Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Από το θηλασμό στο μπιμπερό
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Από το θηλασμό στο μπιμπερό

Γονείς & Μωρό

Οδηγίες αποθηλασμού για απεγνωσμένες μαμάδες.

Έρχεται εκείνη η στιγμή που επιθυμείτε –για τον οποιοδήποτε λόγο – να δώσετε στο έως τώρα αποκλειστικώς θηλάζον βρεφάκι σας, γάλα με μπιμπερό- είτε τεχνητή διατροφή, είτε το δικό σας γάλα που έχετε αντλήσει.

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι και καμιά πολύπλοκη πράξη, δεν είναι πυρηνική φυσική, «όλα τα μωρά έτσι τρώνε», σωστά;

Χμ, ίσως και όχι ακριβώς….

Μην ξεχνάτε ότι σε κάθε γεύμα θηλασμού, το βρέφος σας  έχει πλήρη έλεγχο  της επιθυμητής ροής και της ποσότητας. Εσείς εμπιστεύεστε τις ικανότητες του βρέφους σας, μέσα από τον ελεύθερο και χωρίς πρόγραμμα θηλασμό.

Κάτι τέτοιο λοιπόν θα πρέπει να αναπαραστήσετε και με το  μπιμπερό.Πάρτε το χρόνο σας:

Είναι κάτι νέο, ξένο και διαφορετικό, οπότε δώστε χρόνο σε εσάς και στο μωρό σας να εξοικειωθείτε χωρίς άγχος. Αν γνωρίζετε πότε περίπου θα χρειαστεί να σταματήσετε τον άμεσο θηλασμό, ξεκινήστε την προετοιμασία 2-4 εβδομάδες νωρίτερα, ώστε να μπορείτε χωρίς πίεση να δοκιμάσετε ξανά και ξανά.

Κάντε την έρευνά σας. Αν το βρέφος αντιστέκεται σθεναρά στο μπουκάλι, σκεφτείτε να τσεκάρετε τα εξής:

  • Η θηλή του μπιμπερό : Πρέπει να μιμείται τη θηλή του μαστού, δηλαδή
  • να' ναι μακριά ώστε να φτάνει στον ουρανίσκο του, και με λεπτή βάση για να ακουμπούν τα χειλάκια του στη βάση της θηλής.
  • Να έχει σωστή ροή, ώστε να μην το «πνίγει»  όταν ρουφάει, ούτε να τρέχει το γάλα μέσα στο στόμα του βρέφους χωρίς καμία κίνηση και να γίνει το γεύμα του εντελώς παθητική διαδικασία. Θυμηθείτε, ο θηλασμός είναι ενεργητική και κοπιώδης διεργασία για τα βρέφη.  Το άνοιγμα  θα πρέπει να είναι τέτοιο  ώστε όταν  αναστρέψουμε το μπιμπερό, το γάλα αρχικά να ρέει συνεχώς και μετά σταγόνα-σταγόνα.
Επιλέξτε τις μάχες σας:

Μην δώσετε πρώτη φορά μπιμπερό στα βασικά γεύματα- το πρώτο πρωινό που πεινάει πολύ, και το τελευταίο βραδινό που αποκοιμιέται. Δώστε του σε ένα ενδιάμεσο γεύμα- αν μάλιστα είναι σε συνδυασμό με στερεά τροφή, ως συμπλήρωμα, ακόμη καλύτερα. Ώστε,  αν πιει λίγο ή καθόλου, να μην αγχωθείτε.

Κάντε το παιχνίδι: Βάλτε μέσα μικρή ποσότητα γάλακτος, και δώστε του να το περιεργαστεί και να παίξει. Μην το ζορίσετε τις πρώτες φορές (για αυτό χρειαζόμαστε και χρόνο…)

Κρατήστε το κανόνες ταΐσματος:  Σε αντίθεση με το μαστό, στο μπουκάλι πρέπει να τηρείτε σχολαστικά κανόνες:

  • Σίτιση σε ημικαθιστή-καθιστή θέση, ποτέ ξαπλωμένο, ποτέ κοιμισμένο- κίνδυνος πνιγμονής!
  • Πάντα θα περισσεύουν  30ml σε κάθε γεύμα, ώστε να είστε σίγουρη ότι χόρτασε, σταμάτησε μόνο του,  και δεν πήρε αέρα από μια θηλή μισογεμάτη.
  • Καθαρίζετε και αποστειρώνετε θηλές και μπουκάλια.
  • Αν δίνετε μητρικό γάλα, μη χρησιμοποιείτε γυάλινα μπιμπερό, γιατί προσροφώνται τα βιολογικά συστατικά του πάνω στο γυαλί και χάνονται.
  • ΒΡΑ free μπιμπερό μόνο.

Μαμά σημαίνει θηλασμός:

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, δοκιμάστε να το ταΐσει κάποιος άλλος, γιατί η δική σας μυρωδιά σημαίνει «στήθος».  Για ποιο λόγο να πιάσει τεχνητή θηλή όταν το αντικείμενο του πόθου του είναι δίπλα;

Στο μεταξύ, για να μην υπερφορτωθεί το στήθος σας, εσείς θα πρέπει να συνεχίσετε να αντλείτε με θήλαστρο. Αν επιθυμείτε να διακόψετε πλήρως την παραγωγή, θα αντλείτε χωρίς να αδειάζετε το στήθος, ώστε σταδιακά να μειωθεί το γάλα σας. Αν όμως επιθυμείτε να συνεχίσετε να δίνετε το δικό σας γάλα, συνεχίστε κανονικά την πλήρη άντληση.  

Και, τελικά, αν είναι άνω του έτους, μην του δώσετε καν μπιμπερό, αλλά δώστε του το γάλα από ποτηράκι εκπαίδευσης .

Από το θηλασμό στο μπιμπερό