Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Προστατέψτε τα παιδιά από τον ήλιο!
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Προστατέψτε τα παιδιά από τον ήλιο!

Γονείς & Μωρό

Δεν ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας δέχονται το 80% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που θα δεχτούν σε ολόκληρη τη ζωή τους έως τα 20 πρώτα χρόνια.

Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Τις περισσότερες χρονιές η καλοκαιρία ξεκινά νωρίς το φθινόπωρο, μόλις από τον Απρίλιο και φτάνει δειλά δειλά έως τον Νοέμβριο.

Είναι λοιπόν απαραίτητο σε όλους μας να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας σχετικά με την ασφαλή παραμονή μας στον ήλιο, όχι μόνο δίπλα στη θάλασσα, αλλά και στην καθημερινότητά μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η «τρύπα του όζοντος» μεγαλώνει συνεχώς, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία να φτάνει στη γη. Οι επιπτώσεις  της υπεριώδους ακτινοβολίας στον άνθρωπο είναι πολλές και σοβαρές και εξαρτώνται άμεσα από τον βαθμό έκθεσης σε αυτή.Άμεση  επίπτωση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι το γνωστό σε όλους μας ηλιακό έγκαυμα. Απώτερες επιπλοκές είναι η πρόωρη γήρανση και οι κακοήθειες του δέρματος (επιθηλιώματα και μελάνωμα). Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση τον απώτερων επιπλοκών της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, σχετίζονται με τον βαθμό έκθεσης μας στον ήλιο, ενώ η εμφάνιση μελανώματος, της χειρότερης μορφής καρκίνου στον άνθρωπο, σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία.

Όσο πιο ανοιχτός ο φωτότυπος του δέρματος (ανοιχτόχρωμα δέρματα, με λιγότερη μελανίνη), τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος. Όσο μικρότερη η ηλικία του ατόμου, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος. Όσο περισσότερη η ώρα έκθεσης στον ήλιο σε ώρες εντονότερης ηλιακής ακτινοβολίας, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος του ηλιακού εγκαύματος.

Ας θυμηθούμε τα προληπτικά μέτρα ηλιοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται:

  • Βρέφη μέχρι 6 μηνών ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να εκτίθενται στον ήλιο.
  • Συνιστάται η αποφυγή ηλιακής έκθεσης τις ώρες μέγιστης ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή 12πμ-4μμ
  • Πριν εκτεθούμε στον ήλιο, εμείς και το παιδί μας, απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Βάζουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20, 15-30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε την επάλειψη κάθε 2-3 ώρες. Εάν το παιδί μπαινοβγαίνει στη θάλασσα η χρήση αντηλιακού θα πρέπει να είναι συχνότερη. Σε παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών, η επανάληψη επάλειψης του αντηλιακού επιβάλλεται να είναι κάθε 1 ώρα και η έκθεση στον ήλιο ολιγόλεπτη.
  • Δεν ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό στη μύτη, στα αυτιά, στον αυχένα και πίσω από τα γόνατα!
  • Εκτός από τη χρήση του αντηλιακού, ως μέτρο ηλιοπροστασίας, φροντίζουμε να φοράμε στα παιδιά μας καπέλο, μπλούζα και γυαλιά ηλίου. Το καπέλο θα πρέπει να είναι πλατύγυρο για να προστατεύεται το πρόσωπο, ο αυχένας και τα αυτιά. Η μπλούζα θα πρέπει να είναι κατά κανόνα ανοιχτόχρωμη, με μακριά μανίκια και να προστατεύει τον αυχένα και τους ώμους. Τέλος, τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.
Τα βασικά μέτρα προληπτικής ηλιοπροστασίας είναι απλά και εύκολο να εφαρμοστούν. Ας τα ενσωματώσουμε λοιπόν στην καθημερινότητά μας, για την υγεία του δέρματος τη δική μας, αλλά κυρίως των παιδιών μας.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ;

Στην περίπτωση που παρά τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά και είτε λόγω μη επαρκούς ηλιοπροστασίας (μικρότερος δείκτης ηλιοπροστασίας από τον επιθυμητό, αποφυγή χρήσης καπέλου ή γυαλιών ηλίου) είτε υποεκτίμηση της επικινδυνότητας της ηλιακής ακτινοβολίας, καταλήγετε σπίτι με ένα δερματικό έγκαυμα.

Και τώρα τι κάνουμε?

Αρχικά αφαιρούμε τα ρούχα και τοποθετούμε την περιοχή του δέρματος που έχει υποστεί τη βλάβη κάτω από τρεχούμενο δροσερό νερό, τουλάχιστον για 3 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουμε το βάθος του εγκαύματος και προστατεύουμε τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος από την επιπλέον καταστροφή.

Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε πάνω στην περιοχή του εγκαύματος οδοντόπαστες, βούτυρο, γιαούρτι, ντομάτα ή οτιδήποτε άλλο «γιατροσόφι».

Εάν έχουν ήδη δημιουργηθεί φυσαλίδες ή έλκη, δεν τα πειράζουμε.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα και τον βαθμό του εγκαύματος, αλλά και για να σας παρέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες αντιμετώπισης.

Δεν ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας δέχονται το 80% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που θα δεχτούν σε ολόκληρη τη ζωή τους έως τα 20 πρώτα χρόνια. Αυτό δεν γίνεται μόνο το καλοκαίρι στην παραλία, αλλά κυρίως στην καθημερινότητά μας, στο σχολείο, στην εκδρομή, στη βόλτα, στα ψώνια. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε λοιπόν τα παιδιά μας, αλλά και τους εαυτούς μας, να φροντίζουν τη δερματική τους υγεία, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, για να υιοθετήσουν μια υγιή συμπεριφορά σε όλη την ενήλικο ζωή τους.

Προστατέψτε τα παιδιά από τον ήλιο!