Ρήξη μηνίσκου γόνατος: Γιατί προκαλείται και πως θεραπεύεται - TFM.gr

Η ρήξη του μηνίσκου του γόνατος αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες πόνου στο γόνατο. Οι μηνίσκοι (ο έσω και ο έξω) είναι δύο ινοχόνδρινοι μηνοειδείς σχηματισμοί που λειτουργούν σαν ‘’αμορτισέρ’’ στο γόνατο, απορροφούν τους κραδασμούς, μειώνουν τις πιέσεις, μεταφέρουν φορτία και προστατεύουν τις χόνδρινες αρθρικές επιφάνειες.

Γιατί το παθαίνουμε;

Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να είναι αποτέλεσμα αθλητικής κάκωσης όπως συμβαίνει σε νέους ασθενείς ή εκφυλιστική σαν αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης όπως συμβαίνει σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ο πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται με το βαθύ κάθισμα και στις σκάλες, πρήξιμο του γόνατος και μερικές φορές ‘κλείδωμα’ της άρθρωσης του γόνατος. Τα σκισμένα κομμάτια ενός ραγέντος μηνίσκου καταστρέφουν την ευαίσθητη χόνδρινη επιφάνεια του γόνατος, το οποίο σταδιακά οδηγείται σε επώδυνη αρθρίτιδα.

Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με την μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία της οξείας τραυματικής ρήξης του μηνίσκου είναι χειρουργική. Με τη βοήθεια του αρθροσκοπίου και από δύο μικρές οπές γίνεται συρραφή ή αφαίρεση του ραγέντος μηνίσκου.

Η εκφυλιστική ρήξη του μηνίσκου μπορεί αρχικά να αντιμετωπιστεί συντηρητικά αλλά σε περίπτωση εμμονής των συμπτωμάτων ή έντονου πόνου συνιστάται μηνισκεκτομή. Στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση κατά το δυνατό περισσότερου μηνισκικού ιστού, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης αρθρίτιδας. Σε νέους ασθενείς με μεγάλη απώλεια μηνισκικού ιστού, εφαρμόζεται μεταμόσχευση μηνίσκου για την πρόληψη της ανάπτυξης αρθρίτιδας.

Για την πρόληψη ή τη συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς και για την ταχύτερη αποκατάσταση μετά από το χειρουργείο, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ειδικά σε πόσιμη μορφή έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική.

Είναι σημαντικό η σύνθεση του συμπληρώματος διατροφής να παρέχει ολιστική προστασία και στο χόνδρο και στο αρθρικό υγρό που βοηθάει στη λίπανση και καλύτερη κίνηση της άρθρωσης αλλά και στο μυϊκό σύστημα που στηρίζει την άρθρωση.

Bonus info: Όταν τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνονται σε πόσιμη μορφή αυξάνεται σημαντικά η απορροφησιμότητά τους από τον ανθρώπινο οργανισμό ενώ παράλληλα η περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες είναι η συνιστώμενη χωρίς να επιβαρύνεται ο οργανισμός από τη λήψη μεγάλου αριθμού χαπιών.

Write A Comment