Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Αντιγήρανση Μαλλιών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Αντιγήρανση Μαλλιών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η εμφάνιση των μαλλιών μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική εμφάνιση μας και αντίληψη του εαυτού μας. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σήμερα, αυξάνει την επιθυμία μας να δείχνουμε όλο και πιο νέοι.

Η γήρανση των μαλλιών ακολουθεί την γήρανση του ανθρώπου δηλαδή, των κυττάρων του συνολικά.

Γι' αυτό, το τριχωτό της κεφαλής υπόκειται σε ενδογενή (ή φυσιολογική) γήρανση και εξωγενή γήρανση, που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, κατά τον ίδιο τρόπο που μιλάμε και για ενδογενή και εξωγενή γήρανση δέρματος.

Οι ενδογενείς παράγοντες σχετίζονται με ατομικούς γενετικούς μηχανισμούς με διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση.

Οι εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνουν την υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, το οξειδωτικό στρες, την κακή διατροφή, τον ακατάλληλο τρόπο ζωής(έντονο stress, ανεπαρκής ύπνος, την έλλειψη άσκησης ) και τη γλυκοζυλίωση(έναν πολύ σημαντικό μηχανισμό  κυτταρικής γήρανσης), που ενισχύουν και επιδεινώνουν τους ενδογενείς μηχανισμούς γήρανσης.


 
Η γήρανση των μαλλιών μπορεί να είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι, μπορεί όμως και να μην είναι.

Η  διάγνωση  της γήρανσης γίνεται παρατηρώντας την τρίχα ή με απλή κλινική παρατήρηση ή με το μικροσκόπιο ή με δερματοσκόπηση ή τριχοσκόπηση.

Έτσι, στη γήρανση των μαλλιών, παρατηρείται αποσάθρωση της τρίχας και συρρίκνωση του θύλακα της. Παρουσιάζεται  επίσης προοδευτική μείωση της πυκνότητας των τριχοθυλακίων στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής.

Η πιο συχνή  κλινική εικόνα και νόσος χαρακτηριστική της γήρανσης των μαλλιών είναι η τριχόπτωση, με τελικό αποτέλεσμα, την αλωπεκία, Ανδρογενετική ή γυναικείου τύπου.

Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε, τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν. Αυτό προκαλείται από τη μείωση του μελανοκυττάρων στο βολβό της τρίχας, ενός ακόμη συντελεστή γήρανσης των μαλλιών. Υποθέτουμε ότι τα μελανοκύτταρα στο bulge της τρίχας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη γήρανση που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες.

Συχνά συναντώνται τέτοιες κλινικές καταστάσεις των μαλλιών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως είναι η αλωπεκία, το γκριζάρισμα ή και η ξηροδερμία των μαλλιών.

Οι τρέχουσες αντιγηραντικές θεραπείες για τα μαλλιά αποτελούνται από ολιστικές κυτταρικές προσεγγίσεις που στοχεύουν στην κύρια κυτταρική δυσλειτουργία.

Αυτό σημαίνει ότι φροντίζουμε να επισκεφτούμε ειδικούς αντιγηραντικής ιατρικής για να μας συστήσουν τον κατάλληλο τρόπο διατροφής, να υποστηρίξουν την κυτταρική αρμονία μετά από εξειδικευμένες "έξυπνες" βιοχημικές εξετάσεις, την κατάλληλη ορμονική υποστήριξη με βιομιμητικές ορμόνες, για να πετύχουμε την "αντιγήρανση" και ως εκ τούτου την "αντιγήρανση μαλλιών".

Η θέσπιση φαρμακολογικών στόχων και η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών συστατικών για τη δημιουργία προϊόντων εξειδικευμένων για τα μαλλιά που  εφαρμόζονται είτε στα ιατρεία( μεσοθεραπείες, προϊοντικές θεραπείες) είτε στο σπίτι(lotion, shampoo), και που διατηρούν τα μαλλιά μας υγιή, νεανικά και όμορφα, γίνεται όλο και πιο αναγκαία.

Γι΄ αυτό η φροντίδα των μαλλιών, πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής προσωπικής φροντίδας σας, καθώς η υγεία και η ομορφιά των μαλλιών είναι το κλειδί για μια νεανική εμφάνιση, αλλά και το μυστικό για τη συναισθηματική ισορροπία.


Αντιγήρανση Μαλλιών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε