Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Αποτοξίνωση, Τί είναι τελικά?
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Αποτοξίνωση, Τί είναι τελικά?

Υγεία & Διατροφή

Ποιοι χρειάζονται πραγματικά αποτοξίνωση και πως μπορούν να την πετύχουν; 

Μία από τις παρεξηγημένες έννοιες της εποχής μας είναι η αποτοξίνωση. Πολλοί έχουν συνδέσει την αποτοξίνωση αποκλειστικά με το αδυνάτισμα και την αποφυγή βασικών θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή. Ποιοι όμως χρειάζονται πραγματικά αποτοξίνωση και πως μπορούν να την πετύχουν; 

Αποτοξίνωση είναι  η απομάκρυνση βλαβερών για τον οργανισμό ουσιών που λέγονται τοξίνες. Οι τοξίνες παράγονται σε μεγαλύτερο βαθμό μετά από:
 
Έντονο στρές.
Κακή διατροφή.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ .
Κάπνισμα.
Συστηματική χρήση φαρμάκων.
Έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Η αξία της αποτοξίνωσης είναι μεγάλη αν σκεφτεί κανείς τις συνέπειες που προκαλεί η υπερβολική  συγκέντρωση τοξινών στον οργανισμό. Οι συνηθέστερες αυτών ειναι οι παρακάτω:

Ψυχική και σωματική κόπωση.
Διαταραχές ύπνου.
Προβλήματα περιόδου στις γυναίκες.
Προβλήματα εντέρου όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και φούσκωμα.
Κατακράτηση υγρών.
Δυσκολία στην απώλεια βάρους.
Αλλαγές στην διάθεση και πονοκέφαλοι.
Εμφάνιση ή  επιδείνωση ακμής.

Σε περίπτωση που κάποιος εμφάνιζει ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω, είναι καλύτερο να μπεί σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης που δρά στην ρίζα του προβλήματος πάρα να το αντιμετωπίσει συμπτωματικά. Π.χ. η καφεΐνη τονώνει τον οργανισμό διεγείρωντας τον, ενώ ο ύπνος που αποτελεί μία από τις διαδικασίες αποτοξίνωσης τονώνει τον οργανισμό μέσω της ξεκούρασης .

Στην φάση της αποτοξίνωσης το άτομο είναι καλό να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα υγρών, να ξεκουράζεται, να τρεφεταί με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια και να αποφέυγει την κατανάλωση αλκοόλ και τροφών πλούσιων σε ¨κακά¨ λιπαρά.

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά με την ταυτόχρονη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, με μασάζ με αιθέρια έλαια, σάουνα και τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης (π.χ. yoga).

Μερικά συμπληρώματα διατροφής χρήσιμα στην αποτοξίνωση είναι το πράσινο τσάϊ, το γαιδουράγκαθο, η λουΐζα, η πικραλίδα, η αγκινάρα, το ταραξάκο, η γκουαράνα, η τσουκνίδα και το γκρέίπφρουτ. Η επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ατόμου και αυτό γιατί κάθε σκέυασμα έχει εντοπισμένη δράση.

Η αποτοξίνωση είναι βασική ανάγκη που προκύπτει από τις απαιτήσεις του συγχρονού τρόπου ζωής και ο καθένας πρέπει να βρει τον χρόνο και τον τρόπο για να την κάνει και να πετύχει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αποτοξίνωση, Τί είναι τελικά?