Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Κυτταρίτιδα: Εύκολα έρχεται, δύσκολα φεύγει
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Κυτταρίτιδα: Εύκολα έρχεται, δύσκολα φεύγει

Ομορφιά
Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες.

Οφείλεται σε ανώμαλη συγκέντρωση λίπους και νερού μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού.

Στα σημεία της κυτταρίτιδας, ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητα του και το δέρμα παρουσιάζει μια ανώμαλη όψη με «λακουβίτσες» που μοιάζει με το λεγόμενο «φλοιό πορτοκαλιού». Ωστόσο, πολλοί είναι και οι άντρες που πάσχουν από κυτταρίτιδα.

Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται κυρίως είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, οι βραχίονες και οι γάμπες.


Εμφανίζεται περίπου στο 90% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως, με τις λευκές γυναίκες λόγω δέρματος να είναι πιο επιρρεπής στην κυτταρίτιδα.


    
Αιτίες:


1. Διατροφή: Μια δίαιτα φτωχή σε νερό και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, ανθρακούχα αναψυκτικά, ζάχαρη, αλκοόλ κι αλάτι ευνοούν την αφυδάτωση του οργανισμού και κατά συνέπεια τη κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα την εμφάνιση  της κυτταρίτιδας. Θα πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας λαχανικά, βιταμίνες κυρίως C, πολύ νερό και να μειώσουμε το αλάτι. 
2. Άσκηση: Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι  ένας  από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα.
3. Παχυσαρκία: Είναι λογικό η κυτταρίτιδα να είναι εντονότερη σε παχύσαρκους, καθώς τα λιποκύτταρα τους είναι πιο ευμεγέθη και η συσσώρευση και η παγίδευση τους κάτω από την επιδερμίδα εντονότερη.
4. Κληρονομικότητα: Ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι σαφής στη κυτταρίτιδα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη όμως ο βαθμός που η επίδραση του περιβάλλοντος επιδρά πάνω στα γονίδια μας.
5. Ορμονικοί παράγοντες: Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Η λήψη αντισυλληπτικών οδηγεί συχνά σε κατακράτηση υγρών, αύξηση του σωματικού βάρους και κυτταρίτιδα. Επίσης άντρες με ορμονικές διαταραχές, όπως μειωμένη έκκριση τεστοστερόνης ή που λαμβάνουν αντιανδρογόνα (π.χ.για θεραπεία καρκίνου του προστάτη) μπορεί να εμφανίσουν κυτταρίτιδα.
6. Κάπνισμα: Οι γυναίκες που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να έχουν κυτταρίτιδα.
7. Λεμφική κυκλοφορία: Σε διαταραχές αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας είναι συχνή η εμφάνιση της. Αν λοιπόν υπάρχουν κιρσοί, ευρυαγγείες και πρησμένα πόδια θα πρέπει να προηγείται εξέταση από αγγειολόγο με triplex αγγείων πριν τη θεραπεία της κυτταρίτιδας.

Σταδιοποίηση και συμπτωματολογία:


•    Στάδιο 0: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν το πιέζει, βλέπει μόνο πτυχές, αλλά όχι κυτταρίτιδα.
•    Στάδιο 1: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν όμως πιέζεται εμφανίζονται λακκουβίτσες, δηλαδή κυτταρίτιδα.
•    Στάδιο 2: Όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο, αλλά όταν στέκεται όρθια μοιάζει με τη φλούδα πορτοκαλιού.
•    Στάδιο 3: Η κυτταρίτιδα είναι εμφανής σε κάθε θέση, ανεξαρτήτως της εφαρμογής πίεσης.

      Η κυτταρίτιδα συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Ορισμένοι αναφέρουν σε περιπτώσεις γρήγορης αύξησης του σωματικού βάρους συμπτώματα κνησμού και πόνου που συνοδεύουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Θεραπεία: 

Ελέγχοντας τους παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα, είναι δυνατόν να τη περιορίσουμε με:

1. Μεσοθεραπεία: Γίνεται με υποδόριες εγχύσεις λιποδιαλυτών ουσιών στις πάσχουσες περιοχές.
2. Λεμφικό μασάζ: Η μεσοθεραπεία είναι καλό να συνδυάζεται με λεμφικό μασάζ το οποίο λειτουργεί ως σύστημα αποχέτευσης του οργανισμού, καθώς αποσκοπεί στη διέγερση της άντλησης του λεμφικού συστήματος.
3.Cavitation,RF:  Οι ραδιοσυχνότητες (RF) αποτελούν έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό που μας δίνει τη δυνατότητα ν’ αυξάνουμε επιλεκτικά τη θερμοκρασία στους υποδόριους και στους εν τω βάθει ιστούς του σώματος, με στόχο την αποκατάσταση του υπάρχοντος κολλαγόνου και την παραγωγή νέου. Οι υπέρηχοι χαμηλών συχνοτήτων (cavitation) δίνουν τη δυνατότητα οριστικής καταστροφής των λιποκυττάρων στη περιοχή που πραγματοποιείται η εφαρμογή.
4. Άσκηση: Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πολλές ώρες καθισμένοι σε μια καρέκλα κι όταν βρίσκουν λίγη ώρα για άσκηση, το λεμφικό σύστημα, το οποίο συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, εξακολουθεί να λειτουργεί με αργό ρυθμό, γεγονός το οποίο επιδεινώνει την κυτταρίτιδα.
5. Νερό: Να πίνετε άφθονο νερό.
6. Φαρδιά ρούχα:  Όσο κι αν ακούγεται περίεργο τα πολύ στενά ρούχα εμποδίζουν τη κυκλοφορία του αίματος στις περιοχές που εμφανίζεται πιο συχνά η κυτταρίτιδα συμβάλλοντας στη δημιουργία της.
7. Διατροφή: Να αποφεύγετε τη μεγάλη κατανάλωση καφέ, αλατιού κι αλκόολ. Να τρέφεστε συστηματικά με φρέσκα φρούτα κι άφθονες φυτικές ίνες. Αποφύγετε τα λίπη και προτιμείστε ψάρι κι άπαχο κρέας.
8. Συσφικτικές κρέμες:  Πρέπει να εφαρμόζεται σε όλο το πόδι, αρχίζοντας από τον αστράγαλο και να γίνονται δυνατές μαλάξεις. Με τον τρόπο αυτό διεγείρεται η αποβολή των τοξινών κι απορροφάται σωστά το προϊόν.
9. Σταθερό βάρος:  Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
10. Να κάνετε ντους με χλιαρό νερό.
11. Αντηλιακή προστασία:  Η έκθεση στον ήλιο, εκτός από πρόωρη γήρανση, δημιουργεί και κυτταρίτιδα.
12. Μασάζ με αιθέρια έλαια: Ορισμένα αιθέρια έλαια  είναι ικανά να σπάσουν τα λίπη αφού περιέχουν κετόνες ή λιπολυτικά μόρια.
13. Βότανα: Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Κυτταρίτιδα: Εύκολα έρχεται, δύσκολα φεύγει