ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περπάτημα: Εσύ πόσο καις στη Μετακίνηση 6;

Pinterest LinkedIn Tumblr

Το περπάτημα έχει γίνει πλέον η βασική μέθοδος καθημερινής προπόνησης, εν μέσω lockdown. Βάζουμε λοιπόν «Walking» στο smartwatch μας και η διαδρομή ξεκινάει… Το πόσο καλά τα πήγαμε, το κρίνουμε συνήθως από τα χιλιόμετρα που διανύσαμε και την ώρα που χρειαστήκαμε. Ωστόσο υπάρχουν κι αρκετοί από εμάς, που ελέγχουν την ένταση κατά το περπάτημα μέσω των καρδιακών παλμών.

Πότε όμως είναι αποδοτικό το περπάτημά μας; Πότε η προπόνηση σταματάει να είναι εύκολη;

Περπάτημα: Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν τα πήγες και πολύ καλά

  1. Δεν ίδρωσες αρκετά: Ο βηματισμός με ένταση ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες. Όσο πιο έντονη είναι η προπόνηση, τόσο πιο πολύ ιδρώνουμε. Όμως αν θέλουμε να μιλάμε για cardio προπόνηση, πρέπει να ανεβάσουμε και καρδιακό ρυθμό. Ο στόχος είναι το 60% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού με αυξανόμενο ρυθμό ανάλογα την ηλικία και τη φυσική κατάσταση.
  2. Έχεις μάθει καλά τη διαδρομή: Μπορεί να έχεις βρει μία ωραία διαδρομή και την ακολουθείς καθημερινά. Ωστόσο το σώμα σου, όπως συμβαίνει με κάθε μορφή προπόνησης, συνηθίζει. Όσο γνωρίζει τις δυσκολίες της διαδρομής, περπατάει όλο και πιο εύκολα. Αν θέλεις λοιπόν να έχεις μία πιο αποδοτική προπόνηση, η πρόταση είναι “άλλαζε διαδρομές”. Πότε στο βουνό με ανηφόρες, πότε στη θάλασσα ή γιατί όχι, στο πάρκο της γειτονιάς.
  3. Συζητάς/ μιλάς στο κινητό όσο περπατάς: Αν συμβαίνει αυτό, κάτι πάει λάθος. Όταν έχεις πραγματικά ανεβασμένη ένταση και διατηρείς έναν έντονο ρυθμό κατά τον βηματισμό, είναι δύσκολο να λες πολλές λέξεις μεταξύ των αναπνοών. Άρα στην περίπτωση που συζητάμε πολύ ή μιλάμε χαλαρά στο κινητό, μάλλον δεν είναι και τόσο απαιτητικό το περπάτημά μας.
  4. Περπατάς την ίδια απόσταση στον ίδιο χρόνο: Στην προπόνηση πρέπει να υπάρχει σταδιακή βελτίωση, ώστε να γίνεται αναπροσαρμογή των στόχων ανά διαστήματα. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το σώμα συνηθίζει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ανεβάζουμε ρυθμό, να αλλάζουμε διαδρομή/ απόσταση και ανεβάζουμε τον πήχη αυξάνοντας τον ρυθμό και μειώνοντας τον χρόνο.
  5. Δε βλέπεις ορατές αλλαγές στο σώμα σου: Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα καθημερινού περπατήματος, οι πρώτες αλλαγές πρέπει να είναι ορατές στο σώμα μας. Αν δεις πως δε συμβαίνει αυτό, τότε ίσως χρειαστεί να γίνει αλλαγή. Παραμένεις συνεπής, ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή κι αυξάνεις την ένταση.

Write A Comment