Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Δεσμός Mητέρας-Kόρης: Μια σχέση ζωής
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Δεσμός Mητέρας-Kόρης: Μια σχέση ζωής

Sex & Σχέσεις

Αν αναλογιστεί κανείς πως στις περισσότερες περιπτώσεις, η σχέση με τη μητέρα είναι η πρώτη σχέση που δημιουργεί ένας άνθρωπος, αντιλαμβάνεται αμέσως και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτή η σχέση σε όλη του τη ζωή.

Η σχέση ανάμεσα σε μητέρα και κόρη είναι μοναδική και πολύπλοκη, ενώ μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Κάποιες μαμάδες είναι οι καλύτερες φίλες με τις κόρες τους, κάποιες άλλες επικοινωνούν μεταξύ τους μια φορά την εβδομάδα, άλλες πάλι βλέπονται κάθε Σαββατοκύριακο, άλλες μένουν σε διαφορετικές πόλεις, κάποιες έχουν εντάσεις στις σχέσεις τους, ενώ άλλες αποφεύγουν τους καυγάδες…

Το πιθανότερο πάντως είναι πως οι περισσότερες σχέσεις μητέρας-κόρης, συνδυάζουν ανά περιόδους πολλά από τα παραπάνω στοιχεία, ή ακόμη και διάφορα άλλα. 


 
Αν αναλογιστεί κανείς πως στις περισσότερες περιπτώσεις, η σχέση με τη μητέρα είναι η πρώτη σχέση που δημιουργεί ένας άνθρωπος, αντιλαμβάνεται αμέσως και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτή η σχέση σε όλη του τη ζωή. Ιδιαίτερα μάλιστα για τις γυναίκες, έχει φανεί ερευνητικά πως η σχέση με τη μητέρα είναι τόσο ισχυρή, που τις επηρεάζει βαθύτερα και συνολικότερα σε διάφορα επίπεδα, από την υγεία και την αυτοεκτίμηση, μέχρι τον τρόπο που στη συνέχεια σχετίζονται με άλλους ανθρώπους.

Φαίνεται λοιπόν πως οι μαμάδες που γεννούν κόρες, επιφορτίζονται αυτομάτως με ένα επιπλέον αίσθημα ευθύνης, καθώς η κάθε πρόταση ή συμπεριφορά τους είναι πιθανό να επηρεάσει σε κάποιο επίπεδο την κόρη τους, ή τη σχέση τους μαζί της. Έρευνες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι η κόρη μιας έντονα επικριτικής μητέρας, έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζει ελλείμματα στις κοινωνικές δεξιότητες, σε σχέση με κόρες υποστηρικτικών μητέρων.Πέρα όμως από τη συμπεριφορά της μητέρας προς την κόρη, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι πολλά από τα στοιχεία της μητέρας, κληροδοτούνται στα κορίτσια τους από πολύ νωρίς, με έμμεσους ή ασυνείδητους τρόπους, όπως για παράδειγμα, η στάση που έχει η μητέρα σε σχέση με τη θηλυκότητά της, οι αντιλήψεις που έχει για το σώμα της, το πώς φροντίζει τον εαυτό και την υγεία της, αλλά και η γενικότερη κοσμοθεωρία της για τη ζωή.

Επίσης, η σχέση αυτή περνάει από διάφορα στάδια καθώς μεγαλώνει το παιδί. Στην αρχή, είναι μια σχέση απόλυτης εξάρτησης, όπου η κόρη ως βρέφος, έχει ανάγκη από τη φροντίδα της μητέρας για να επιβιώσει. Σταδιακά και όσο μεγαλώνει, το κορίτσι αυτονομείται ολοένα και περισσότερο. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες στη σχέση μητέρας-κόρης, προκύπτουν συνήθως όταν η κόρη μπαίνει στην εφηβεία, οπότε η μητέρα χρειάζεται να διαχειριστεί τις αλλαγές στη σχέση και την απότομη αποστασιοποίηση της κόρης, παραμένοντας η ίδια σταθερή και διαθέσιμη. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο κατά περίπτωση και ίσως έχει έντονα σκαμπανεβάσματα, αλλά μετά την ενηλικίωση της κόρης, η σχέση με τη μητέρα γίνεται πιο ισότιμη και χαρακτηρίζεται πια από αλληλοσεβασμό και κατανόηση.Μάλιστα, η σχέση συνήθως γίνεται ακόμα βαθύτερη, όταν η κόρη αποκτά δικά της παιδιά και, μπαίνοντας η ίδια σε αυτή τη θέση, καταλαβαίνει ακόμα καλύτερα και τη δική της μητέρα.
 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε μητέρα έχει μια πολύτιμη ευκαιρία: να παρέχει στην κόρη της τα εφόδια για να χτίσει μια υγιή εικόνα για τον εαυτό της, αλλά και τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να μπορεί να σχετίζεται ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους.

Αγαπώ τη Μαμά μου και της κάνω Δώρα!

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με μια φίλη!

Δεσμός Mητέρας-Kόρης: Μια σχέση ζωής