Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Co-sleeping: Το παιδί και ο ύπνος στο κρεβάτι του
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Co-sleeping: Το παιδί και ο ύπνος στο κρεβάτι του

Γονείς & Μωρό
Μετά τον τοκετό και την επιστροφή στο σπίτι με το μωρό, οι νέοι γονείς αγχωμένοι και ανήσυχοι αφιερώνονται για αρκετές ημέρες αποκλειστικά και μόνο σε αυτό και την φροντίδα του. Αν και αυτό το διάστημα είναι από τα πιο εύκολα της ζωής του παιδιού τους, η αίσθηση ευθύνης, τους κάνει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Στα πλαίσια αυτά τους πρώτους 3-4 μήνες το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο συνήθως σε κουνάκι δίπλα στην μητέρα του, για να εξασφαλιστεί η εύκολη και άμεση πρόσβαση σε αυτό, για ότι χρειαστεί. Μετά όμως από αυτό το διάστημα έρχεται και η στιγμή που θα πρέπει να πάει στον δικό του χώρο και να κοιμάται χωριστά από τους γονείς. Δύσκολη στιγμή αυτή για τους γονείς που συχνά την αναβάλουν και την παρατείνουν χωρίς όμως νόημα γιατί πλέον το παιδί τους βρίσκεται πλέον σε μια ηλικία που πρέπει να προσαρμοστεί και να μείνει μόνο του και γιατί με την αναβολή απλά καθυστερούν και δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα στη συνέχεια. Πάντως στην πλειονότητα των περιπτώσεων η μετάβαση γίνεται ομαλά το αργότερο έως τον 6ο μήνα.Υπάρχει όμως και μια νέα περίοδος που εμφανίζεται μετά από την ηλικία των 18 μηνών έως 3 ετών, ιδίως μετά την έλευση νέου μέλους στην οικογένεια, που το παιδί μπορεί να αναζητήσει το κρεβάτι των γονιών του, γατί έχει την ανάγκη να βρεθεί και να κοιμηθεί μαζί τους από φόβο ή ανησυχία που αισθάνεται για κάποιο λόγο. Αιτίες μπορεί να είναι ένα όνειρο, μια ιστορία που άκουσαν ή ένα βίντεο που είδαν. Τότε οι κουρασμένοι γονείς υποδέχονται το παιδί στο κρεβάτι τους και όπως γίνεται συνήθως κοιμούνται όλοι μαζί. Αυτό φυσικά και καθησυχάζει το παιδί όμως δεν λύνει το πρόβλημά του με αποτέλεσμα να θέλει και τα επόμενα βράδια να κοιμηθεί με τους γονείς του και οι γονείς όπως πάντα κουρασμένοι να το δέχονται και να αρχίζει ένας φαύλος κύκλος με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται συνήθεια και να γίνεται πιο δύσκολη  η όποια αντιμετώπισή της.

Για το λόγο αυτό πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ότι η καλύτερη αντιμετώπιση γίνεται στην αρχή και με την αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι ο αδικαιολόγητος φόβος του παιδιού. Όταν πρωτοσυμβεί αυτό το γεγονός οι γονείς πρέπει να ξυπνήσουν να αφιερώσουν χρόνο στο παιδί καθησυχάζοντάς το και εξηγώντας το με απλά λόγια ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται και ότι εκείνοι είναι πάντα εκεί για να το προστατέψουν. Επίσης σε επιμονή του παιδιού να κοιμηθεί μαζί τους πρέπει να είναι ξεκάθαροι και απόλυτοι ότι «όλες οι μαμάδες και οι μπαμπάδες κοιμούνται στο κρεβάτι τους και τα παιδάκια στο δικό τους κρεβάτι» και να του εξηγήσετε με απλά και όμορφα λόγια ότι δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να μην κοιμάται στο κρεβάτι του. Αν παρόλο αυτά επιμένει θα πρέπει να συμφωνήσετε μαζί του ότι θα το πάρετε για λίγο μαζί σας και ότι μετά θα πρέπει να ξαναπάει το κρεβάτι του. Και φυσικά μετά θα πρέπει να το πάτε πάλι στο δωμάτιο του να το σκεπάσετε, να το φιλήσετε και να φύγετε.

Ίσως χρειαστεί αυτό να γίνει πολλές φορές ή ακόμα και να χρειαστεί να κοιμηθείτε εσείς δίπλα του όλη τη νύχτα, μπορεί και αρκετά βράδια. Να ξέρετε ότι η διαδικασία πολλές φορές είναι δύσκολη και επίπονη, γιατί τα παιδιά συνήθως επιμένουν και διεκδικούν επίμονα αυτό που θέλουν. Το ζήτημα είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και συνεπείς στις απόψεις σας. Φυσικά δουλειά με το παιδί πρέπει να γίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας συζητώντας μαζί του, μπορείτε ακόμα να του τονώσετε το ηθικό, λέγοντάς το ότι τώρα είναι μεγάλο παιδί και μπορεί να τα καταφέρει, ή και να το επιβραβεύσετε με ένα δώρο.
Μην ξεχάσετε όμως να είστε σταθεροί στις απόψεις σας και να πιστέψετε ότι θα τα καταφέρετε. Δεν θα αργήσει η μέρα που το μοναδικό σας πρόβλημα με τον ύπνο του παιδιού σας, θα είναι πώς θα μπορέσετε να το ξυπνήστε, για να πάει στο σχολείο του, όμως τουλάχιστον τότε θα είστε εσείς ξεκούραστοι.

Co-sleeping: Το παιδί και ο ύπνος στο κρεβάτι του