Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Τα γνωρίσματα του ευτυχισμένου ανθρώπου
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Τα γνωρίσματα του ευτυχισμένου ανθρώπου

Sex & Σχέσεις

Τι ξεχωρίζει λοιπόν, τον ευτυχισμένο άνθρωπο; Ποιές είναι αυτές οι συνήθειες ή τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη ζωή να αποκτά ένα βαθύτερο νόημα και τα θετικά συναισθήματα του ατόμου να εκτοξεύονται; 

Έρευνες στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας (Seligman, 2004) καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι και γίνονται ευτυχέστεροι όταν έχουν τα παρακάτω, τα οποία αντιστοιχούν στην «ακροστοιχίδα της ευτυχίας» P.E.R.M.A. (Pleasure/ Engagement/ Relationships/ Meaning/ Accomplishments):Απόλαυση

Αφορά τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας που γαργαλάνε ευχάριστα τις αισθήσεις μας, για παράδειγμα ένα ζεστό μπάνιο το χειμώνα, ένα πεντανόστιμο γεύμα, ένα παλιό τραγούδι σε ένταση, μια χαλαρωτική θέα μιας ακροθαλασσιάς, η ευωδιά ενός μωρού. Τέτοιες απολαύσεις μπορούν όμως να μας προσφέρουν και οι άνθρωποι: μια αγκαλιά κι ένα φιλί στην οικογένεια, μια βραδιά καυτού σεξ, ένας ήρεμος καφές με έναν φίλο. Ακόμα, στιγμές ξεκούρασης προσφέρουν στον οργανισμό δυνάμεις για να κυνηγήσει την ευτυχία: σκεφτείτε ένα ξεκούραστο ύπνο σε φρέσκα σεντόνια, ένα μάθημα διαλογισμού, μια βραδιά μπροστά στο τζάκι κάνοντας... τίποτα!

Δέσμευση/ ροή

Η έννοια της δέσμευσης σε μια δραστηριότητα ή αλλιώς ροής στον χώρο της ψυχολογίας σχετίζεται με την ενασχόλησή μας με μια ενδιαφέρουσα και συνάμα δύσκολη δραστηριότητα που προκαλεί τις δεξιότητές μας και μας εξελίσσει. Σκεφτείτε εμπειρίες που μας κάνουν να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου, να είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι, να έχουμε τον έλεγχο αλλά και μερικές φορές να κουραζόμαστε, όπως το να προσπαθούμε να λύσουμε ένα σταυρόλεξο ή να κάνουμε ένα καινούριο ρεκόρ στο κολύμπι. Με λίγα λόγια, ο άνθρωπος οδηγείται στη ευτυχία με το να καταπιάνεται με ό,τι τον ευχαριστεί και με το να γίνεται καλύτερος σε αυτό.

Σχέσεις

Ένας σημαντικός δείκτης της ευτυχίας είναι οι άνθρωποι που μας περιστοιχίζουν: πόσοι και ποιοι είναι, τι είδους σχέση έχουμε μαζί τους, αν είμαστε άξιοι φίλοι, αν είμαστε αγαπητοί στη δουλειά μας, αν τα καταφέρνουμε στις ερωτικές σχέσεις, αν έχουμε μια ζεστή αλλά και ισορροπημένη σχέση με την οικογένειά μας. Από τη μία λοιπόν, ένας ευτυχισμένος άνθρωπος αξιολογείται από την ποσότητα και την ποιότητα των διαπροσωπικών του σχέσεων, και από την άλλη, ένας ευτυχισμένος άνθρωπος φαίνεται να είναι πιο εύκολο να δημιουργήσει υγιείς και ανταποδοτικές σχέσεις!

Νόημα


Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τάση του ανθρώπου να ρωτάει «γιατί;» και να προσπαθεί να συνδέσει τις εμπειρίες του σε ένα γενικότερο πλάνο είναι έμφυτη. Φαίνεται όμως, ότι είναι και αποδοτική! Συνεπώς, είναι χρήσιμο για το δρόμο μας προς την ευτυχισμένη ζωή να αναζητούμε και να αποκτούμε ένα νόημα της ζωής μας, είτε αυτό είναι θρησκευτικό, είτε φιλοσοφικό, είτε προσωπικό. Έτσι, η πορεία και η εμπειρίες μας αποκτούν συνοχή, μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε το μέλλον βασισμένοι σ’ ένα σκοπό ζωής και μας συνδέουν με τους άλλους ανθρώπους, τη φύση, τις ανώτερες δυνάμεις ίσως- για όποιον πιστεύει στο Θεό.

Κατορθώματα

Πόσο σημαντικό είναι για την αυτοεκτίμησή μας να έχουμε πετύχει σημαντικά για εμάς πράγματα στη ζωή! Μπορεί να είναι ένας μικρός στόχος, όπως το να μάθω ποδήλατο ή να περάσω σε ένα μάθημα, ή και κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο δύσκολο: να ζήσω στο εξωτερικό, να δημιουργήσω μια αρμονική οικογένεια, να ξεπεράσω μια απώλεια ή να δουλέψω στο αντικείμενο που αγαπώ. Η έρευνα υποδεικνύει πως ο καθένας μπορεί να γίνει πιο ευτυχισμένος, αν κοιτώντας προς τα πίσω επιλέγει να μετράει στόχους που έχει καταφέρει, για τους οποίους νιώθει περήφανος. Το κλειδί εδώ είναι να θέτουμε μικρούς, ρεαλιστικούς και σαφείς στόχους, έτσι ώστε η λίστα με τα κατορθώματά μας να μεγαλώνει ολοένα!

Ας μην ξεχνάμε ότι η ευτυχία μας φαίνεται να βασίζεται κατά 40% στη δική μας συνειδητή προσπάθεια να την διεκδικήσουμε, έναντι του 50% της γενετικής μας προδιάθεσης και του 10% μόνο των συνθηκών της ζωής μας (Lyubomirsky, 2008).

Οπότε, αν νομίζετε ότι τα λιγότερα κιλά, τα περισσότερα χρήματα, μια καινούρια σχέση ή ο περισσότερος χρόνος θα σας κάνουν να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας!

Πηγές

Seligman, Martin E.P. (2004). “Can happiness be taught?” Daedalus, Spring 2004.
Lyubomirsky, S. (2008). The how of happiness: A scientific approach to getting the life you want. New York: Penguin Press.

Τα γνωρίσματα του ευτυχισμένου ανθρώπου