Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Life Coaching: Πώς γίνεται δηλαδή;
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Life Coaching: Πώς γίνεται δηλαδή;

Sex & Σχέσεις

Επαγγελματισμός σημαίνει να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη ώστε να αποδώσει η επαγγελματική συμφωνία με αποτελεσματικότητα και, όσο γίνεται, με μετρήσιμη αλλαγή.

Ας αρχίσουμε σήμερα με μια μικρή υπενθύμιση για το τι κάνει ένας life ή wellness coach – ακόμα και ένας coach για εταιρικά στελέχη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ελληνικά θα το εξηγούσαμε ως προπονητής ανθρώπινων δεξιοτήτων και συμπεριφορών, ο οποίος προπονεί τον άνθρωπο, όχι μόνο στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας, αλλά στις δεξιότητες και συμπεριφορές που απαιτούνται για την ανάληψη ευθύνης και δράσης.

Η πρώτη συνεδρία

Κατά την πρώτη συνεδρία, η οποία θα πρέπει να είναι δωρεάν, ο πελάτης συναντά την πιθανά μελλοντική του coach για περίπου 35-45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα πρέπει και οι δύο ενδιαφερόμενοι να δουν εάν υπάρχει χημεία, ο απαραίτητος επαγγελματισμός (ακόμα και αν η coach είναι γνωστή του), και οι γνώσεις για να δουλέψει ο προπονητής ή προπονήτρια το εκάστοτε θέμα που πέφτει στο «τραπέζι της αλλαγής».Γιατί να υπάρχει χημεία

Όπως σε κάθε επάγγελμα που σχετίζεται με την ανθρώπινη ανάπτυξη, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αλλαγή. Στην περίπτωση του coaching, που δεν είναι επίσημα επάγγελμα μιας και ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί οι παράμετροι μεταξύ των φορέων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη για να το ορίσουν ως τέτοιο, ο αλληλοσεβασμός, η άνεση στη μεταξύ των δύο επικοινωνία και η ανάλυση των προσωπικών και επαγγελματικών θεμάτων πρέπει να συμπληρωθούν με μια ευχάριστη προσωπικότητα, με ενσυναίσθηση, κατανόηση και βιώματα που καταστούν ικανή την coach να προκαλέσει με ευγένεια τον πελάτη να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Επαγγελματισμός: η ξεχασμένη τέχνη

Όταν συναντηθούν για πρώτη φορά ο πελάτης με την coach, θα πρέπει να είναι σε ουδέτερο χώρο και σε καμία περίπτωση στο σπίτι του πελάτη. Αλλιώς ο πελάτης θα προσπαθήσει υποσυνείδητα να «προστατευτεί» πίσω από την οικειότητα που του προσφέρει ο χώρος και δε θα μπει εύκολα στη διαδιακασία να βγει από τη «ζώνη άνεσής» του. Στην περίπτωση του coaching μέσω Skype, αυτό από μόνο του παραπέμπει σε επαγγελματική διαδικασία και όχι σε «καφέ στο σπίτι».

Ακόμα και όταν είναι γνωστός σου ο coach, εξίσου σημαντικό να ξεκινήσει είναι η συνάντηση με τα βασικά τρία:
  1. Ανάλυση του τι είναι το coaching και η διαφορά με την ψυχοθεραπεία
  2. Τι περιλαμβάνει η διαδικασία του coaching 
  3. Ότι κάθε τι που λέγεται διέπεται από την αρχή της εχεμύθειας
Επαγγελματισμός σημαίνει να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη ώστε να αποδώσει η επαγγελματική συμφωνία με αποτελεσματικότητα και, όσο γίνεται, με μετρήσιμη αλλαγή.

Οι υπόλοιποι «Κανόνες Συνδιαλλαγής»

Στα αγγλικά το λέμε rules of engagement -  αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί εφόσον ξεκινήσει τη διαδικασία της προπόνησης. Και αφού ενημερωθεί για αυτό, να υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που να αναφέρει το σύνολο των «κανόνων».

Τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να αναφερθούν σε αυτήν την πρώτη συνάντηση είναι: η αμοιβή της προπονήτριας, ο χώρος όπου θα διεξάγονται οι συνεδρίες, πότε θα καταλάβει ο πελάτης ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο, ο Κώδικας Δεοντολογίας που διέπει τις ενέργειες του επαγγελματία, οι φορείς από τους οποίους είναι πιστοποιημένος και στους οποίους είναι εγγεγραμμένος, η δυνατότητα για αναφορά από τον πελάτη σε αυτούς τους φορείς εάν κάποιος δε λειτουργεί ορθά και επαγγελματικά,  και η παρουσία επόπτη με τον οποίο ο επαγγελματίας coach συνεχώς αναπτύσσεται σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Δυστυχώς, εάν κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος σε κάποιον φορέα, δεν μπορεί να του γίνει αναφορά περί μη επαγγελματικής συμπεριφοράς. Οπότε η σύσταση είναι να επιλέγετε πάντα κάποιον που να ανήκει σε σοβαρό φορέα – και όχι στον «φορέα» της σχολής από την οποία αποφοίτησε.

Κάνε έρευνα

Μη μείνεις στον έναν coach που ξέρεις ή γνώρισες τυχαία και σου φάνηκε συμπαθής. Είμαστε εκπαιδευμένοι να γινόμαστε συμπαθής και να λέμε τα σωστά πράγματα! Κάνε έρευνα, ψάξε την αγορά, μάθε πόσο κοστίζουν οι συνεδρίες κατά μέσο όρο, δες το προφίλ του ατόμου που σκέφτεσαι να προσλάβεις σε όσες περισσότερες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείς. Και να θυμάσαι ότι ο επαγγελματίας, αφού σου δώσει ένα δείγμα συνεδρίας στην πρώτη συνάντηση, οφείλει να σε ρωτήσει: «θα ήθελες να γίνω coach σου;». Η επιλογή είναι δική σου...

Life Coaching: Πώς γίνεται δηλαδή;