Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Life Coaching: η πρώτη μου φορά
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Life Coaching: η πρώτη μου φορά

Sex & Σχέσεις

#qol for TFM

Τι κάνει λοιπόν ένας coach; Ποιος είναι ο ρόλος του; Τι σχέση έχει με τον αθλητισμό; Τι σχέση έχει με την ψυχολογία ή το νευρογλωσσικό προγραμματισμό; Και, τέλος, τι σχέση έχει με τη νευροεπιστήμη;

Η πρώτη φορά είναι αρκετές φορές λίγο... μυστήρια για κάποιον που δεν έχει μηυθεί σε ένα νέο άθλημα – είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά. Στην περίπτωσή μας, το life ή το wellness coaching, είναι κυριολεκτικά. Αποτελεί «άθλημα» και, συγκεκριμένα, άθλημα εκγύμνασης του μυαλού μας. Για την ακρίβεια, προσωπικά το περιγράφω ως brain coaching στους πελάτες μου επειδή κάνει ακριβώς αυτό: γυμνάζει τα σκουριασμένα και ξεχασμένα γρανάζια του μυαλού μας ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν, να μας βοηθούν να παίρνουμε αποφάσεις και να αναλαμβάνουμε δράση γνωρίζοντας το γιατί το κάνουμε.

Ο coach ως πυξίδα...

Τι κάνει λοιπόν ένας coach; Ποιος είναι ο ρόλος του; Τι σχέση έχει με τον αθλητισμό; Τι σχέση έχει με την ψυχολογία ή το νευρογλωσσικό προγραμματισμό; Και, τέλος, τι σχέση έχει με τη νευροεπιστήμη;Ως απλή περιγραφή, θα έλεγα ότι ο coach – ή αλλιώς προπονητής ανθρώπινων δεξιοτήτων και συμπεριφορών – προπονεί τον πελάτη στο να αναπτύξει πεποιθήσεις, συνήθειες και συμπεριφορές που θα εξυπηρετήσουν τον εκάστοτε σκοπό ή στόχο του. Στους μαθητές μου, ξεκινώ το μάθημα συνήθως λέγοντας ότι ο coach τοποθετεί τον εαυτό του ως πυξίδα στο χέρι του πελάτη, διότι ο πελάτης είναι το κέντρο και ο πελάτης θέτει το θέμα προς έρευνα.

Όταν ο coach ρωτάει, η πυξίδα αρχίζει να δουλεύει

Όταν ο πελάτης αναρωτηθεί, δεν ξέρω που να πάω, καμία πυξίδα δεν είναι χρήσιμη – άρα, ούτε ο coach. Όταν ο πελάτης εκφράσει ότι θέλει να πάει κάπου, τότε ο «προπονητής» του τον ρωτάει πώς μοιάζει αυτό το μέρος, τι χαρακτηριστικά έχει, τι θα κάνει εκεί, πόσο σίγουρος είναι ότι εκεί είναι που θέλει να πάει. Και η πυξίδα αρχίζει να δουλεύει. Έπειτα, ο προπονητής θα τον ρωτήσει τι δεξιότητες πρέπει να αναπτύξει για να πάει εκεί, τι πεποιθήσεις πρέπει να εγκαταλείψει, με ποιο τρόπο σκοπεύει να αναπτύξει τις δεξιότητες, και έως πότε θα προετοιμάζεται μέχρι να κάνει το τελικό βήμα, μεταξύ άλλων.

Ρεαλισμός: η βάση των όλων

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι ο coach να εξετάσει εάν είναι σε κατάσταση ο πελάτης να κάνει όλα τα ανωτέρω – όχι με τη μορφή διάγνωσης, αλλά με ερωτήσεις που θα βάλουν τον πελάτη να αντιληφθεί ρεαλιστικά εάν μπορεί. Και φυσικά, εάν τα αναπτύξει όλα και αρχίσει να υλοποιεί το ταξίδι του, ο coach εξετάζει εάν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί αναποδιές στο ταξίδι αλλά και στον προορισμό.

Εσύ έχεις τον έλεγχο της πυξίδας/συνεδρίας

Φαντάσου τώρα την πυξίδα να είναι στο χέρι σου. Κάθε ερώτηση που σου κάνει ο coach/πυξίδα, είναι το έναυσμα για δική σου σκέψη. Το ξεσκούριασμα που λέγαμε. Και κάθε σκέψη/απάντηση κάνει τη βελόνα της πυξίδας να σου δείχνει το δρόμο, αλλά, και το τονίζω αυτό, μέσα από τη δική σου σκέψη και απόφαση και με βάση τα δικά σου πιστεύω. Η πυξίδα/coach συνεχίζει, όπως στην τεχνητή νοημοσύνη, να χτίζει πάνω στις απαντήσεις σου και να σου κάνει την επόμενη ερώτηση. Και μετά τη στροφή της βελόνας, την επόμενη.
 
Δε θα έχεις ανάγκη την πυξίδα

Μέχρι να φτάσεις στον τελικό προορισμό, το μυαλό θα είναι πλέον γυμνασμένο έτσι ώστε να σκέφτεται και εσύ να ξέρεις τον προορισμό σου πάρα πολύ καλά, έχοντας αναπτύξει την ικανότητα του προσανατολισμού τόσο που να μη χρειάζεσαι πια την πυξίδα. Αυτή είναι η ευχή που δίνω σε κάθε πελάτη μου: σε λίγο καιρό, να τα έχεις καταφέρει τόσο καλά με την ανάληψη ευθύνης και δράσης, μαζί και με μια δόση αυτογνωσίας, που να μη με έχεις ανάγκη.
Και αυτή είναι η πρώτη σου εικόνα για το life ή το wellness coaching. Σύντομα θα ακολουθήσει και το πώς πρέπει να γίνει η πρώτη σου επαφή με τον ή την coach και τι θα πρέπει να περιμένεις κατά την πρώτη συνεδρία.

                                                                     

Life Coaching: η πρώτη μου φορά