Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Τι είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Τι είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Sex & Σχέσεις
Η λέξη ψυχοσωματικό συνθέτει την έννοια της ψυχής με αυτή του σώματος και συνήθως αναφέρεται σε λειτουργίες που αφορούν τόσο σωματικούς, όσο και ψυχολογικούς παράγοντες. Ένα απλό παράδειγμα είναι τα δάκρυα, τα οποία αποτελούν τη σωματική εκδήλωση κάποιων συναισθημάτων. Συχνότερα όμως, χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό για να περιγράψουμε το πώς μια σωματική ασθένεια ή ένα σωματικό σύμπτωμα, προκαλείται ή επιδεινώνεται από ψυχολογικούς παράγοντες.

Κάποια συνήθη παραδείγματα ψυχοσωματικών συμπτωμάτων είναι οι πονοκέφαλοι, τα δερματικά προβλήματα, οι πόνοι στην κοιλιά, η χρόνια κόπωση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι πόνοι στο στήθος, οι ζαλάδες, τα οιδήματα, οι πόνοι στην πλάτη, η αϋπνία, η απώλεια βάρους, ο βήχας, η δυσκοιλιότητα, καθώς και μεγάλη ποικιλία άλλων ενοχλήσεων.Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, είναι ότι τις περισσότερες φορές μοιάζουν «ανεξήγητα», δεν αποτελούν μέρος κάποιας γενικότερης ιατρικής κατάστασης, είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα αίτια εμφάνισής τους και μπορεί να εξαφανίζονται ή να επανεμφανίζονται ξαφνικά. Επίσης, είναι περισσότερο ανησυχητικά όταν περιορίζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου, δυσκολεύουν τη ζωή του ή επηρεάζουν αρνητικά την αίσθηση που έχει για τον εαυτό του. Συνήθως πρόκειται για σωματικά συμπτώματα τα οποία καλύπτουν κάποιο ψυχολογικό πόνο ή δυσκολία, που το άτομο –για διάφορους λόγους– δε μπορεί να επεξεργαστεί με άμεσο τρόπο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ωστόσο, το γεγονός ότι κάποιο σύμπτωμα μπορεί να έχει ψυχολογικά αίτια, δε σημαίνει ότι είναι λιγότερο σοβαρό ή επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου. Αντίθετα, πολλές φορές το σώμα, με ένα ακραίο σύμπτωμα που δε γίνεται να αγνοηθεί, μπορεί να «αναγκάσει» το άτομο να έρθει αντιμέτωπο με κάποιο βαθύτερο ψυχολογικό ζήτημα το οποίο έχει αφήσει στην άκρη. Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση, γιατί κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και κάθε σύμπτωμα διαφορετικό.
Πέρα από τα συγκεκριμένα σωματικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι κάθε ψυχολογική δυσκολία μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο σώμα.

Για παράδειγμα, κάποιος που υποφέρει από κατάθλιψη, μπορεί να παραμελεί τη σωματική του υγιεινή, να μην τρέφεται σωστά και να κοιμάται ελάχιστα, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο επιρρεπής σε σωματικές ασθένειες. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι επίσης πολύ σημαντική η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό, προκειμένου να προστατευτεί το άτομο.

Πώς όμως γίνεται αυτή η διαδικασία και τι είναι αυτό που κάνει το σώμα να επηρεάζεται τόσο πολύ από την ψυχολογία μας;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, αλλά αν αναλογιστούμε ότι ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου της λειτουργίας του ανθρώπου και αυτός είναι συνδεδεμένος με το κάθε μας ζωτικό όργανο, εκπέμποντας καθημερινά αμέτρητα σήματα ανά δευτερόλεπτο, ίσως συνειδητοποιήσουμε τελικά ότι το σώμα και η ψυχή δεν είναι και τόσο αυστηρά διαχωρισμένα.

Τι είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;