Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Η Δύναμη των Θετικών Συναισθημάτων
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Η Δύναμη των Θετικών Συναισθημάτων

Sex & Σχέσεις
Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι πολύ εύκολο να διακρίνουν και να περιγράψουν αρνητικές εμπειρίες, αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις. Όταν αυτό συμβαίνει σταθερά για μεγάλο διάστημα είναι σχεδόν βέβαιο πως το άτομο θα δυσκολευτεί να βιώσει πλήρως και να ευχαριστηθεί τις θετικές πλευρές της ζωής και κάποια στιγμή αναμένεται να παραπονεθεί για ανηδονία, υπερβολικό άγχος, απαισιοδοξία και αίσθημα κενού.Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;Η νευροβιολογία του ανθρώπινου σώματος έχει έναν προστατευτικό ρόλο και κατάφερε εξελικτικά να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο γεμάτο από συνεχείς απειλές. Αυτό το κατάφερε με το να μας «καλωδιώσει» έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε άμεσα τον κίνδυνο, να «μυριζόμαστε» το αρνητικό ερέθισμα πριν καν αυτό συμβεί, να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή και σημασία στα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι, καταφέρνουμε πολύ πιο αποδοτικά να παρατηρούμε, να συγκεντρωνόμαστε, να επεξεργαζόμαστε, να βιώνουμε και να θυμόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα.

Τι γίνεται όμως με τα θετικά συναισθήματα, τα οποία είναι πιο φευγαλέα, πιο δύσκολο να περιγραφούν, πιο ζόρικο να κρατηθούν στη μνήμη και πιο σπάνιο να βιωθούν στη δύσκολη καθημερινότητά μας; Τα θετικά συναισθήματα είναι το λιθαράκι στο δρόμο μας προς την ευτυχία, είναι η κόλλα που μας κρατάει κοντά στους ανθρώπους, είναι η ρίζα της ανθρώπινης θέλησης να πάει μπροστά, πιο μακριά, να ανακαλύψει, να δημιουργήσει, να κατακτήσει. Σύφωνα με την θεωρία του “broaden and build” ((B. Fredrickson, 2001; 2003), τα αρνητικά συναισθήματα, παρότι μας βοηθούν να επιβιώσουμε, περιορίζουν το εύρος των αντιδράσεών μας. Σε αντίθεση, τα θετικά συναισθήματα ανοίγουν την ομπρέλα των ιδεών μας και μας προάγουν στη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία, ενώ ταυτόχρονα χτίζουν πολλαπλές πηγές υποστήριξης (διανοητικές, σωματικές, κοινωνικές, ψυχολογικές).

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε πως τα θετικά συναισθήματα θα πρέπει να επιδιώκονται, να αναγνωρίζονται και να εκτιμώνται στο μέγιστο δυνατό. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βγαίνουμε στη ζωή έχοντας σκοπό να ζήσουμε όσο περισσότερα θετικά συναισθήματα μπορούμε, έπειτα να είμαστε σε θέση να τα παρατηρήσουμε, να τα καταλάβουμε και να τα ονομάσουμε και τέλος να τα αναδείξουμε, συζητώντας για αυτά και βοηθώντας έτσι στην αποθήκευσή τους στη μνήμη.

Για να συμβεί αυτό, ένα σημαντικό κομμάτι είναι να εκπαιδευτούμε στο κατάλληλο θετικό λεξιλόγιο. Προσπαθείστε να σκεφτείτε συναισθήματα όπως: αγάπη, δέος, έμπνευση, ενθουσιασμό, έκσταση, ευλογία, ψυχαγωγία, ευγνωμοσύνη, ευχαρίστηση, ηρεμία, αρμονία, ικανοποίηση, ειρήνη, ελπίδα, εμπιστοσύνη. Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε αυτές τις περιγραφές; Με πόση έμφαση διδάσκονται στα παιδιά μας; Πώς θα μπορούσαμε να βάλουμε περισσότερες ανάλογες εμπειρίες στην καθημερινότητά μας, που θα μας οδηγούσαν στα αντίστοιχα θετικά συναισθήματα, που πλέον θα μπορούμε να περιγράψουμε επαρκώς;

Τα θετικά συναισθήματα, εκτός από το ότι είναι ευχάριστα να τα ζεις, προσφέρουν και οφέλη: ενισχύουν φυσικά την υγεία, την διάθεση και την οικονομική άνοδο (!), συνεισφέρουν στη μακροζωία, την ευζωία και την ευτυχία, και ενισχύουν την ανθεκτικότητα απέναντι στα προβλήματα. Όταν, δηλαδή, νιώθουμε κάτι θετικό, όπως ενθουσιασμό ή γαλήνη, ταυτόχρονα χτίζουμε και τις ψυχολογικές άμυνες του οργανισμού μας, τον προετοιμάζουμε και για τα δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει.

Για να πετύχουμε την πορεία προς την πλήρη άνθιση, προτείνεται η αναλογία 3:1 στα θετικά συναισθήματα έναντι των αρνητικών: αυτό σημαίνει ότι για καθετί αρνητικό που ζούμε, θα πρέπει να περιγράφουμε τρεις θετικές εμπειρίες. Όχι και τόσο εύκολο, ε; Φανταστείτε ότι η ιδανική αναλογία στις σχέσεις είναι 5:1. Για κάθε καβγά ή προσβολή που ξεστομίσατε, θα πρέπει να αναλογιστείτε πέντε θετικές ποιότητες που σας δένουν με το ζευγάρι σας. Και πώς θα τα πετύχουμε όλα αυτά; Θετικές πράξεις φέρνουν θετικές σκέψεις που με τη σειρά τους φέρνουν θετικά συναισθήματα. Άρα, βγείτε έξω και επιδοθείτε σε πράξεις αγάπης, καλοσύνης, συγχώρεσης, αλλά και ξεκούρασης, διασκέδασης, ηρεμίας! Καλή επιτυχία!

Η Δύναμη των Θετικών Συναισθημάτων