ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνες & Ανοσοποιητικό

Συγγραφέας: Δήμητρα Τζάκου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Βιταμίνες & Ανοσοποιητικό

Ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά και τα πρώτα κρυολογήματα και οι ιώσεις αρχίζουν αναπόφευκτα να ξεπροβάλλουν. Πώς θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντί τους;  Πρωτίστως υιοθετούμε μια ισορροπημένη διατροφή, φροντίζουμε να γυμναζόμαστε συχνά και να κοιμόμαστε επαρκώς!
Σύμμαχοι στη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μπορεί να αποτελέσουν τα παρακάτω συμπληρώματα διατροφής:


ΒΙΤΑΜΙΝΗ D


Γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου». Αποτελεί μια βιταμίνη στην οποία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει έλλειψη ή ανεπάρκεια. Τα Τ – λεμφοκύτταρα διαθέτουν υποδοχείς της βιταμίνης D και αποκρίνονται ανοσολογικά προς την καταπολέμηση του εισβολέα ύστερα από αφθονία αυτής στο αίμα και επαρκής σύνδεσής της στους υποδοχείς. Απαραίτητη, λοιπόν, για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.


ΒΙΤΑΜΙΝΗ C


Η βιταμίνη C δεν παράγεται από τον οργανισμό και δεν αποθηκεύεται, οπότε πρέπει να προσλαμβάνεται εξωγενώς. Η αντιοξειδωτική αυτή βιταμίνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά ώστε τα κύτταρα να παραμένουν άθικτα και να συνεχίσουν τις διαδικασίες μεταβολισμού. Φαίνεται να ενισχύει τη δράση των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων τονώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενισχύονται οι μελέτες για ταχύτερη ανάρρωση από κρυολογήματα και ιώσεις ύστερα από καθημερινή λήψη της.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ


Ο ψευδάργυρος εντοπίζεται σε μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος την α-μακροσφαιρίνη, η οποία ρυθμίζει την ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων  κι έτσι επαρκή πρόσληψη αυτού εξασφαλίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ


Η εχινάκεια είναι ένα φυτό του οποίου η χορήγηση φαίνεται να διεγείρει τα μακροφάγα και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να ενεργοποιηθούν και να παράγουν κυτοκίνες. Αυξάνεται με αυτόν τον τρόπο η φαγοκυττάρωση και η πρόσληψη ξένων σωματιδίων. Αντενδείκνυται η χορήγηση σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ

Το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλος. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συμβιώνουν με εμάς.  Διαμορφώνουν τη λειτουργία των μακροφάγων, των Τ και Β λεμφοκυττάρων και προωθούν την ανοσολογική απόκριση ύστερα από τη σύνδεση με τους υποδοχείς τους, οι οποίοι βρίσκονται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.     Τα πρεβιοτικά είναι τα δυσαπορρόφητα συστατικά των τροφών, τα οποία αποτελούν τροφή για τα προβιοτικά και τα βοηθούν να πολλαπλασιαστούν και να είναι επαρκή ώστε να ενισχύσουν την ανοσοαπόκριση.

ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ


Το πρωτόγαλα είναι το γαλακτώδες υγρό που παράγεται από τους μαστούς των θηλαστικών πριν από το γάλα του θηλασμού. Περιέχει σε υψηλότερες ποσότητες από το αγελαδινό γάλα ανοσοσφαιρίνες  IgA, IgG και IgM, οι οποίες ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση καταπολεμώντας ιούς και βακτήρια.

ASTRAGALUS ROOT


 Το φυτό αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στην κινέζικη ιατρική  φαίνεται να έχει ανοσορυθμιστικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της επαγωγής ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων, καθώς και ενζύμων που εμπλέκονται σε ανοσολογικά μονοπάτια.

ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ


Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς περιέχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό πολυφαινολών σε σχέση με το παρθένο ελαιόλαδο. Μελέτες έχουν δείξει ότι χορήγησή τους αύξησε τον αριθμό των φυσικών κυττάρων «δολοφόνων», καθώς και την ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Β-ΓΛΥΚΑΝΕΣ


Είναι πολυσακαχαρίτες που απαντώνται σε διάφορα δημητριακά και διαφόρους τύπους μανιταριών. Φαίνεται να ενισχύουν τα μακροφάγα και τη δράση των φυσικών κυττάρων «δολοφόνων», αυξάνοντας τη δράση έναντι των ιών και την άμυνα απέναντι σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Πριν επιλέξετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το διατροφολόγο σας, ώστε να σας συστήσει το κατάλληλο για σας με βάση το ιστορικό σας και τις ανάγκες σας!

brand item

14 μέρες επιστροφή

Δεν σου αρέσουν ή δεν σε ικανοποιούν τα προϊόντα σου;
Επέστρεψε τα σε 14 μέρες.

Εξυπηρέτηση πελατών

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, είμαστε δίπλα σου για να σε εξυπηρετήσουμε.

Ταχυτατες αποστολες

Ταχύτατες αποστολές σε όλη την Ελλάδα.

Μοναδικες προσφορες

Μην χάνεις λεπτό. Κανε Login στο λογαριασμό σου και απόλαυσε μοναδικές ευκαιρίες που δεν θα βρεις πουθενά αλλού.