Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Πώς να καταλάβω ότι έχω πέτρες στη χολή;
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Πώς να καταλάβω ότι έχω πέτρες στη χολή;

Πώς να..
Η αιτία της δημιουργίας χολόλιθων είναι άγνωστη.

Ενδεχομένως παράγοντες όπως οι αυξομειώσεις βάρους, η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή να επηρεάζουν αρνητικά μια τέτοια κατάσταση. Περίπου 2 στους 10 ενήλικες έχουν ή θα αποκτήσουν χολολιθίαση και η  νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες με ποσοστό 1/3.

Ας μην ξεχνάμε πώς και η φράση : ''Μου' πρηξες τη χολή!" μας παραπέμπει σε ψυχοσωματικά προβλήματα και τη χρησιμοποιούμε συχνά.

Οι πέτρες στη χολή μπορεί να έχουν πολύ μικρό μέγεθος όπως οι κόκκοι άμμου ή να φθάσουν πολύ μεγαλύτερα μεγέθη.

Το 80% των ασθενών με χολολιθίαση είναι ασυμπτωματικοί και μπορεί να μην παρουσιάσουν ποτέ πρόβλημα.

Αν όμως κάποιος από εμάς έχει συχνά δυσπεψία (μετεωρισμό, “φούσκωμα”, “βαρυστομαχιά”)ιδιαίτερα μετά από λήψη τροφών οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά μπορεί να σημάνουν κίνδυνο ύπαρξης χολολιθίασης.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

Έντονος πόνος στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Οξύς πόνος μερικές ώρες μετά το φαγητό και ειδικά μετά από μεγάλα και λιπαρά γεύματα.

Φούσκωμα της κοιλιάς.

Πόνος που χειροτερεύει με τις βαθιές ανάσες.

Πόνος στην πλάτη ή και στο δεξιό ώμο.

Αντιμετώπιση

Για να απαλλαγείτε από την αμφιβολία μπορείτε με μια απλή και οικονομική εξέταση ενός υπερηχογραφήματος χολής να διαγνώσετε αν υπάρχει ή όχι, κάποια πάθηση.

Αφαίρεση της χοληδόχου κύστης γίνεται όταν οι πέτρες στη χολή προκαλούν συμπτώματα με την χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκόπηση). Η επέμβαση γίνεται όσο πιο ανώδυνα γίνεται και η νοσηλεία, συνήθως, κρατάει μια μέρα.

Καλό είναι να μην αποδίδουμε έτσι εύκολα οποιοδήποτε σωματικό μας σύμπτωμα στο άγχος γιατί πολλές φορές υποκρύπτεται ένα πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πώς να καταλάβω ότι έχω πέτρες στη χολή;