Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Μουσικοθεραπεία και Εγκυμοσύνη
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Μουσικοθεραπεία και Εγκυμοσύνη

Γονείς & Μωρό
Επιστήμη, τέχνη και διαπροσωπική σχέση

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Παρόλα αυτά, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει  ψυχολογικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις,  άγχος , αγωνία και σε ακραίες περιπτώσεις κατάθλιψη.
 
Η συναισθηματική κατάσταση της εγκύου  επηρεάζει το έμβρυο και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μέλλουσα μητέρα να είναι ήρεμη και ευτυχισμένη. Η μουσική  ακρόαση από μόνη της μπορεί να τη βοηθήσει να χαλαρώσει , προάγοντας παράλληλα τη ψυχική και σωματική υγεία. Τα προτεινόμενα μουσικά ακούσματα θα πρέπει να είναι ήρεμα και μελωδικά όπως η μουσική του Mozart ή άλλα κομμάτια κλασσικής και παραδοσιακής μουσικής.Ενδιαφέρουσα είναι η μελέτη του Dr. Emoto, ο οποίος φωτογράφησε τους κρυστάλλους του νερού καθώς το νερό ήταν ‘εκτεθειμένο’ σε διαφορετικά μουσικά ακούσματα. Παρατήρησε πως όταν το νερό ‘άκουγε’ τη μουσική του Μότσαρτ ή του Bach, οι κρύσταλλοι του γινόντουσαν όμορφοι και  συμμετρικοί, σαν έργα τέχνης.  Αντίθετα όταν το νερό ‘άκουγε’ μουσική heavy metal, οι κρύσταλλοί ήταν κακόμορφοι σα μουτζούρες.  Αν σκεφτούμε πως η περιεκτικότητα του ανθρώπινου σώματος σε νερό είναι περίπου 75%,  τότε θα καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η επιλογή των μουσικών κομματιών που ακούμε.

Εκτός όμως από τη κατάλληλη μουσική ακρόαση, προτείνουμε και την ενεργητική μουσικοθεραπεία σε εγκύους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη κύηση και που χρειάζονται συναισθηματική στήριξη και ένα εναλλακτικό τρόπο έκφρασης.

Ενεργητική Μουσικοθεραπεία

Η μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας, κατά τη διάρκεια της οποίας η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας, έκφρασης και δημιουργικότητας.

Κατά τη διάρκεια της μουσικοθεραπείας, ο θεραπευτής με το συμμετέχων αυτοσχεδιάζουν μαζί μουσική με απλά μουσικά όργανα ή τραγουδούν. Ο συμμετέχων δε χρειάζεται να έχει μουσικές γνώσεις . Μαζί με το θεραπευτή δημιουργούν μοναδικά κομμάτια μουσικής, τα οποία γίνονται αντικείμενο εμβάθυνσης και συζήτησης. Ο θεραπευτής μέσα από μία εξατομικευμένη μουσική παρέμβαση συνοδεύει τη μουσική και ταυτόχρονα συναισθηματική έκφραση του ατόμου, βοηθώντας το να αποκτήσει ψυχική και συναισθηματική ισορροπία.

Τα ειδικευμένα προγράμματα μουσικοθεραπείας για τις μέλλουσες μητέρες που προσφέρει το Music Garden, είναι ομαδικά ή ατομικά και λαμβάνουν χώρα μία με δύο φορές την εβδομάδα, συνδυάζοντας τη δεκτική με την ενεργητική μουσικοθεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο www.musicgarden.gr

Αξίζει να γνωρίζετε!

Οι αρχαίοι έλληνες πίστευαν ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες και  γι΄ αυτό  τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες.

Πρόσφατες  ιατρικές μελέτες, κυρίως στην Αμερική, πιστοποιούν  την παραπάνω θεωρία. Η ιατρική μουσικοθεραπεία (Medical Music Therapy) είναι μια ειδικότητα που  εξελίσσεται διαρκώς, χρησιμοποιώντας τη μουσική για να μειώσει το πόνο, το στρες, την ένταση στους μυς, τη πίεση και για να βοηθήσει τα πρόωρα  νεογνά να αναπτυχθούν γρηγορότερα , μειώνοντας τη χορήγηση φαρμάκων.

Επιπλέον, η μουσική βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη σωματική και ψυχική ευεξία. Η κατάθλιψη συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Μουσικοθεραπεία και Εγκυμοσύνη