άλλοι μετακομίζουν και έχουν να διαχειριστούν μια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος του παιδιού τους, σε άλλες περιπτώσεις το παιδί μεγαλώνει και αυξάνονται οι απαιτήσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο και άλλοι έχουν να αντιμετωπίσουν πρακτικές και οικονομικές δυσκολίες.


 
Όσον αφορά στα ίδια τα παιδιά, πολλές φορές ξεκινούν τη νέα χρονιά στο σχολείο με ανάμεικτα συναισθήματα. Κάποια από αυτά μπορεί να ενθουσιάζονται στην ιδέα ότι θα ξαναδούν τους φίλους και συμμαθητές τους, ή να χαίρονται με τις νέες προκλήσεις που τους περιμένουν, πολλά παιδιά όμως δυσκολεύονται να αφήσουν τους χαλαρούς ρυθμούς του καλοκαιριού και να περάσουν σε ένα δομημένο καθημερινό πρόγραμμα. Επίσης, πολλά παιδιά έχουν ανησυχίες που αφορούν στις διαπροσωπικές σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχολείου, στην αποδοχή από τους συμμαθητές ή τους δασκάλους, στη σχολική τους επίδοση ή σε άλλα προσωπικά και συναισθηματικά θέματα.
 
Παρότι η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από ευελιξία και μεγάλη ικανότητα προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία τα παιδιά να αισθάνονται ότι λαμβάνουν την υποστήριξη των γονέων σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους έντονων αλλαγών. Επομένως, πέρα από τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι γονείς σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, χρειάζεται να εστιάσουν την προσοχή τους και στο κάθε παιδί ξεχωριστά, προκειμένου να ακούσουν τις ανησυχίες του, να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθησή του και να το προετοιμάσουν κατάλληλα για τη νέα σχολική χρονιά. Είναι σημαντικό οι γονείς να διαχωρίσουν τις δικές τους προσδοκίες από τις ανάγκες του παιδιού και να προσπαθήσουν να δείξουν κατανόηση, βάζοντας κάποια όρια, χωρίς όμως να γίνονται πιεστικοί και απαιτητικοί απέναντι στο παιδί και λαμβάνοντας υπόψη ότι το σχολείο για ένα μαθητή είναι πολύ περισσότερα πράγματα από το διάβασμα, τη βαθμολογία και την επίδοση.


 
Επίσης, ειδικά τους πρώτους μήνες που το παιδί βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής και μπορεί να έχει έντονο άγχος, οι γονείς χρειάζεται να είναι διαθέσιμοι και ιδιαίτερα παρατηρητικοί σε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως για παράδειγμα στις συνήθειες, στη διάθεση, στον ύπνο, ή στη διατροφή. Καλό είναι μάλιστα να υπάρχει τακτική επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και το επιστημονικό προσωπικό του σχολείου, ώστε οι γονείς να έχουν πληρέστερη εικόνα για την πορεία του παιδιού τους και να μπορούν να του προσφέρουν την κατάλληλη βοήθεια.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το σχολείο, πέρα από τις δυσκολίες του, έχει και πολλές όμορφες στιγμές για τα παιδιά. Μια θετική στάση των γονέων προς το σχολείο, θα βοηθήσει το παιδί να εστιάσει στο ευχάριστο κομμάτι της εμπειρίας, να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητά του, να κοινωνικοποιηθεί, να συνδεθεί με άλλους ανθρώπους, να μάθει καινούρια πράγματα και να εξελίξει τον εαυτό του.

Επιστροφή στα θρανία για παιδιά… και γονείς!