Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Κονδυλώματα: Τι είναι, πώς μεταφέρονται, διαθέσιμες θεραπείες
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Κονδυλώματα: Τι είναι, πώς μεταφέρονται, διαθέσιμες θεραπείες

Υγεία & Διατροφή
Τα κονδυλώματα είναι μια ιογενής λοίμωξη που στις μέρες μας θεωρείται ένα από τα πιο συχνά και συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πλέον η έναρξη της σεξουαλικής ζωής ξεκινάει σε πιο πρώιμη ηλικία και επομένως είναι συχνή η εμφάνιση των νοσημάτων αυτών ακόμη και σε μετεφηβικά άτομα. Το συνηθέστερο νόσημα για το οποίο προσέρχονται στον δερματολόγο είναι τα κονδυλώματα. Αυτά οφείλονται στον ιό HPV και εμφανίζονται ως μικρές βλατίδες στο χρώμα του δέρματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η μετάδοσή τους γίνεται κατά την τριβή δέρματος με δέρμα, αλλά μπορεί να γίνει και διασπορά κατά π.χ. το ξύρισμα της περιοχής, επειδή ακριβώς δημιουργείται μικροτραυματισμός και λύση της συνεχείας του δέρματος. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι πλήρως, καθώς προστατεύονται μόνο οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το προφυλακτικό.Η επιμονή για θεραπεία των κονδυλωμάτων γίνεται ουσιαστικά για να αποφευχθεί η πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθων βλαβών του επιθηλίου του δέρματος. Οι κακοήθεις βλάβες αυτές είναι σπάνιες και οφείλονται σε περιορισμένο αριθμό υποτύπων του HPV, για τους οποίους πλέον σήμερα υπάρχει εμβόλιο. Ποσοστό 50 με 70% των ενεργών σεξουαλικά ατόμων εκτιμάται ότι θα προσβληθούν κάποια στιγμή από τον ιό HPV καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σε κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό υπάρχει 70% πιθανότητα να μολυνθεί και ο σύντροφός του. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι τύποι επικίνδυνοι. Υπάρχουν πάνω από 130 τύποι του ιού, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί (1,2,3,4 κλπ.) και κάποιοι τύποι είναι χαμηλού κινδύνου ενώ κάποιοι άλλοι αυξημένου. Οι τύποι του ιού HPV χαμηλού κινδύνου (6,11,42,43,44,54,61,70,72 ,81) προκαλούν συνήθως καλοήθεις αλλοιώσεις, γνωστότερες εκ των οποίων είναι τα οξυτενή κονδυλώματα. Οι τύποι του ιού 6 και 11 ευθύνονται για το 90% περίπου των αλλοιώσεων αυτών. Οι τύποι του ιού HPV υψηλού κινδύνου (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82) μπορούν, υπό κατάλληλες συνθήκες, να προκαλέσουν την ανάπτυξη διάφορων ειδών καρκίνου στον οργανισμό, όπως στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο, στο αιδοίο, στον πρωκτό, στο πέος καθώς και στον στοματοφάρυγγα. Από όλους αυτούς τους τύπους του ιού, οι ιοί 16 και 18 εμφανίζονται με την μεγαλύτερη συχνότητα.

Τι χρώμα & σχήμα έχουν;

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια -μικρές δερματικές βλάβες με σχήμα σαν μικρό κουνουπίδι (ανθοκραμβοειδές). Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, να είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι ερυθρό-ρόδινο ή γκρίζο-φαιό, έχουν βάση πεπλατυσμένη ή με μίσχο, ενώ η σύστασή τους είναι μαλακή. Αρκετές φορές τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή με το γυμνό μάτι, ωστόσο, ορισμένες φορές δεν είναι άμεσα ορατά με την απλή οπτική εξέταση και συχνά ο γιατρός χρειάζεται να χρησιμοποιήσει μια πιο ειδική εξέταση, την κολποσκόπηση, που απαιτεί τη χρήση κολποσκοπίου.

Πού εμφανίζονται & ποια είναι τα συμπτώματα;

Στη γυναίκα εμφανίζονται στο δέρμα της περιοχής του αιδοίου, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στο δέρμα της περινεϊκής περιοχής, στο δακτύλιο και στο βλεννογόνο του ορθού. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Τα κονδυλώματα στις γυναίκες συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Δεν πονάνε και δεν δημιουργούν φαγούρα. Η ασθενής τα αντιλαμβάνεται συνήθως με την αφή ή τα βλέπει με μεγεθυντικό καθρεφτάκι. Σε γενικές γραμμές, είναι δυνατόν να έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα. Ανάλογα με το μέγεθος, βεβαίως και την ανατομική τους θέση, μπορεί να συνοδεύονται από πόνο ή φαγούρα (κνησμό). Στον άνδρα συνήθως στο πέος ή στην ουρήθρα, τους όρχεις και τον πρωκτό. Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων στους άνδρες μπορεί να είναι κνησμός (φαγούρα) του πέους, του οσχέου ή της πρωκτικής περιοχής.

Τέλος, τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα μπορεί επίσης να εμφανιστούν και στο στόμα.

Θεραπείες:

Aπό τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση, ο γιατρός, ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει θα προτείνει και τις ανάλογες λύσεις. Οι μέθοδοι θεραπείας των οξυτενών κονδυλωμάτων διακρίνονται σε φαρμακευτικές και μηχανικές.

  • Οι φαρμακευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν τα φάρμακα ποδοφυλοτοξίνη και ιμικουιμόδη, τα οποία τοποθετούνται από την ίδια την ασθενή, και το τριχλωρο- οξικό οξύ και την ποδοφυλλίνη που εφαρμόζονται από τον γιατρό.
  • Οι μηχανικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την καταστροφή των κονδυλωμάτων με κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία και laser και την αφαίρεση (εκτομή) των κονδυλωμάτων.

Πιθανότητα υποτροπών:

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις προσβολής από ιούς, η θεραπεία δεν είναι πάντα αποτελεσματική και παρατηρούνται υποτροπές. Aπό τη στιγμή που θα κολλήσεις τον ιό, παραμένεις φορέας του και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, ο ιός να υποτροπιάσει μετά τη θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επαναλάβεις τη θεραπευτική αγωγή. Σε γενικές γραμμές, πάντως, καλό θα είναι να θυμόμαστε πως οι υποτροπές των αλλοιώσεων είναι λίγες και πως συμβαίνουν συνήθως μέσα στον πρώτο χρόνο από την εμφάνισή τους.

Κονδυλώματα: Τι είναι, πώς μεταφέρονται, διαθέσιμες θεραπείες