Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Εκχύλισμα φύλλων Ελιάς: Οφέλη για την υγεία
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Εκχύλισμα φύλλων Ελιάς: Οφέλη για την υγεία

Υγεία & Διατροφή

Η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και σύμβολο του πολιτισμού μας.

Η φύση αποτελεί μια ανεξερεύνητη δεξαμενή φυσικών φαρμάκων.

Η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και σύμβολο του πολιτισμού μας. Όλο και περισσότερες είναι οι μελέτες που περιστρέφονται γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς στον τομέα της υγείας.

Μελέτες αναφέρουν πως το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς Olea europaea L., καθώς και μεμονωμένα φαινολικά συστατικά του, παρουσιάζουν αντιοξειδωτική, αντιυπερταστική, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα έναντι διαφόρων ειδών μικροοργανισμών «εισβολέων» στο ανθρώπινο σώμα όπως βακτήρια, μύκητες και ιούς. Μάλιστα, το δραστικό συστατικό του εκχυλίσματος, η ελαιοευρωπαΐνη, φαίνεται να διαθέτει ιδιότητες αναστολής της δράσης των μικροοργανισμών, καθώς και μικροβιοκτόνο δράση. Επιπλέον, η αντιμικροβιακή δράση συνδυασμένων φαινολικών συστατικών του εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς, συγκεκριμένα ελαιοευρωπαΐνης και υδροξυτυροσόλης, είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή των μεμονωμένων φαινολικών συστατικών, με βάση τα αποτελέσματα μελετών.


Τα συμπληρώματα διατροφής από εκχύλισμα φύλλων ελιάς που κυκλοφορούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιβιοτικά, κυρίως για λοιμώξεις ανώτερου  αναπνευστικού, όπως φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες κ.ά., σε περιπτώσεις ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.


Συμπληρώματα διατροφής με εκχύλισμα φύλλων ελιάς:
Power Health - Oliviotic, Solgar - Olive leaf extract, Nature’s plus - Olive leaf caps/ liquid, ΙΑΜΑ.

Τέλος, ορισμένα πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι οι φαινολικές ενώσεις εκχυλίσματος ελιάς ελαττώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, ενώ οι όποιες ενδείξεις χρήσης του εκχυλίσματος ως αντικαρκινικό απαιτούν περαιτέρω μελέτη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Μανουσάκης, Β. Τζωτζές. Φύλλα Ελιάς. Ασπίδα Υγείας. Αθήνα 2015.
2. Lee OH, Lee BY. 2010 «Antioxidant and antimicrobial activities of individual and combined phenolics in Olea europaea leaf extract» Bioresour Technol. 2010 May; 101(10):3751-4
3. Cicerale S., Lucas L. et al. 2010 «Biological Activities of Phenolic Compounds Present in Virgin Olive Oil» Int J Mol Sci. 2010; 11(2): 458–479.
4. Owen RW et al (2000) The antioxidant/anticancer potential of phenolic compounds isolated from olive oil Eur J Cancer 36: 1235-1247
5. Le Tutour B and Guedon D (1992) «Antioxidative activities of Olea Europaea leaves and related phenolic compounds» Phytochemistry 31(4): 1173-1178

Εκχύλισμα φύλλων Ελιάς: Οφέλη για την υγεία