Τένις: Το άθλημα που ΔΕΝ απαγόρευσε η Γ. Γραμ. Αθλητισμού - TFM.gr
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τένις: Το άθλημα που ΔΕΝ απαγόρευσε η Γ. Γραμ. Αθλητισμού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποφάσισε να επιτρέπεται η αντισφαίριση, δηλαδή το τένις, εν μέσω πανδημίας. Πως κι έγινε αυτό; Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο διαχρονικό άθλημα, οι οποίες “συγχρονίζονται” πλήρως με τις οδηγίες για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

  1. Τα μαθήματα διεξάγονται σ’ εξωτερικό χώρο (δηλαδή σε ανοιχτό γήπεδο).
  2. Δεν υπάρχει σωματική επαφή μεταξύ των αθλητών.

Μάλιστα όπως μάς λέει ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής- Personal Trainer- Tennis Coach Πιέρρος- Αλέξανδρος Φωτίδης, “Αν τηρούνται τα μέτρα εντός κι εκτός γηπέδου, είναι το ασφαλέστερο άθλημα για τη δύσκολη περίοδο της επιδημιολογικής κρίσης που διανύουμε.”

Ποια είναι τα προβλεπόμενα μέτρα δηλαδή για το τένις;

Έως δύο άτομα στο γήπεδο με προπονητή και έως τέσσερα άτομα στο γήπεδο χωρίς προπονητή.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν ξεκινήσει να παίζει τένις;

Ουσιαστικά το τένις ζητάει από τον αθλούμενο, ειδικά όταν μιλάμε για ερασιτέχνη αθλητή, αντίληψη και όρεξη να μάθει. Τίποτα άλλο, αφού τα υπόλοιπα θα έρθουν βήμα βήμα μαζί με τον κατάλληλο προπονητή.

Και πως επιλέγουμε τον κατάλληλο προπονητή;

Κατά την άποψή μου, ο κατάλληλος προπονητής κρίνεται από τα θέλω του ασκούμενου. Αν για παράδειγμα θέλεις να παίξεις πρωταθλητικά, τότε ίσως η πιο σωστή επιλογή είναι να βρεις έναν παλιό πρωταθλητή. Αν όμως η επιθυμία σου είναι να μάθεις σωστά και βήμα- βήμα, θα πρέπει να βρεις έναν καθηγητή με πτυχίο Πανεπιστημίου.

Και το αναφέρω κυρίως για το θέμα της γνώσης και της ασφάλειας. Ο προπονητής θέλουμε να έχει διδαχθεί τις σωστές τεχνικές, τον κατάλληλο τρόπο εκμάθησης και την αντίστοιχη συμπεριφορά ώστε να έχει την απαιτούμενη μεταδοτικότητα. Σκεφθείτε ότι ένας προπονητής που τελείωσε ΤΕΦΑΑ, πρέπει να έχει περάσει μάθημα παιδαγωγικών στο οποίο αναλύονται όλες οι συμπεριφορές και η αντιμετώπισή τους.

Τι τραυματισμούς πρέπει να προσέχουμε στο τένις;

Ένας από τους πιο διάσημους τραυματισμούς στον κόσμο έχει πάρει το όνομά του από το άθλημα του τένις. Tennis Elbow λοιπόν, μία βαριάς μορφής τενοντίτιδα η οποία στα ελληνικά μεταφράζεται ως επικονδυλίτιδα. Στα αγγλικά έχει αυτή την ονομασία, ακριβώς γιατί παρατηρείται πολύ συχνά στους αθλητές του τένις.

Να τονίσω όμως ότι όσο πιο σωστά γίνεται η δομή της προπόνησης, με προθέρμανση- κύριο μάθημα- διατάσεις- αποθεραπεία, αποφεύγονται κάθε τύπου τραυματισμοί.

Το τένις έχει προσελκύσει περισσότερο κοινό κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Τόσο λόγω της πανδημίας, αφού όπως είπαμε είναι ένα ασφαλές άθλημα, όσο κι εξαιτίας της τεράστιας προβολής που έχει δώσει στο τένις με τις διακρίσεις του ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα άθλημα όχι και τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Ο κόσμος έτεινε να το παραγκωνίζει ως ένα πιο εκλεκτό χόμπι για ευκατάστατους ασκούμενους. Όσο πιο μικρή προβολή είχε λοιπόν, αναλογικά πήγαινε και η απήχησή του στο κοινό.

Μπορεί ένας ενήλικας, που δεν έχει ξαναπαίξει, να ξεκινήσει τώρα;

Εννοείται πως μπορεί. Δεν είπαμε να γίνει πρωταθλητής, αν και ποτέ δεν ξέρεις, αλλά να μάθει να απολαμβάνει το παιχνίδι. Οι επαγγελματίες του Κλάδου συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι ένα άθλημα φιλικό σε ηλικίες από 3- 99 ετών!

Είναι ένα άθλημα που μπορούμε να κάνουμε, ανεξαρτήτως εποχής;

Θεωρητικά ναι αλλά επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές υποδομές κλειστών γηπέδων, δε μπορούμε να πούμε ότι είναι 100% “ανεξαρτήτως εποχής”. Η περίοδος με πιο δροσερό καιρό, ακόμη και με λίγες βροχοπτώσεις είναι μία καλή περίοδος.

Ο αρνητικός παράγοντας με το κλίμα στη χώρα μας είναι η ζέστη. Στατιστικά το 80% των μαθητών μου σταματούν όταν ανεβαίνει ο υδράγυρος από 35 βαθμούς Κελσίου και άνω. Και δεν τους αδικώ, γιατί δεν αντέχεται έντονο παιχνίδι με ζέστη και υγρασία. Εκτός αν γίνει πολύ νωρίς το πρωί.

Μέχρι που μπορεί να το φτάσει ένας ερασιτέχνης;

Ανάλογα με την ηλικία του, αυτός είναι ο βασικός παράγων για να εξελιχθείς, μπορεί να πάει μακριά. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο υπάρχουν πολλά τοπικά τουρνουά με μικρά έπαθλα και χορηγίες, που δίνουν ένα ωραίο κίνητρο παρακίνησης.

Ο Πιέρρος- Αλέξανδρος Φωτίδης διδάσκει τένις στον Δήμο Ηλιούπολης και είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα ασχολείται με το Personal & Small Group Training.

Για περισσότερες πληροφορίες και μαθήματα μαζί του στον Δήμο Ηλιούπολης, 6998116907

Write A Comment