Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Yoga: Έξοδος από το άγχος και την ένταση της καθημερινότητας
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Yoga: Έξοδος από το άγχος και την ένταση της καθημερινότητας

Αθλητισμός
Yoga μια λέξη, πλέον, σε όλους γνωστή.

Λίγο-πολύ, κάπου έχουμε ακούσει για αυτήν και είτε την έχουμε απορρίψει δια ακοής ή μας έχει κάπως τραβήξει την προσοχή αλλά … ο χρόνος μας δεν είναι ποτέ αρκετός ή ανήκουμε σε εκείνους που την δοκίμασαν και η προσωπική εμπειρία έδειξε πως, κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει μέσα εκεί: μια ώρα, και κάτι, πρακτικής στη Γιόγκα μας αποκάλυψε πως υπάρχει και κάτι περισσότερο από απλή γυμναστική για να εκτονωθείς και να αποβάλλεις το στρες της καθημερινότητας.
 
Η μέθοδος έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών και επομένως τα αποτελέσματά της έχουν βιωθεί και μελετηθεί ανά τους αιώνες για να μας βεβαιώσουν πως, δεν πρόκειται για “μόδα” ή τάση αλλά για ένα Ολιστικό Σύστημα που ταιριάζει απόλυτα στο Σύγχρονο Άνθρωπο.

Πολλοί την εντάσσουν στα είδη γυμναστικής όμως η κατηγορία αυτή μάλλον την περιορίζει.Άλλοι τη συνδέουν με Ψυχολογικές μεθόδους εκτόνωσης αλλά, και πάλι, η ουσιαστική υπόσταση δεν είναι αυτή -ή μόνο αυτή.

Αυτός είναι και ο λόγος που η μέθοδος επιδρά άμεσα σε όλα τα επίπεδα -νοητικό, συναισθηματικό, ψυχικό: Γιατί είναι ΟΛΑ αυτά μαζί.

Πολλοί ασκούμενοι που θα βρεθούν για πρώτη φορά μέσα σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουν ένα μάθημα Γιόγκα θα έχουν την προσδοκία πως μέσα στην ώρα αυτή θα συμβούν δραματικές αλλαγές που θα επηρεάσουν μοναδικά τη ζωή τους.

Έχουν ακούσει πως η  Γιόγκα βοηθά στην αποβολή του άγχους και πιθανώς να φαντάζονται πως αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ως δια μαγείας πάνω στο φύλλο εδάφους (yoga mat), πιθανώς μάλιστα χωρίς κόπο. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.
 
Ο άνθρωπος του Δυτικού Κόσμου ασχολείται -ως επί τω πλείστον- με το Σώμα και λιγότερο με το μονοπάτι του Διαλογισμού και των Ασκήσεων Αναπνοής (Pranayama) και έτσι η Άσανα (θέση, πόζα) έχει ταυτιστεί με την έννοια της Γιόγκα.

Είναι, ωστόσο, και αυτός ένας τρόπος να γνωρίσει κανείς την μέθοδο και να ανακαλύψει τον πλούτο της. Είναι μάλιστα σχεδόν βέβαιο πως μέσα από τη σωματική πρακτική θα οδηγηθεί, αν το επιθυμεί, σε πιο εσωτερικά μονοπάτια αναζήτησης και αυτογνωσίας.
 
Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο βήμα που θα κληθεί ο ασκούμενος να κάνει ως πρώτη προσπάθεια να  “διαλογιστεί” και να διαφύγει από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Και αυτός είναι και ο πιο επιτυχημένος τρόπος να έχει κανείς την εμπειρία του Διαλογισμού κατά τη διάρκεια της πρακτικής του. “Παλεύοντας” στην αρχή με τις εκατομμύρια σκέψεις που αναβλύζουν κατά τη “στάση” - Άσανα, ανακαλύπτοντας το μικρό κενό ανάμεσά τους, ακούγοντας και προσπαθώντας να εφαρμόσει τις οδηγίες ευθυγράμμισης, αναπνέοντας (προσπαθώντας τουλάχιστον) με βάση τις οδηγίες του δασκάλου, ο ασκούμενος έχει, ήδη, απαλλαγεί από οτιδήποτε συνέβη πριν ή ότι νομίζει ότι πρόκειται να συμβεί αργότερα.

Στην πρακτική είναι απαραίτητο να βρίσκεται κανείς ολόκληρος ΕΚΕΙ. Ο νους είναι εκείνος που προβάλει σαφώς τις περισσότερες αντιστάσεις σε αυτό. Το νου προσπαθούμε να ελέγξουμε μέσα από την πρακτική μας, αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός ορισμός της Γιόγκα (κατά Patanjali - συγγραφέας των Yoga Sutras):

Υoga Citta Vritti Nirodha : "Γιόγκα είναι ο έλεγχος των διακυμάνσεων του νου".

Αν λοιπόν αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, δεν είναι απλά η έντονη σωματική άσκηση που μπορεί να προσφέρει προσωρινή εκτόνωση αλλά και πιθανώς γρήγορη μετάπτωση σε αρνητικές συναισθηματικές ποιότητες, η Γιόγκα είναι η δική μας λύση.

Σίγουρα, με πρώτο εργαλείο το φυσικό σώμα και μέσα από τη σωστή τοποθέτηση, ενδυνάμωση και βελτίωση της Υγείας του, μπορούμε να πειραματιστούμε και να έχουμε την εμπειρία της Αληθινής μας Φύσης και του δυναμικού μας, μετατρέποντας την υφή της καθημερινότητάς μας από αγχωτική σε Συνειδητή και βέβαια, περισσότερο γαλήνια.

Είμαστε στο ίδιο μήκος; Διάβασε το άρθρο: Yoga: Το ισχυρό αντίδοτο ενάντια στο στρες

Kάνε εγγραφή στο Newsletter για να μαθαίνεις τα καλύτερα άρθρα του μήνα και άλλες προτάσεις, 1-2 φορές το μήνα!

Yoga: Έξοδος από το άγχος και την ένταση της καθημερινότητας