Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Καλοκαίρι | Επιπτώσεις και προφυλάξεις για παιδιά
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Καλοκαίρι | Επιπτώσεις και προφυλάξεις για παιδιά

Γονείς & Μωρό
Το καλοκαίρι πλέον είναι εδώ. Το καλοκαίρι στην πατρίδα μας χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και πολύ έντονη ηλιοφάνεια. Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και πιο πολύ τις ευάλωτες ηλιακές ομάδες βρέφη, νήπια, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ δύσκολο να αντιρροπιστούν από αυτούς τους οργανισμούς με αποτέλεσμα την εμφάνιση της θερμοπληξίας. Κατάσταση που αρχικά εκδηλώνεται σαν απλή δυσφορία, γκρίνια, ανεξήγητο κλάμα, ερυθρότητα, εφίδρωση και ταχύπνοια, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να φτάσει έως την υπερπυρεξία και την απώλεια συνείδησης με κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή. Ένας άλλος κίνδυνος από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η αφυδάτωση που συμβαίνει λόγω της έντονης εφίδρωσης και της ελλιπούς αναπλήρωσης υγρών.Η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται στην αποφυγή έκθεσης στις υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή την παραμονή στο σπίτι με χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων, την αποφυγή έντονης δραστηριότητας, άθλησης ή έντονου παιχνιδιού και τέλος η ελαφριά ένδυση με συχνά ντους και την πόση πολλών υγρών.

Από  την έντονη ηλιοφάνεια τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι η ηλίαση και τα ηλιακά εγκαύματα. Η ηλίαση εκδηλώνεται συνήθως με ζάλη, πονοκέφαλο, δυσφορία, γκρίνια, ανεξήγητο κλάμα εμετό και αδυναμία έως απώλεια της συνειδήσεως. Τα ηλιακά εγκαύματα που είναι συνέπεια της μεγάλης διάρκειας έκθεσης του δέρματος στον ήλιο εκδηλώνονται με έντονη ερυθρότητα και οιδήματα του δέρματος, ζεστό και επώδυνο δέρμα. Η εμφάνιση ηλιακών εγκαυμάτων σε παιδιά αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο μελανώματος (καρκίνος του δέρματος) στην ενήλικο ζωή.

Η πρόληψη στις περιπτώσεις αυτές είναι απλή, αποφυγή έκθεσης απευθείας στον ήλιο, καλυμμένο δέρμα με ρούχα και καπέλο και προστατευμένες ακάλυπτες περιοχές με καλό ανάλογα με την ηλικία αντηλιακό.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι όμορφο όμως πρέπει να προσέχεις και να  μην ξεχνάς ότι η πρόληψη είναι αυτή που θα σε αφήσει να το απολαύσεις.

Καλό καλοκαίρι!

Καλοκαίρι | Επιπτώσεις και προφυλάξεις για παιδιά