Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Πόνος στον αυχένα
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Πόνος στον αυχένα

Υγεία & Διατροφή

Το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν περιστασιακά από πόνο ή/και δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα είναι πολύ υψηλό. 

Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία είναι η κακή στάση του σώματος, η φυσιολογική φθορά λόγω ηλικίας, καθώς και η υπέρχρηση. Πιο σπάνια, η αιτία των προβλημάτων στον αυχένα είναι κάποιος τραυματισμός από πτώση, αθλήματα επαφής ή τροχαίο ατύχημα.

Τις περισσότερες φορές ο πόνος στον αυχένα δεν είναι κάτι σημαντικό και απέρχεται μέσα σε λίγες ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η αυχεναλγία μπορεί να υποδηλώνει κάποια σοβαρή υποκρύπτουσα πάθηση και τότε απαιτείται η επίσκεψη στον ιατρό σας. Εάν ο πόνος είναι μεγάλης έντασης, κρατάει για πάνω από μία εβδομάδα, ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, ζητείστε ιατρική βοήθεια.

Αίτια πόνου ή δυσκαμψίας στον αυχένα

Μυϊκός σπασμός

Συνήθως οφείλεται σε δραστηριότητες όπως: κακή στάση του σώματος, πολύωρη εργασία σε γραφείο χωρίς να αλλάζουμε κατά διαστήματα στάση, όταν κοιμόμαστε  με τον αυχένα σε λάθος θέση, απότομες κινήσεις του αυχένα κατά τη διάρκεια άσκησης.

Τραυματισμός

Ο αυχένας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε τραυματισμούς, ειδικά κατά τη διάρκεια πτώσεων, τροχαίων ατυχημάτων και αθλημάτων όπου οι μύες και οι σύνδεσμοι της περιοχές αναγκάζονται να κινηθούν πέραν του φυσιολογικού εύρους κίνησης. Εάν δε επισυμβεί και κάποιο κάταγμα ή εξάρθρημα, μπορεί να τραυματιστεί και ο νωτιαίος μυελός. Τραυματισμός του αυχένα μπορεί να συμβεί και σε απότομα τινάγματα του κεφαλιού, όπου έχουμε κακώσεις με το μηχανισμού του «μαστίγιου».

Παθήσεις και νοσήματα

Η αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, οίδημα στις αρθρώσεις και οστεόφυτα. Αν αυτό συμβεί στον αυχένα προκαλείται αυχαναλγία.

Η οστεοπόρωση αδυνατίζει τα οστά και μπορεί να προκληθούν μικροκατάγματα.

Η ινομυαλγία είναι μία πάθηση που μπορεί να προκαλέσει διάχυτους πόνους σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος

Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι που βρίσκονται ανάμεσα στους σπόνδυλους του αυχένα εκφυλίζονται, προκαλώντας στένωση των μεσοσπονδύλιων διαστημάτων και αυξάνοντας το stress και τα φορτία στις αρθρώσεις. Όταν ένα τμήμα του δίσκου προβάλλει, μπορεί να ασκήσει πίεση στο νωτιαίο μυελό ή/και στην εξερχόμενη νευρική ρίζα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η σπονδυλική στένωση εμφανίζεται όταν ο σπονδυλικός σωλήνας μειωθεί σε εύρος και ασκείται πίεση στο νωτιαίο μυελό.

Μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μία λοίμωξη στο λεπτό στρώμα ιστού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Πυρετός, δυσκαμψία και πονοκέφαλος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να είναι θανατηφόρος και αποτελεί κατάσταση κατεπείγουσα. Εάν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα καλέστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο στον αυχένα

Εάν έχετε ήπια αυχεναλγία ή δυσκαμψία, ακολουθείστε αυτά τα απλά βήματα για να ανακουφιστείτε:

  • Τοποθετείστε πάγο στην περιοχή που πονάει τις πρώτες ημέρες. Στη συνέχεια τοποθετείστε θερμά επιθέματα με θερμοφόρα, κομπρέσα ή με ζεστό νερό στη διάρκεια του ντουζ.
  • Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή ήπια αντιφλεγμονώδη όπως η Ιμπουπροφένη.
  • Απέχετε για λίγες ημέρες από την άθληση ή από δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο. Ενταχθείτε ξανά στις συνηθισμένες δραστηριότητές σας σταδιακά, καθώς, ο πόνος υποχωρεί.
  • Ασκείστε τον αυχένα σας καθημερινά. Αργά «τεντώστε» τον αυχένα σας με κινήσεις πλαϊνές (δεξιά-αριστερά) και πάνω-κάτω.
  • Πάντα να έχετε σωστή στάση..
  • Αποφεύγετε να κρατάτε το ακουστικό του τηλεφώνου μεταξύ αυχένα και ώμου.
  • Αλλάζετε συχνά στάση.
  • Χρησιμοποιείστε κάποιο ειδικό μαξιλάρι για τον ύπνο.
  • Μη χρησιμοποιείτε αυχενικά κολάρα χωρίς την άδεια του ιατρού σας. Μπορεί προσωρινά να σας δίνουν μία αίσθηση ανακούφισης, μακροπρόθεσμα όμως κάνουν ζημιά.

Πόνος στον αυχένα