Μητρικός θηλασμός – το πολυτιμότερο δώρο - TFM.gr

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο μοναδικός φυσικός τρόπος σίτισης του μωρού με ευεργετικές επιδράσεις στο ίδιο και στη μητέρα του. Το μητρικό γάλα αποτελεί ιδανική τροφή για το μωρό, ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του και προσαρμόζεται σε αυτές καθώς το μωρό μεγαλώνει. Είναι στη σωστή θερμοκρασία, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες, όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που προστατεύουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ωτίτιδες, του πεπτικού όπως γαστρεντερίτιδες, αλλά και άλλες όπως μηνιγγίτιδες. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν σωστότερη ανάπτυξη του στόματος και μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και ενήλικο ζωή και επιπλέον έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, φλεγμονωδών νοσημάτων εντέρου, καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς επίσης μειώνεται και ο κίνδυνος για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.

Με το μητρικό θηλασμό η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο γρήγορα και εύκολα, διότι καταναλώνονται επιπλέον θερμίδες καθημερινά. Η μήτρα συσπάται και επανέρχεται πιο γρήγορα και η απώλεια αίματος μειώνεται γεγονός που συμβάλλει στην ταχεία ανάρρωση από τον τοκετό. Επίσης, με τον μητρικό θηλασμό μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών και καρκίνου του μαστού για τη μητέρα.

Από τα πιο σημαντικά οφέλη είναι η ενίσχυση του ψυχικού δεσμού μητέρας και βρέφους με προέκταση την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και την προστασία της μητέρας από την επιλόχειο κατάθλιψη.

Η δέρμα με δέρμα επαφή αμέσως μετά τη γέννηση ενισχύει το δεσμό μητέρας – βρέφους και αυξάνει τις πιθανότητες  του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού. Η συνδιαμονή μητέρας και βρέφους, η διαμονή τους δηλαδή στο ίδιο δωμάτιο ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία. Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τη γέννηση τοποθετώντας το μωρό στην κοιλιά της μητέρας και αφήνοντας το να ανιχνεύσει, να εξερευνήσει και να βρει το μαστό. Ο θηλασμός είναι απεριόριστος. Δεν έχει χρονοδιάγραμμα. Το μωρό θηλάζει όσο και όταν αυτό θελήσει και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί.

Ο ρόλος μας είναι να ενημερώσουμε τη μητέρα για τα οφέλη του θηλασμού ώστε να επιλέξει το καλύτερο για το μωρό της και την ίδια, να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού, να βοηθήσουμε τη μητέρα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία, να την υποστηρίξουμε και να την ενθαρρύνουμε. Ουσιαστικά ενισχύουμε τη φυσική αυτή διαδικασία. Δεν δημιουργούμε εμπόδια, τα καταρρίπτουμε!

Αποτέλεσμα εικόνας για breastfeeding

Write A Comment