ΓΟΝΕΙΣ - ΜΩΡΟ

10+1 Στάσεις για εύκολο τοκετό

Συγγραφέας: Παρασκευή Μεσσήνη Μαία

10+1 Στάσεις για εύκολο τοκετό

Ηκίνηση και η αλλαγή στάσεων και θέσεων κατά τη διάρκεια του τοκετούβοηθούν στην εξέλιξη του και ανακουφίζουν την επίτοκο από τον πόνο.

Η επίτοκος δεν πρέπει να περιορίζεται στην ύπτια θέση, κατά την οποία δεν αξιοποιείται η πολύτιμη βοήθεια της βαρύτητας.

Αντίθετα, θα πρέπει να ενθαρρύνεται να αλλάζει συχνά θέσεις και στάσεις κατά τον τοκετό, διότι αυτό βοηθά στην πιογρήγορη εξέλιξη του τοκετού και η ίδια ανακουφίζεται από τους πόνους, αισθάνεται ότι συμμετέχει ενεργά στη γέννηση του παιδιού της αφήνοντας ελεύθερο το σώμα της να ακολουθήσει την πορεία που η ίδια η φύση έχει επιλέξει.

10+1 Στάσεις που διευκολύνουν την εξέλιξη του τοκετού είναι:

 1. Η όρθια θέσηκατά την οποία εκμεταλλευόμαστε τη βοήθεια της βαρύτητας,η επίτοκος πονά λιγότερο κατά τις συστολές της μήτρας, ενώ εκείνες είναι περισσότερο αποδοτικές.Ο τοκετός επιταχύνεται και κατά την εξώθηση η επίτοκος εξωθεί πιο εύκολα.
 2. Η όρθια θέση με την επίτοκο να στηρίζεται στον σύντροφο ή ακόμη και στον τοίχο βοηθά επίσης λόγω της βαρύτητας, είναιπιο ξεκούραστη και ανακουφίζεται ιδιαίτερα ο πόνος στη μέση.
 3. Η όρθια θέση με το γόνατο σε κάμψη και ιδιαίτερα οι κινήσεις προς το γόνατο βοηθούν να γυρίσει αν το έμβρυο βρίσκεται σε οπίσθια θέση καινα επιταχυνθεί ο τοκετός, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
 4. Το περπάτημα βοηθά πολύ στην εξέλιξη του τοκετούδιότι με την κίνηση οι αλλαγές που προκαλούνται στις αρθρώσεις της λεκάνης διευκολύνουν τη στροφή και την κάθοδο του εμβρύου
 5. Η καθιστή θέση στο κρεβάτι οκλαδόν με τις πατούσες ενωμένες και την πλάτη υποστηριζόμενη με μαξιλάρια χαλαρώνει την τάση στους γοφούς, τις βουβωνικές περιοχές, τα γόνατα και τους αστραγάλους, βοηθά στο να ανοίξει η λεκάνη, να χαλαρώσει το περίνεο και βελτιώνει την αιμάτωση της περιοχής. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραλλαγές της θέσης αυτής, όπως καθιστή σε λεκάνη τουαλέτας, καθιστή σε κουνιστή πολυθρόνα και ημικαθιστή στο κρεβάτι ή καθιστή γέρνοντας προς τα εμπρός σε στήριγμα, στάση που είναι καλή για massage στην πλάτη και τη μέση.
 6. Η καθιστή θέση σε μπάλα yogaείναι ξεκούραστη, αξιοποιεί τη βαρύτητα και αν η επίτοκος κινεί κυκλικά τη λεκάνη της πάνω στη μπάλαανακουφίζεται από τον πόνο και ο τοκετός εξελίσσεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
 7. Η καθιστή θέση πάνω στο κρεβάτιμε υποστηριζόμενη πλάτη και τα γόνατα σε ελαφριά κάμψη ή πάνω σε μπάλα yoga, αλλά υποστηριζόμενη από τον σύντροφο βοηθά ιδιαίτερα αν, κατά τη διάρκεια των συστολών, η επίτοκος ή ο σύντροφος ανασηκώνει την κοιλιά τοποθετώντας τα χέρια όσο πιο χαμηλά στην κοιλιά γίνεται διότι ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση καιεπιταχύνεται ο τοκετός.
 8. Το βαθύ κάθισμαείναι μια στάση που βοηθά κατά την εξώθηση, όταν το μωρό έχει κατέβει χαμηλά, διότι βοηθά η βαρύτητα, ανοίγει η λεκάνη, δεν χρειάζεται η επίτοκος να προσπαθήσει πολύ ακόμη και αν δεν αισθάνεται την επιθυμία λόγω επισκληριδίου καιανακουφίζει από τον πόνο στη μέση. Σε οπισθία θέση του εμβρύου μπορεί να βοηθήσει στη στροφή και να διευκολύνει τη γέννηση του.
 9. Η στάση βαθύ κάθισμα κατά τη συστολή με την πλάτη της επιτόκου υποστηριζόμενηαπό τον σύντροφο, ο οποίος σηκώνει το βάρος της βοηθά το έμβρυο να τοποθετηθεί στη λεκάνη σωστά και σε αυτό βοηθά η βαρύτητα. Η λεκάνη είναι ελεύθερη και δεν πιέζεται από πουθενά και έτσι ανοίγουν οι αρθρώσεις. Για τη συγκεκριμένη στάση όμως χρειάζεται ένας δυνατός σύντροφος. Αν ο σύντροφος δεν είναι τόσο δυνατός μπορεί να καθίσει σε μια καρέκλα και να στηρίζει έτσι την επίτοκο σε βαθύ κάθισμα.
 10. Η ξαπλωμένη θέση στο πλάι είναι αναπαυτική, δεν πιέζονται οι αιμορροΐδες, βοηθά να μειωθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, βοηθά να ξεκουραστεί η επίτοκος ανάμεσα στις συστολές, είναι ασφαλής αν έχει γίνει επισκληρίδιος, επιτρέπει την κίνηση του ιερού οστού προς τα πίσω κατά την εξώθηση και διευκολύνει την έξοδο του μωρού ή αντίθετα βοηθά στην επιβράδυνση αν ο τοκετός εξελίσσεται πολύ γρήγορα.
 11. Η στάση στα τέσσερα ανακουφίζει τον πόνο της μέσης, βοηθά να γυρίσει το μωρό αν βρίσκεται σε οπίσθια θέση, η λεκάνη κινείται ελεύθερα και δεν πιέζονται οι αιμορροΐδες. Παραλλαγές της θέσης αυτής είναι στα γόνατα με τα χέρια να στηρίζονται σε καρέκλα ή μπάλα yoga και στα γόνατα γέρνοντας μπροστά στηριζόμενη στους αγκώνες

Όλες αυτές οι στάσεις και οι εναλλαγές τους θα βοηθήσουν την επίτοκο να έχει έναν πιο ανώδυνο, πιο εύκολο τοκετό με καλύτερη πρόοδο.

Σηκωθείτε, περπατήστε, ξαπλώστε, ξανασηκωθείτε και θα γεννήσετε πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο ανώδυνα!

Tags

 

14 μέρες επιστροφή

Δεν σου αρέσουν ή δεν σε ικανοποιούν τα προϊόντα σου;
Επέστρεψε τα σε 14 μέρες.

Εξυπηρέτηση πελατών

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, είμαστε δίπλα σου για να σε εξυπηρετήσουμε.

Ταχυτατες αποστολες

Ταχύτατες αποστολές σε όλη την Ελλάδα. Και αν είσαι VIP μέλος, μπορείς να παραλάβεις και την ίδια μέρα.

Μοναδικες προσφορες

Μην χάνεις λεπτό. Κανε Login στο λογαριασμό σου και απόλαυσε μοναδικές ευκαιρίες που δεν θα βρεις πουθενά αλλού.