ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Συμπληρώματα διατροφής: Πως θα κάνεις την κατάλληλη επιλογή
Τα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας γεμίζουν ενέργεια, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο πριν προχωρήσουμε στην κατανάλωση ενός συμπληρώματος διατροφής, πρέπει να ενημερωθούμε επαρκώς και να συμβουλευθούμε τον φαρμακοποιό ή γιατρό μας αντίστοιχα.
Η επιλογή ενός συμπληρώματος διατροφής εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, μερικές από τις οποίες καταγράφουμε παρακάτω. Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα οφέλη, να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βοτάνων και για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του δικού μας οργανισμού, καλούμαστε να είμαστε ενήμεροι.
Συμπληρώματα διατροφής και ηλικία
Η ηλικία ενός ατόμου καθορίζει και την επιλογή ενός συμπληρώματος διατροφής. Ένα νεαρό άτομο στην εφηβική ηλικία έχει αυξημένη ανάγκη από βιταμίνες C και D, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο, οι ενήλικες πιο πολύ μαγνήσιο και οι ηλικιωμένοι αντιοξειδωτικά.
Το μυστικό είναι στην ποιότητα
Οι λεπτομέρειες των συστατικών είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά. Οπότε ελέγχουμε την ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνουμε, με τη βοήθεια του φαρμακοποιού ή γιατρού μας και φυσικά με τη βοήθεια των αξιολογήσεων. Δύο ακόμη σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία αποτελούν η επιστημονικότητα (δηλαδή πόσο ρόλο έχουν παίξει οι ειδικοί και οι επιστήμονες στη σύσταση, δημιουργία, προβολή και προώθηση του συγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής) και τα συστατικά που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
Συμπληρώματα διατροφής και (ψυχική) υγεία
Τα συμπληρώματα διατροφής τα λαμβάνουμε για καλύτερη υγεία, είτε σωματική είτε και ψυχική. Για παράδειγμα όσα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψη ή αυξημένου άγχους, συστήνεται από τους ειδικούς να λάβουν ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Στο κομμάτι της γενικότερης υγείας τώρα, θα πρέπει να έχουμε ελέγξει μέσω εξετάσεων αίματος την επάρκεια ή ανεπάρκεια των βιταμινών και μετάλλων, να έχουμε μετρήσει την αρτηριακή πίεση και να έχουμε γνώση των δεικτών που σχετίζονται με το συκώτι. Με βάση αυτά τα στοιχεία και τη δυσανεξία που μπορεί να έχουμε σε ορισμένες βιταμίνες (με αποτέλεσμα να μας προκαλούν πονοκεφάλους, διάρροιες, πόνο στο στομάχι ή μία δυσθυμία), ζητούμε τη συμβουλή του γιατρού και του φαρμακοποιού μας ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.
Βάρος και lifestyle
Δύο ακόμη παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή ή μη επιλογή ενός συμπληρώματος διατροφής, είναι το βάρος μας και το lifestyle που ακολουθούμε. Το βάρος το χρειαζόμαστε για τον ορισμό της δοσολογίας, που σε πολλές περιπτώσεις πηγαίνει αναλογικά με το βάρος. Το lifestyle από την άλλη, είναι αυτό που θα προσδιορίσει ακόμη καλύτερα την ανάγκη μας. Για παράδειγμα ένας vegan παρουσιάζει συνήθως αυξημένη ανάγκη σε μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη Β. Επίσης ένα άτομο που ζει στην πόλη κι έχει αρκετή μόλυνση γύρω του λόγω του εξωτερικού περιβάλλοντος, καλό είναι να δώσει έμφαση στα αντιοξειδωτικά.
Και κλείνουμε το άρθρο μας με μία αρκετά ενδιαφέρουσα πληροφορία, που θα αποτελέσει food for thought… Για να “καθαρίσουμε” τον οργανισμό μας από την κακή διατροφή ή μία κακή συνήθεια την οποία ακολουθούμε για μία δεκαετία (junk food, κάπνισμα, αλκοόλ), χρειάζονται δύο χρόνια υγιεινής διατροφής και healthy living.
Share