Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Πρώτες μέρες με το νεογέννητο σπίτι και τι θα τρώει;
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Πρώτες μέρες με το νεογέννητο σπίτι και τι θα τρώει;

Γονείς & Μωρό
Να σας ζήσει! Μετά από 9 μήνες, επιτέλους κρατάτε στα χέρια σας το δικό σας μωράκι!

Φεύγετε από το μαιευτήριο γεμάτοι χαρά, αλλά και γεμάτοι απορίες για τα πράγματα που πρέπει να κάνετε ή να προσέχετε τώρα που θα είστε μόνοι στο σπίτι με το μωρό σας. Τώρα που δεν θα έχετε τη  μαία να σας βοηθά και να σας καθοδηγεί με το θηλασμό και το μπάνιο, ούτε τον παιδίατρο να ελέγχει το μωράκι σας καθημερινά.

Δεν χρειάζεται άγχος! Όλα θα πάνε καλά. Χρειάζεται μόνο υπομονή, αγάπη, λογική και μικρές χρήσιμες συμβουλές.

Πολλές μαμάδες αγχώνονται γιατί το μωρό κλαίει, πότε πρέπει να ταϊστεί, πότε πρέπει να αλλαχθεί, πως θα το πλυθεί, πότε να βγει βόλτα, τι θερμοκρασία να έχει ο χώρος και άλλες πολλές απορίες!

Ήρεμα! Όλα θα γίνουν!

ΤΡΟΦΗ

Για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, η καλύτερη τροφή για το μωρό σας είναι το μητρικό γάλα. Περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, στις απαραίτητες αναλογίες και επιπλέον εφοδιάζει το μικρό σας με έτοιμα αντισώματα, αφού δικά του θα αρχίσει να παράγει μετά τους 6 μήνες ζωής. Επιπλέον, ενισχύει το δέσιμο της μητέρας με το νεογέννητό της και την ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, συστήνουν σχετικά με τον μητρικό θηλασμό, ότι πρέπει να ξεκινάει μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση, θα πρέπει να είναι αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες ζωής και στη συνέχεια να διαρκεί έως το πρώτο έτος ζωής ή και περισσότερο, σε συνδυασμό με τις στερεές τροφές.

Για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, αποκλειστική τροφή του βρέφους, όπως είπαμε είναι το γάλα, ιδανικά το μητρικό. Τα μικρά βρέφη δεν χρειάζονται επιπλέον νερό ή άλλα ροφήματα, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Νερό μπαίνει στη διατροφή του μωρού, με την εισαγωγή των στερεών τροφών, περίπου στους 5-6 μήνες.

Πολλές μαμάδες ανησυχούν εάν έχουν αρκετό γάλα ή εάν το μωρό τους τρώει όσο χρειάζεται.

Το μόνο ασφαλές μέτρο αξιολόγησης αποτελεί το βάρος που κερδίζει το βρεφάκι σας την εβδομάδα. Τους πρώτους μήνες ζωής επιθυμούμε να κερδίζει περίπου 25- 30gr/ημέρα τα οποία μεταφράζονται σε 100-150 gr/ εβδομάδα.

Τα μωρά αποκαθιστούν το βάρος γέννησης περίπου σε 10 ημέρες από τον τοκετό, το διπλασιάζουν περίπου στους 3-4 μήνες ζωής και το τριπλασιάζουν περίπου στο έτος. Επομένως, το πρώτο έτος ζωής, αποτελεί ίσως την σημαντικότερη περίοδο για ένα βρέφος, από διατροφικής άποψης. Ο αναπτυσσόμενος οργανισμός αυξάνει με το μεγαλύτερο ρυθμό για τη ζωή του ατόμου. Άρα, οι διατροφικές ανάγκες κατά την βρεφική περίοδο είναι οι σημαντικότερες, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο ζωής του ανθρώπου, με εξαίρεση ίσως την περίοδο της εφηβείας.

Μετά την ηλικία των 6 μηνών, το βρέφος παύει να καλύπτεται θερμιδικά μόνο από το γάλα. Η περίοδος αυτή είναι η κατάλληλη για την εισαγωγή των στερεών τροφών και συμβαδίζει με την νευρολογική ωρίμανση του για να δεχτεί τις στερεές τροφές.

Γενικές οδηγίες κατά την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους:

•    Συστήνεται, η συνέχιση του μητρικού θηλασμού, συμπληρωματικά, έως την ηλικία των 2 ετών ή περισσότερο.
•    Αρχικά παρέχουμε μικρή ποσότητα στερεάς τροφής και αυξάνουμε την ποσότητα και την ποικιλία  με την πρόοδο της ηλικίας.
•    Προσφέρουμε τα πρώτα γεύματα στερεάς τροφής στο βρέφος με υπομονή, χωρίς να τα πιέζουμε να φάνε γρηγορότερα ή περισσότερη από την επιθυμητή ποσότητα. Τα ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν, διατηρώντας πάντοτε σταθερή επαφή με το βλέμμα.
•    Σταδιακά αυξάνεται και ο αριθμός των παρεχόμενων ημερήσιων γευμάτων: 2-3 γεύματα/ ημέρα σε βρέφη 6-8 μηνών και 3-4γεύματα/ ημέρα σε βρέφη 9-23 μηνών, με 1-2 ενδιάμεσα σνακ.
•    Σε περιόδους εμπύρετης λοίμωξης, αυξάνουμε την ημερήσια κατανάλωση υγρών (αυξάνουμε την διάρκεια του μητρικού θηλασμού, δίνουμε περισσότερο νερό ή χυμούς).
•    Πάντοτε φροντίζουμε να διατηρούμε υψηλό το επίπεδο υγιεινής, τόσο κατά την παρασκευή του φαγητού, όσο και μετά.

Πρώτες μέρες με το νεογέννητο σπίτι και τι θα τρώει;