Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Η επώδυνη άρθρωση
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Η επώδυνη άρθρωση

Δημήτρης Ν. Λύρας

ΠΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Κοινοί πόνοι και αντιμετώπιση

Οι αρθρώσεις στο σώμα μας συνδέουν τα οστά μεταξύ τους. Έχουν στηρικτικό ρόλο και μας βοηθούν στην κίνηση του σώματός μας. Οποιαδήποτε βλάβη στις αρθρώσεις λόγω κάποιας πάθησης ή λόγω τραυματισμού έχει ως αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στην κίνηση και πόνο.

Πολλές και διαφορετικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επώδυνες αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, οι τραυματισμοί κλπ. Σε μία μελέτη, περίπου το 1/3 των ενήλικων ατόμων ανέφερε ότι είχε πόνο σε τουλάχιστον μία άρθρωση τις τελευταίες 30 ημέρες. Ο πόνος στην άρθρωση του γόνατος είναι ο πιο συνηθισμένος και ακολουθεί ο πόνος στον ώμο και το ισχίο. Φυσικά πόνος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματός μας. Καθώς μεγαλώνουμε δε, οι πόνοι στις αρθρώσεις γίνονται ολοένα και πιο συχνοί.

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως και αφόρητα. Μπορεί επίσης να αποδράμουν σε λίγες εβδομάδες (οξεία) ή και να κρατήσουν για μήνες (χρόνια). Ακόμα και οι μικρής διάρκειας πόνοι βέβαια, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής. Ανεξάρτητα από την αιτία της επώδυνης άρθρωσης, συνήθως τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, φυσικοθεραπεία ή εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

Ο ιατρός σας θα προσπαθήσει αρχικά να διαγνώσει την αιτία του πόνου και στη συνέχεια να το θεραπεύσει. Ο στόχος της αντιμετώπισης είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής, με διατήρηση της λειτουργίας της άρθρωσης.

Ακτινογραφίες, Μαγνητική τομογραφία, εξετάσεις αίματος είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει ο ιατρό σας προκειμένου να διαγνώσει την αιτία του πόνου.

Φάρμακα

Για ήπιους πόνους μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλά αναλγητικά (παρακεταμόλη). Για πιο ισχυρούς πόνους έχουν ένδειξη τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη), ενώ σε πιο ακραίες καταστάσεις μπορούν να χορηγηθούν και οπιοειδή. Όλες οι φαρμακευτικές αγωγές θα πρέπει να έχουν την έγκριση του ιατρού σας, ο οποίος θα έχει εξασφαλίσει ότι τα φάρμακα αυτά δεν αλληλεπιδρούν με κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως να λαμβάνετε για άλλους λόγους.

Εγχύσεις

Τοπικές εγχύσεις στην άρθρωση γίνονται με σκοπό τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Τέτοιες ιδιότητες έχει η κορτιζόνη, ενώ τελευταία χρησιμοποιούνται και αιμοπετάλια από το ίδιο το αίμα του ασθενή. Οι εγχύσεις με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ανακούφιση, αλλά και τη μερική ανάπλαση του φθαρμένου χόνδρου.

Φυσικοθεραπεία

Ο φυσικοθεραπευτής θα επέμβει στην άρθρωση
με υπέρηχους, μαλάξεις, θερμά ή ψυχρά επιθέματα, μυϊκή ενδυνάμωση και κινησιοθεραπεία

Εναλλακτικές θεραπείες

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η Γλυκοζαμίνη και η Χονδροϊτίνη
μπορεί να βελτιώσουν τον πόνο και τη λειτουργία της άρθρωσης. Και οι δύο ουσίες αποτελούν συστατικά του φυσιολογικού χόνδρου και δρουν ως προστατευτικά των αρθρώσεων.

Χειρουργική αποκατάσταση

Σε προχωρημένες καταστάσεις και επί αποτυχίας
των συντηρητικών μέτρων, η λύση που απομένει είναι η χειρουργική αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης (ολική αρθροπλαστική). Η εξέλιξη των επεμβάσεων αυτών σήμερα είναι οι χειρουργικές τεχνικές της διάσωσης των μυών (muscle sparing techniques). Αυτό σημαίνει ότι η επέμβαση γίνεται χωρίς να βλάπτονται οι μύες και οι τένοντες της άρθρωσης, σπάνια απαιτείται μετάγγιση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 1-2 ημέρες και η αποκατάσταση πολύ γρήγορη. Ενδεικτικά, στην περίπτωση του ισχίου ο ασθενής είναι ικανός να βαδίζει ανεξάρτητα χωρίς βοηθήματα, 7-10 μόλις ημέρες μετά το χειρουργείο. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται μόνο από εξειδικευμένους και ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Η επώδυνη άρθρωση