ΟΜΟΡΦΙΑ
Κυτταρίτιδα και τοπικό πάχος: Πως μπορούμε να απαλλαγούμε
Ήρθε η ώρα, καθώς ο καιρός καλοκαιριάζει και τα ρούχα λιγοστεύουν πάνω μας, που όλες θα σκεφτούμε πως θα μπορούσαμε να διώξουμε την ενοχλητική κυτταρίτιδα, πώς να απαλλαγούμε από το τοπικό πάχος. Ας μας μιλήσει όμως η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, που με τη μεγάλη της εμπειρία και την επιστημονική της κατάρτιση, μπορεί να αναλύσει αλλά και να δώσει λύσεις στο μείζον θέμα της κυτταρίτιδας.
«Η κυτταρίτιδα αποτελεί μια αισθητική δυσμορφία, που εντοπίζεται κυρίως στους μηρούς, γλουτούς, γόνατα, κοιλιά, δίνοντας στα προσβεβλημένα σημεία, την εικόνα «φλοιού πορτοκαλιού».
Ο όρος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1920 και απασχολεί 8 στις 10 γυναίκες, μετά την εφηβεία αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% του γυναικείου βάρους.
Κυτταρίτιδα: Που οφείλεται τελικά;
Η εμφάνιση της είναι πολυπαραγοντική:
κληρονομικότητα,
αύξηση σωματικού βάρους,
ορμονικές διακυμάνσεις,
συνήθειες τρόπου ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, αλκοόλ, ανθρακούχα αναψυκτικά, μειωμένη πρόσληψη νερού κ.ά.),
διαταραχές τού μεταβολισμού λιποκυττάρων,
διαταραχές της μικροκυκλοφορίας,
φλεβική ή χρόνια λεμφική στάση
Πιστεύεται ότι οι παράγοντες αυτοί κάνουν τα λιπώδη κύτταρα, που φυσιολογικά υπάρχουν κάτω από το δέρμα, να διογκώνονται και να προσκολλώνται το ένα στο άλλο, μέσα στους θυλάκους στους οποίους βρίσκονται. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα διαστολή των θυλάκων, διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος και τελικά «παγίδευση» τοξινών και νερού δηλ. ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ.
Πως μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα;
Φυσικά, με την ασφαλή μεσοθεραπεία και ακόμα καλύτερα με την καρμποξυθεραπεία.
Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται στην Γαλλία από το 1958 με την έγχυση βιταμινούχων και φαρμακευτικών ουσιών στο μεσόδερμα, δηλαδή μεταξύ μυός και επιδερμίδας μέσα στο κατώτερο χόριο και υποδόριο.
Οι ουσίες αυτές εγχύονται σε συγκεκριμένες αναλογίες και αραιώσεις, με αποτέλεσμα τη σύσφιξη, την τόνωση και την ανάπλαση του δέρματος, δίνοντάς του, πιο σφριγηλή όψη. Η μεσοθεραπεία βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, την καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων, καθώς βοηθά στην αποβολή των τοξινών.
Τι συστατικά χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεία
Τα συστατικά, που χρησιμοποιούνται, είναι κυρίως φυτικά εκχυλίσματα βοτάνων, που αυξάνουν τη λιπόλυση και διευκολύνουν την απελευθέρωση των λιποκυττάρων με αποτέλεσμα, σύσφιξη και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, όπως είναι η καφεΐνη, η φωσφατιδιλχολίνη, το οργανικό πυρίτιο, η πεντοξυφιλίνη, η L-καρνιτίνη, το εκχύλισμα αγκινάρας κ.α., που έχουν λιπολυτικές, αγγειοσυσταλτικές, συσφικτικές και αποιδηματικές ιδιότητες βελτιώνοντας τη μικροκυκλοφορία και την αποδόμηση των λιποκυττάρων. Απαιτούνται περίπου 10 θεραπείες κάθε 10 – 15 ημέρες και θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος κάθε χρόνο.
Η Carboxytherapy- καρβοξυθεραπεία τώρα αναφέρεται στη δερματική και υποδόρια χορήγηση του αερίου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για θεραπευτικούς σκοπούς. Το CO2 είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού μας. Η θεραπεία έχει μια μεγάλη ιστορία, καθώς προέρχεται από τα Βασιλικά Λουτρά της Γαλλίας το 1932 με τη θεραπεία των ασθενών, που είχαν προσβληθεί από περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η carboxytherapy βελτιώνει :
την ελαστικότητα του δέρματος,
την κυκλοφορία και την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων,
ενεργοποιεί το κολλαγόνο για επούλωση,
και τέλος καταστρέφει το συσσωρευμένο τοπικό λίπος
Πώς δρα όμως η Carboxytherapy;
Η carboxytherapy επωφελείται επί της ουσίας, μιας φυσιολογικής διαδικασίας του οργανισμού: της χρήση οξυγόνου για την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα.
Χορηγούνται λοιπόν στα σημεία του προβλήματος, ακίνδυνες δόσεις διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή, καθώς το αίμα είναι ο φορέας του οξυγόνου. Η καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση προκαλεί την αγγειογένεση νέων αιμοφόρων κυττάρων στα επίμαχα σημεία, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η εξωτερική όψη της επιδερμίδας.
Αναλυτικά με καρμποξυθεραπεία επιτυγχάνεται ανασχηματισμός του κολλαγόνου στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, ενώ παράλληλα το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλει και στη διάσπαση των λιπωδών κυττάρων, που ευθύνονται για το τοπικό πάχος και εντείνουν την αντιαισθητική όψη «φλούδας πορτοκαλιού».
Χρειάζονται 2 συνεδρίες το μήνα για 3 μήνες και μετά 1 συνεδρία κάθε μήνα. Η συνεδρία διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά, είναι ανώδυνη και ο ασθενής νιώθει μονάχα μία ελαφρά πίεση στην περιοχή, και η μοναδική πιθανή παρενέργεια είναι η εμφάνιση μικρού μώλωπα στο σημείο της ένεσης.
Η κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος δεν είναι μια απλή υπόθεση, απαιτούν ένα συνδυασμό πραγμάτων: άσκηση, σωστή διατροφή, καλή διάθεση. Σίγουρα όμως απαιτούν την επιστημονική καθοδήγηση της ειδικού για ένα καλύτερο σώμα, για ένα σώμα υγιές χωρίς περιττό λίπος, καταλήγει η γιατρός.
Η Dr . Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μας παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στον χώρο του ιατρείου της, όλες τις θεραπείες κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών προσώπου και σώματος. Στο ιατρείο, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα μέσα από μια σειρά δερματολογικών, αισθητικών και laser σύγχρονων μεθόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Για κάθε πρόβλημα του δέρματός μας, εμπιστευόμαστε μόνο τη δερματολόγο μας, καθώς είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για τη σύσταση θεραπειών και αποκατάσταση βλαβών αυτού.
ΗΕιρήνη Δ.Λαγογιάννη είναι:
• ΔιδάκτωρΜsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
• Τ.Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»
• ΜέλοςΕυρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων
• ΜέλοςCAMIG
Ιατρείο: Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811
Share