Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Fit μετά τον τοκετό; Aπό την θεωρία στην πράξη!
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Fit μετά τον τοκετό; Aπό την θεωρία στην πράξη!

Αθλητισμός

Μην σας ανησυχεί καθόλου! Με υπομονή, σωστή διατροφή και τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης κοιλιακών όλα μπορούν να γίνουν. 

Είστε μανούλες που μόλις γεννήσατε και το ερώτημα «θα μπορέσω να ξαναδώ την κοιλίτσα μου επίπεδη;» έχει κιόλας αρχίσει να σας απασχολεί;
 
Μην σας ανησυχεί καθόλου! Με υπομονή, σωστή διατροφή και τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης κοιλιακών όλα μπορούν να γίνουν.

Το πιο όμορφο δώρο της ζωής σας, το μωρό σας, ας είναι η αφορμή και για το πιο όμορφο σώμα που είχατε ποτέ.Πότε μπορώ να ξεκινήσω την γυμναστική μετά τον τοκετό;

Θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση από το γυναικολόγο σας, καθώς εξαρτάται από το αν προηγήθηκε φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική, από άλλους παράγοντες (πόνος, αιμορραγία, άλλο σωματικό σύμπτωμα) καθώς και από το αν ακολουθούσατε ενα πρόγραμμα γυμναστικής πριν ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως, σύμφωνα με τους γιατρούς, ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης μπορεί να ξεκινήσει στις 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Μπορώ να ξεκινήσω αμέσως ασκήσεις κοιλιακών;

Στις περισσότερες γυναίκες μετά τον τοκετό παρατηρείται η λεγόμενη διάσταση της λευκής γραμμής των κοιλιακών μυών. Πιο αναλυτικά, οι τέσσερις στιβάδες των κοιλιακών μυών (εγκάρσιος, έσω-έξω πλάγιοι και ορθός κοιλιακός) ενώνονται στη λευκή γραμμή, η οποία ξεκινάει στη ξιφοειδή απόφυση του στέρνου και καταλήγει στην ηβική σύμφυση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκετές γυναίκες μπορεί να πάρουν πολύ περισσότερα κιλά από ότι η δύναμη των κοιλιακών μπορεί να αντέξει και η γραμμή αυτή να ανοίξει, να κάνει αυτό που λέμε διάσταση. Μετά από τη γέννα, κατόπιν ελέγχου από τον γυναικολόγο ή από έναν εξειδικευμένο γυμναστή, εφόσον η διάσταση των κοιλιακών είναι φυσιολογική μπορείτε να κάνετε όποια άσκηση κοιλιακών θέλετε. Διαφορετικά θα πρέπει να εφαρμόσετε συγκεκριμένες ασκήσεις  κοιλιακών, εστιασμένες στη ενδυνάμωση του εγκάρσιου κοιλιακού μυ, με στόχο την αποκατάσταση της λευκής γραμμής. Οι κλασσικές κάμψεις κοιλιακών σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να αποφεύγονται. Ασφαλείς μέθοθοι γυμναστικής όπως είναι το Pilates εστιάζουν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, άρα και του εγκάρσιου κοιλιακού και με τη σωστή καθογήγηση εξειδικευμένων γυμναστών συμβάλλουν στην αποκατάσταση του σώματος μετά την κύηση.

Παρακάτω προτείνεται μια άσκηση ενδυνάμωσης των κοιλιακών μυών  αλλά και ολόκληρου του σώματος, η λεγόμενη ''plank exercise''.Κρατήστε το σώμα σε μια ευθεία γραμμή από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Προσέξτε να μην σπάει η μέση σας και να μην βουλιάζετε στους ώμους σας. Αναπνεύστε και σε κάθε εκπνοή νιώστε τον οφαλό σας να τραβιέται προς  τα μέσα. Ξεκινήστε παραμένοντας ακίνητοι στη στάση σανίδας για 5-6 αναπνοές και όταν νιώσετε δυνατή αυξήστε σταδιακά τις αναπνοές με στόχο να φτάσετε τις 10...15...20 αναπνοές.Αν θέλετε να αυξήσετε το βαθμό της δυσκολίας προσπαθήστε ενω παραμένετε στη στάση σανίδας να σηκώσετε το ένα σας χέρι και να ισορροπήσετε εκεί για λιγά δευτερόλεπτα.Στη συνέχεια επαναλάβετε και με το άλλο χέρι.

Παραλλαγή:κρατήστε σταθερά τα χέρια στο έδαφος και σηκώστε εναλλάξ ένα πόδι κάθε φορά.

Απαραίτητα tips:

  1. Συνδιάστε την άσκηση με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. 
  2. Προσθέστε στην καθημερινότητα σας δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι.
  3. Σε περίπτωση που θηλάζετε,αφήστε να περάσει περίπου μια ώρα από την άσκηση έως ότου θηλάσετε ξανά.                                   

Fit μετά τον τοκετό; Aπό την θεωρία στην πράξη!