Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Πόνος στην πτέρνα: Αίτια και Θεραπεία
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Πόνος στην πτέρνα: Αίτια και Θεραπεία

Υγεία & Διατροφή
Γενικά

Η συνηθέστερη αιτία πόνου στην πτέρνα είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα ή πιο γνωστή στον κόσμο και ως άκανθα. Πρόκειται για μία επώδυνη φλεγμονή μίας «μπάντας» συνδετικού ιστού που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ποδιού και συνδέει την πτέρνα με τα δάκτυλα. Η «μπάντα» αυτή ονομάζεται πελματιαία απονεύρωση.

Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε δρομείς, σε υπέρβαρους και σε ανθρώπους που φορούν κακής ποιότητας υποδήματα με πτωχή υποστήριξη.Συμπτώματα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλεί ένα οξύ πόνο κάτω από την πτέρνα, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων βημάτων τις πρωϊνές ώρες. Καθώς ο άκρος πόδας λυγίζει, ο πόνος υποχωρεί και επανέρχεται πάλι μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή όταν σηκωνόμαστε από την καθιστή θέση.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η πελματιαία απονεύρωση δρα ως δομή απορρόφησης κραδασμών. Όταν η τάση αυξηθεί πολύ, μπορεί να υποστεί μικρές ρήξεις στην επιφάνειά της. Επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και ρήξεις μπορεί να ερεθίσουν την απονεύρωση και να οδηγήσουν στη φλεγμονή.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης είναι:
 • Ηλικία. Συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης είναι μεταξύ 40 και 60 ετών.
 • Συγκεκριμένες ασκήσεις. Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ασκήσεις μπαλέτου, αερόβια άσκηση καταπονούν πολύ την απονεύρωση και μπορεί να προκαλέσουν πόνο.
 • Κακή μηχανική του ποδιού. Η πλατυποδία, το υψηλό πελματικό τόξο και ο λανθασμένος τρόπος βάδισης μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο κατανομής των φορτίων και να καταπονήσουν την απονεύρωση
 • Παχυσαρκία. Τα επιπλέον κιλά καταπονούν και προδιαθέτουν σε απονευρωσίτιδα.
 • Επάγγελμα. Επαγγέλματα που απαιτούν πολλές ώρες ορθοστασίας ή βάδισης, όπως καθηγητές, εργάτες κλπ, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην απονεύρωση.

Επιπλοκές

Εάν αγνοήσετε τον πόνο στην πτέρνα σας, μπορεί να οδηγηθείτε σε χρόνιο πόνο που θα εμποδίζει την καθημερινότητά σας. Επίσης, αλλάζοντας τον τρόπο βάδισης ώστε να απαλύνετε τον πόνο στην πτέρνα, μπορεί να καταπονήσετε το υπόλοιπο πόδι, τα γόνατα ή τη μέση σας.

Διάγνωση

Η διάγνωση θα γίνει από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό και βασίζεται στο ιστορικό και την κλινική εξέταση. Ο Ιατρός σας θα σας ρωτήσει σχετικά με την ηλικία σας, συνοδές παθήσεις, τη δραστηριότητά σας, το χρόνο και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σας. Στη συνέχεια θα εντοπίσει και θα αναπαράξει ψηλαφητικά τον πόνο.

Απεικονιστικές εξετάσεις συνήθως δε χρειάζονται και η διάγνωση είναι κλινική. Περιστασιακά μπορεί να ζητηθεί να υποβληθείται σε μία ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία σε περίπτωση που ο Ιατρός σας θέλει να αποκλείσει τυχόν άλλες παθήσεις.

Κάποιες φορές στην ακτινογραφία μπορεί να φανεί μία μικρή οστική προεξοχή στην πτέρνα. Παλιά πίστευαν ότι αυτή είναι η αιτία του πόνου και την αφαιρούσαν χειρουργικά. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι αυτή προεξοχή (άκανθα) δεν είναι η αιτία του πόνου και υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ουδέποτε εμφάνισαν πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Θεραπεία

Οι περισσότεροι ασθενείς απαλλάσσονται από την απονευρωσίτιδα με συντηρητικά μέτρα και σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Τα μέτρα αυτά είναι:
 • -Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Φυσικοθεραπείες με σκοπό τη διάταση της απονεύρωσης και του Αχίλλειου τένοντα και την ενδυνάμωση των μυών του ποδιού.
 • Νυχτερινοί νάρθηκες κατά τη διάρκεια του ύπνου που θα βοηθήσουν στο να διατηρούν την απονεύρωση και τον Αχίλλειο σε διάταση.
 • Ορθωτικοί σιλικονούχοι πάτοι ανύψωσης πτέρνας, οι οποίοι θα αποφορτίσουν την επώδυνη περιοχή.
 • Τοπική έγχυση κορτιζόνης λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της.
 • Χειρουργική επέμβαση. Απαιτείται εξαιρετικά σπάνια, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στη συντηρητική αγωγή.

Πρόληψη

 1. Διατηρείστε το σωματικό σας βάρος σε ικανοποιητικό επίπεδο.
 2. Χρησιμοποιείστε υποδήματα με καλή υποστήριξη και αποφύγετε τα ψηλά τακούνια.
 3. Μη φοράτε φθαρμένα αθλητικά παπούτσια. Αντικαταστήστε τα παλιά αθλητικά σας προτού σταματήσουν να υποστηρίζουν το πόδι σας. Αν είστε δρομέας, αλλάζετε αθλητικά υποδήματα κάθε 800 περίπου χιλιόμετρα διαδρομών.
 4. Παγοθεραπεία στην περιοχή μετά από την άσκηση.
 5. Ασκήσεις διατάσεων στον Αχίλλειο και στον άκρο πόδα.

Πόνος στην πτέρνα: Αίτια και Θεραπεία