Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Συμπτώματα οστεοπόρωσης; Άκου το σώμα σου
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Συμπτώματα οστεοπόρωσης; Άκου το σώμα σου

Υγεία & Διατροφή

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ –ΜΕΡΟΣ Ι

Γενικά

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα. Τόσο εύθραυστα, που ακόμα και μία απλή πτώση ή μία κάκωση χαμηλής ενέργειας, μπορεί να προκαλέσει κάταγμα. Κάποιες φορές, αρκεί ένα απλό σκύψιμο ή ένα φτάρνισμα για να προκληθεί κάταγμα. Τα συνηθέστερα οστεοπορωτικά κατάγματα είναι αυτά του ισχίου, του καρπού και της σπονδυλικής στήλης.

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τα οστικά κύτταρα καταστρέφονται και αντικαθιστούνται από νέα. Όταν η παραγωγή νέων κυττάρων σταματήσει, ενώ η καταστροφή των ήδη υπαρχόντων συνεχίζεται, τότε λέμε πως έχει εγκατασταθεί οστεοπόρωση.

Η πάθηση αφορά άντρες και γυναίκες όλων των φυλών. Λευκές και Ασιάτισσες γυναίκες όμως, ειδικά αυτές που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα φάρμακα, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση βοηθούν στην ενίσχυση των αδύναμων οστών, καθώς και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.Συμπτώματα

Στην αρχή της νόσου δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν όμως η νόσος προχωρήσει και τα οστά είναι αδύναμα μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
 • Οσφυαλγία λόγω σπονδυλικού κατάγματος.
 • Απώλεια ύψους.
 • Κυφωτική στάση.
 • Οστεοπορωτικά κατάγματα με χαμηλής ενέργειας κακώσεις.
Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό;

Η επίσκεψη σε ειδικό ιατρό απαιτείται όταν μπείτε νωρίς στην εμμηνόπαυση, όταν κάνετε μακρόχρονη θεραπεία με κορτιζόνη ή όταν οι γονείς σας έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου.

Η επίδραση της οστεοπόρωσης στα οστά

Τα οστά στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται διαρκώς σε μία δυναμική κατάσταση. Νέος οστίτης ιστός δημιουργείται συνεχώς και τμήμα των οστών ταυτόχρονα αποδομείται. Όταν είμαστε νέοι, το σώμα μας φτιάχνει νέο οστό με ταχύτερο ρυθμό από ότι καταστρέφεται με αποτέλεσμα η οστική μας μάζα να αυξάνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν το μέγιστο της οστικής τους μάζας στην ηλικία των 20. Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά καταστρέφονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι παράγονται.

Το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξουμε οστεοπόρωση εξαρτάται από την οστική μάζα που έχουμε αναπτύξει σε νεαρή ηλικία. Όσο μεγαλύτερη είναι η οστική μας πυκνότητα, τόσο πιο πλούσια είναι η αποθήκη μας και η πιθανότητα να αναπτύξουμε οστεοπόρωση είναι μικρή.

Παράγοντες κινδύνου


Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα να παρουσιάσουμε οστεοπόρωση. Αυτοί οι παράγοντες είναι:

 • Το φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση σε σχέση με τους άντρες.
 • Η ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.
 • Η φυλή. Πιο ευαίσθητη είναι η λευκή φυλή και οι Ασιάτες.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Εάν κάποιος από τους γονείς σας έχει οστεοπόρωση, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε και εσείς, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος από τους γονείς έχει υποστεί κάταγμα ισχίου.
 • Σωματικό μέγεθος. Οι μικρόσωμοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε σχέση με τους μεγαλόσωμους.
 • Ορμόνες. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους με ορμονικές διαταραχές, όπως είναι οι διαταραχές στα οιστρογόνα, στη τεστοστερόνη, στις θυρεοειδικές ορμόνες κλπ.
Διατροφικοί παράγοντες

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν:

 • Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.
 • Πολύ χαμηλό σωματικό βάρος
 • Υποστεί χειρουργεία αφαίρεσης τμήματος στομάχου ή εντέρου.
 • Στεροειδή και άλλα φάρμακα.
 • Η μακροχρόνια χρήση ενέσιμων ή από του στόματος κορτικοστεροειδών, διαταράσσει τη διαδικασία αναγέννησης των οστών.

Συνεχίζεται.

Κάνε share το post και ενημέρωσε κι άλλους.


 Συμπτώματα οστεοπόρωσης; Άκου το σώμα σου