Κυματοδρομία ή αλλιώς surfing: Και σήμερα γιορτάζει! - TFM.gr

Κυματοδρομία… Πιθανότατα υπήρχε από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να κολυμπούν στον ωκεανό. Υπό αυτήν την έννοια, το bodysurfing είναι ο παλαιότερος τύπος κυματοδρομίας.

Η στάση πάνω σε αυτό που σήμερα ονομάζεται σανίδα του σερφ είναι μια σχετικά πρόσφατη καινοτομία που αναπτύχθηκε από τους Πολυνησιακούς. Οι επιρροές για το σύγχρονο σέρφινγκ μπορούν να εντοπιστούν απευθείας στους σέρφερ της Χαβάη.

Ο Κοσμάς Ρούσσος μάς μυεί στον μαγευτικό κόσμο του σέρφινγκ και… Cross the USA (αν και μπορείς και στην Ελλάδα εξίσου καλά)!

“Στα 38 μου χρόνια πια έχω καταγράψει πολλές ευχάριστες ώρες προπόνησης στο νερό, έχω σπουδάσει Οικονομικά κι ασκώ το επάγγελμα του Συμβούλου Επιχειρήσεων. Παράλληλα ασχολούμαι ως hobby με την ανάπτυξη surf clubs στην Αθήνα (Βουλιαγμένη, Ανάβυσσος, Σχοινιάς, Πόρτο Ράφτη) και δραστηριοποιούμαι στον τόπο καταγωγής μου, στη Σύρο.”

Εκεί όπου περνώ τα καλοκαίρια μου, διδάσκοντας και σερφάροντας. Από το 2019 είμαι κι επίσημα προπονητής Γ’ κατηγορίας στο άθλημα του SUP από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

  1. Τι σημαίνει η Παγκόσμια Ημέρα Σέρφινγκ για έναν surfer (δεδομένου ότι πρόκειται για μία ημέρα που έχει και οικολογικό χαρακτήρα);

Νομίζω από την εμπειρία ότι εμείς που αγαπάμε το νερό, γιορτάζουμε κάθε μέρα το σερφ γιατί κάθε μέρα στον νερό είναι μέρα χαράς κι ευτυχίας.

Θεωρώ όμως πως την Παγκόσμια Ημέρα Σέρφινγκ, θα πρέπει να αυξάνουμε τον προβληματισμό και τη δράση μας σχετικά με την οικολογία. Να γίνει δηλαδή μία ημέρα  περισυλλογής για το μέλλον των ωκεανών και του οικοσυστήματος.

Για παράδειγμα, λοι όσοι περνάμε χρόνο στη θάλασσα ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τα σκουπίδια της ανθρώπινης επιχειρηματικής δράσης όπως οι πλαστικές σακούλες από τα πλοία κι άλλα πολλά.

Το ευχάριστο είναι ότι πλέον ο κόσμος του surf το έχει αντιληφθεί όπως και όλες οι μεγαλες εταιρείες του χώρου. Οπότε υπάρχει δυνατό ρεύμα απ’ τη surf community σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς όμως 10-20 κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη, θέλει μαζική προσπάθεια.

Τι σημαίνει για εσένα το surf;

Ελευθερία, επαφή με τη φύση, το πιο ευχάριστο time out της καθημερινότητάς μου, η στιγμή που όλα μπαίνουν σε παύση και ξεκινάει η διασκέδαση. Ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό μου!

Η επαφή με το νερό, το κύμα, τον αέρα και γενικότερα τη φύση είναι ένα θείο δώρο που όλοι μας θα πρέπει να μην αμελούμε να απολαμβάνουμε, ειδικά αυτήν την περίεργη περίοδο που διανύουμε, για τη διατήρηση της ψυχικής αλλά και σωματικής μας υγείας.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το συγκεκριμένο άθλημα;

Η επαφή μου γενικότερα με τη θάλασσα ξεκίνησε από πολύ μικρός λόγω του ότι όλα τα καλοκαίρια μου τα περνούσα με την οικογένειά στον τόπο καταγωγής μου, τη Σύρο και συγκεκριμένα στον Μεγα Γυαλό.

Αυτή η εξοικείωση με τη θάλασσα καθώς και η αγάπη μου για το υγρό στοιχείο με οδήγησε να ασχοληθώ με τον ναυταθλητισμό στην ηλικία περίπου των 22 ετών όταν τελείωσα τις σπουδές κι επιστρέφοντας στην Αθήνα ξεκίνησα το windsurf, κατόπιν αυτού ξεκίνησα να ασχολούμαι και με όλα τα άλλα ήδη surf, όπου και προέκυψε η αγάπη για τα κύμματα.

Τι είναι αυτό που σε μάγεψε στην κυματοδρομία κι έγινες surfer;

Η αγάπη μου για τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο. Από μικρός ήθελα να είμαι συνέχεια μέσα στο νερό , οπότε όταν τελείωνε η όρεξη για κολύμπι, εξερεύνηση του βυθού ή ψάρεμα κάτι επρεπε να βρω να κάνω ώστε να μη φεύγω ποτέ, και βρήκα τo surf.

Που έχεις κάνει surf;

Σχεδόν παντού στην Ελλάδα, στην Αθήνα (κυρίως Βουλιαγμένη) στα νησιά μας και στη Πελοπόννησο.

Που θα ήθελες να κάνεις surf;

Eύκολη απάντηση, που αλλού; Στη γενέτειρα του αθλήματος Hawaii.

Πόσο χρόνο προπόνηση χρειάζεται ένας αρχάριος surfer για να γίνει καλός;

Αρκετή στην αρχή… Υπάρχουν πλέον πολλά Clubs στην Ελλάδα τα οποία εκπαιδεύουν αρχαρίους. Οπότε αυτή είναι μία καλή αρχή. Μετά θέλει τακτική ενασχόληση και προπόνηση για να προοδεύσεις.

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι ιδανικές οι συνθήκες και με καλή παρέα η προπόνηση γίνεται πάρα πολύ ευχάριστη συνήθεια.

  • Τον χειμώνα κάνεις προπονήσεις;

Ασταμάτητα, τον χειμώνα λόγω των νοτίων ανέμων είναι οι καλύτερες συνθήκες, ειδικά στη Βουλιαγμένη και στην Πελοπόννησο.

Με τη χρήση ισοθερμικής φόρμας η επαφή με το νερό δεν έχει εποχή, και τα μουντά χρώματα του χειμώνα δίνουν μια άλλη μαγεία στα sessions.

Για να κάνεις σερφ, πρέπει να είσαι ήδη γυμνασμένος;

Βοηθά πολύ το να είσαι αθλητικός τύπος και σε καλή φυσική- πνευματική κατάσταση. Όμως όλα αυτά αποκτώνται και στην πορεία, αν έχεις τη θέληση και το αγαπάς. Οπότε να μην αποθαρρύνεται ο κόσμος από αυτό, αν τον προβληματίζει

Το φύλο που προτιμάει κυρίως την κυματοδρομία ως χόμπι είναι το γυναικείο ή το ανδρικό;

Παλιότερα έβλεπες μόνο ανδρες στο νερό πλέον ειδικά τον χειμώνα βλέπεις πολλά νεαρά κορίτσια στο νερό, είναι κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση ειδικά τον χειμώνα στην Βουλιαγμένη όπου γεμίζει από κόσμο.

Από πόσο χρονών (και ΜΕΧΡΙ πόσο) μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το σερφ;

Είναι ιδανικό να ξεκινούν τα παιδιά από όσο πιο μικρά γινεται, αφού στο συγκεκριμένο άθλημα- όπως και στα περισσότερα- είναι σοφό η γνώση να αποκτάται σε μικρή ηλικία.

Έτσι μπορείς να το κάνεις με άνεση μέχρι μεγάλη ηλικία. Είναι σημαντικό να έχει γίνει το άθλημα μέρος του εαυτού σου, της ίδια σου της φύσης από μικρός.

Τι θα συμβούλευες έναν δυνητικό σέρφερ;

Να προσέχει τους καρχαρίες! Αστειεύομαι… Ειδικά στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουμε από τέτοια πράγματα. Θα συμβούλευα όμως κάθε δυνητικό σέρφερ να μην αργήσει να μπει άμεσα στο νερό, γιατί δεν ξέρει τι χάνει!

Ποια είναι τα ωραιότερα μέρη στην Ελλάδα για surf; Τήνος, Ικαρία, Πελοπόννησος!

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο μέρος για surf;

Η Βουλιαγμένη αναμφισβήτητα γιατί εκεί ξεκινήσαμε την πρώτη μας σχολή μ’ έναν απ τους καλύτερους μου φίλους τον Σοφοκλή Σουλουτζιδάκη. Οπότε υπάρχουν έντονοι συναισθηματικοί δεσμοί με το spot.

Τελικά είναι μοναχικό άθλημα;

Δε νομίζω, αν πας τον χειμώνα στην Βουλιαγμένη δε θα αισθανθείς και πολύ μόνος… 🙂

Write A Comment