Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Ο παιδίατρος στο σπίτι
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Ο παιδίατρος στο σπίτι

Γονείς & Μωρό
Όπως έγραψα και αλλού, η επίσκεψη του παιδιάτρου κατ οίκον είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μια παράδοση που απομένει από την εποχή που τα ιατρεία ήταν λιγοστά, που οι συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής στα ιατρεία δεν διέφεραν και τόσο από ενός σπιτιού, και που η έννοια της πρωτοβάθμιας κλινικής δεν υπήρχε. Στις μέρες μας θεωρώ πως για την μεγάλη πλειονότητα των παιδιών, η επίσκεψη κατ οίκον για έλεγχο ρουτίνας (ακόμη και νεογνού) είναι είδος πολυτελείας, και όχι υγειονομική ανάγκη.

Παρόλ’ αυτά η επίσκεψη κατ οίκον αποτελεί ιατρική παράδοση, και υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται, και που τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά. Επί παραδείγματι:
  • Παιδιά με δυσκολίες μετακίνησης λόγω νόσου (π.χ. παιδιά με αναπνευστήρες, ή παιδιά με σοβαρά κινητικά προβλήματα).
  • Πολυμελείς οικογένειες και μονογονεϊκές οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά.
  • Παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, για τα οποία η μετακίνηση στο γραφείο του ιατρού κάνει την εξέταση πρακτικώς αδύνατη.
  • Παιδιά που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η μετακίνηση των ασθενών είναι δυσκολότερη, και είναι προτιμότερο να πάει ο ιατρός σε κάποια σπίτια, παρά να μετακινηθούν 3 ή 4 οικογένειες.
  • Οικογένειες με ειδικές δυσκολίες όπως χρήση ναρκωτικών, μεγάλη φτώχια, και άλλες κοινωνικές δυσκολίες, όπου ο ιατρός μπορεί να προσφέρει επί τόπου φροντίδα και συμβουλευτική που αφορά ακόμα και την χωροδιάταξη του σπιτιού και πρακτικά ζητήματα διαβίωσης.
  • Παιδιά οικογενειών μεγάλης κοινωνικής αναγνώρισης, όπου η επίσκεψη στο ιατρείο μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα εχεμύθειας.
  • Παιδί που νοσεί οξέως σε "δύσκολες” ώρες, όπως αργά την νύχτα.

Όποιος και να είναι ο λόγος για τον οποίον ο ιατρός ήρθε σπίτι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

1.    Θα χρειαστείτε μια επίπεδη επιφάνεια για την εξέταση. Αυτή μπορεί να είναι η αλλάχτρα του παιδιού, ή αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, το κρεβάτι του. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει μια καρέκλα κοντά - οι μικροί ασθενείς μπορεί να τρομάξουν με τον ιατρό να στέκεται όρθιος από πάνω τους και είναι προτιμότερο ο ιατρός να είναι καθιστός.
2.    Θα χρειαστείτε σαπούνι, νερό, και καθαρή πετσέτα για να πλύνει ο γιατρός τα χέρια του. Αν έχετε και οινόπνευμα ή άλλο αντισηπτικό, ακόμα καλύτερα. Πολλοί ιατροί έχουν μαζί τους, αλλά καλό είναι να έχετε κι εσείς.
3.    Είναι πάντα προτιμότερο, ακόμα και στην επίσκεψή σας στο ιατρείο, να έχετε έτοιμες και σημειωμένες τις ερωτήσεις σας. Η επίσκεψη είναι έτσι πιο αποτελεσματική και εσείς θα είστε πιο ήσυχοι αφού φύγει ο γιατρός.
4.    Παρότι πολλοί ιατροί έχουν μαζί τους θερμόμετρο, δεν είναι κακό να έχετε κι εσείς το δικό σας εύκαιρο.
5.    Έχετε εύκαιρο το βιβλιάριο υγείας του παιδιού - ακόμη κι αν πρόκειται για κάτι απλό, ακόμη κι αν θυμάται απ έξω ο γιατρός το παιδί σας, οι περισσότεροι γιατροί επιλέγουν να επιβεβαιώνουν αυτό που θυμούνται, παρά να στηρίζονται αποκλειστικά στην μνήμη τους. Άλλωστε ο κάθε παιδίατρος έχει δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) παιδιά στην φροντίδα του.
6.    Μην σας φανεί παράξενο αν ο γιατρός αρνηθεί τον καφέ που τού προσφέρετε - οι περισσότεροι παιδίατροι κάνουμε διαδοχικές επισκέψεις κατ οίκον, κι αν πίνουμε από έναν καφέ σε κάθε σπίτι η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη.
7.    Ο γιατρός σας δεν είναι ποτέ πραγματικά βιαστικός - μπορεί κάποιες φορές να μοιάζει έτσι, όμως αυτό οφείλεται μόνο στο ότι έχει ήδη λύσει το πρόβλημα για τον οποίον τον καλέσατε (έχει βάλει 
διάγνωση και ξέρει τι πρέπει να σάς πει). Αν νιώθετε πως χρειάζεστε κι άλλο χρόνο δεν έχετε παρά να τον ζητήσετε!
8.    Οι εμβολιασμοί στο σπίτι κρύβουν κινδύνους, τόσο που κάποιοι παιδίατροι δεν κάνουν ποτέ εμβόλια στο σπίτι (εκτός από σοβαρές κινητικές διαταραχές). Οι παιδίατροι που κάνουν εμβόλια στο σπίτι έχουν πάντα μαζί τους αδρεναλίνη ή/και άλλα μέσα παρέμβασης σε περίπτωση άμεσης και επικίνδυνης αλλεργικής αντίδρασης, σπάνια όμως θα έχουν όλες τις δυνατότητες που θα είχαν στο ιατρείο τους. Ο γράφων επιλέγει να μην κάνει ποτέ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) εμβόλια στο σπίτι.
9.    Είναι αναμενόμενο πως το κόστος της επίσκεψης στο σπίτι θα είναι μεγαλύτερο από την επίσκεψη στο ιατρείο. Κάποιους γονείς τους ξενίζει η διαφορά (για κάποιους ιατρούς αρκετά μεγάλη), ίσως επειδή δεν κατανοούν πλήρως τους λόγους.Προσωπικά πιστεύω πως η ειλικρίνεια είναι ο καλύτερος δρόμος, και γι αυτό θα προσπαθήσω εδώ να σάς εξηγήσω τους λόγους της διαφοράς:

α.    Ο ιατρός έχει αρκετά περισσότερα έξοδα όταν μετακινείται - δεν είναι μόνο τα μεταφορικά, αλλά και ο κίνδυνος και η φθορά για τα μηχανήματα και εργαλεία που μεταφέρει. Εξεταστικά εργαλεία υψηλής ποιότητας που είναι φορητά είναι εξαιρετικά ακριβά και, σε κάποιες περιπτώσεις, δυσεύρετα. Αυτό αυξάνει το κόστος.
β.    Ο χρόνος της επίσκεψης στο σπίτι είναι από διπλάσιος (όταν πρόκειται για γνωστό παιδί που νοσεί) έως και τετραπλάσιος (όταν πρόκειται για νέο ασθενή ή ασθενή στον οποίον γίνεται κάποια ιατρική πράξη). Όπως στις περισσότερες πνευματικές υπηρεσίες (δηλαδή εργασίες που γίνονται με το νου και βασίζονται σε γνώσεις, όπως δικηγόροι, αρχιτέκτονες, και άλλοι) η αμοιβή σχετίζεται με τον χρόνο που αφιερώνει κανείς στην επίλυση του προβλήματος. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς, δεν διπλασιάζουμε ή τετραπλασιάζουμε την αμοιβή μας, απλώς την αυξάνουμε κατά ένα ποσοστό.
γ.    Για υγιή παιδιά χωρίς κινητικά ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα, καθώς και για οικογένειες που μπορούν να μετακινηθούν, ο ιατρός στο σπίτι αποτελεί είδος πολυτελείας, και ως τέτοιο είναι ακριβότερο.

Σημειώστε πως πολλοί παιδίατροι όταν επισκέπτονται ασθενή στο σπίτι ο οποίος δικαιούται για λόγους υγείας ή άλλους κοινωνικούς λόγους να εξεταστεί στο σπίτι του, αμείβονται με βάση το τιμολόγιο του ιατρείου τους, και όχι της επίσκεψης κατ οίκον. Σάς διαβεβαιώνω όμως πως αυτές οι επισκέψεις σπανίζουν, και οι περισσότεροι γονείς που ζητούν επίσκεψη κατ οίκον, θα μπορούσαν με ασφάλεια να μεταβούν στο ιατρείο.

Τέλος, έχετε κατά νου πως οι ιατροί είναι κι αυτοί άνθρωποι και μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες, όπως επί παραδείγματι να είναι αλλεργικοί σε γάτες ή άλλα κατοικίδια. Καλό είναι να ενημερώνετε από πριν για ιδιαίτερες συνθήκες που μπορεί να επικρατούν στο σπίτι σας. Αυτό ισχύει για κάθε ιδιαιτερότητα που μπορεί να ισχύει για το σπίτι σας, την διαδρομή μέχρι εκεί κλπ.

Το κλειδί κάθε καλής σχέσης είναι η καλή και ειλικρινής επικοινωνία. Μιλήστε ανοιχτά με τον γιατρό σας για τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε επίσκεψη στο σπίτι, εξηγήστε τις ειδικές δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν (ακόμη και οικονομικές), και μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Ο ανοιχτός διάλογος θα σας βοηθήσει να εκμεταλλευτείτε στο έπακρον τον παιδίατρό σας, τις γνώσεις, και την αγάπη του για τα παιδιά.

Ο παιδίατρος στο σπίτι