Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Διακοπές τον Σεπτέμβρη; Προσοχή στις μυκητιάσεις!
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Διακοπές τον Σεπτέμβρη; Προσοχή στις μυκητιάσεις!

Γονείς & Μωρό
Η μυκητίαση είναι μια λοίμωξη που οφείλεται σε μύκητες και προσβάλλουν το δέρμα, τις τρίχες και τα νύχια. Ανάλογα με την περιοχή προσβολής προκαλείται και η αντίστοιχη κλινική εικόνα. Ο συνδυασμός της κλινικής εικόνας και της καλλιέργειας για μύκητες από την βλάβη θέτει την σωστή διάγνωση.

Το αγαπημένο μας τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα, ζέστη είναι σύνηθες και για τους μύκητες που βρίσκονται σε έξαρση το καλοκαίρι. Το υγρό και ζεστό περιβάλλον τους προσελκύει, κάνοντάς τους να αναπτυχθούν.

Τη σημαντικότερη απειλή την παρουσιάζουν τα δερματόφυτα, μύκητες που είναι υπαίτιοι για μολύνσεις στα πόδια, τα χέρια, το κεφάλι, το πρόσωπο, τη βουβωνική χώρα αλλά και τον κορμό του σώματος. Σχεδόν, κάθε μέρος του σώματος μπορεί να προβληθεί από αυτούς τους μικροοργανισμούς που μεγαλώνουν στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και συνήθως εκδηλώνονται με κυκλικό εξάνθημα, το οποίο είναι κόκκινο στην περίμετρό του ενώ στο κέντρο το δέρμα δείχνει υγιές.Τα δερματόφυτα αναπτύσσονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Εξαπλώνονται μέσω της δερματικής επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώο σε άνθρωπο (μολυσμένο σκύλο, γάτα, τρωκτικό, κουνέλι, κατσίκα, χοίρο και άλογο), από αντικείμενο σε άνθρωπο (μολυσμένο ρούχο, πετσέτα, κλινοσκέπασμα, βούρτσα μαλλιών, κ.α.), ή από το έδαφος σε άνθρωπο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την τάση να περπατάνε ξιπόλητοι σε παραλίες, πισίνες και δημόσιους χώρους, είναι απρόσεχτοί και ξαπλώνουν σε ξένες πετσέτες θαλάσσης και ξαπλώστρες, μοιράζονται αντικείμενα τρίτων ή έρχονται σε επαφή με μη-οικεία ζώα θέτοντας τους εαυτούς τους εκτεθειμένους.
Άλλη αιτία κινδύνου είναι και η υπερβολική εφίδρωση, η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα που φέρνουν τους παίχτες σε επαφή η ένδυση με στενά και εφαρμοστά ρούχα, αλλά και φυσικά το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όλες οι μυκητιάσεις από δερματόφυτα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον δερματολόγο. Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική (με αλοιφές, λοσιόν, τζελ, πούδρες), συστηματική (με χάπια) ή και τα δύο.

Για την μυκητίαση των γεννητικών οργάνων των γυναικών και των ανδρών η συχνότερη αιτία των ασθενειών αυτών είναι ο μύκητας Candida Albicans.

Η κάντιντα είναι ένας μύκητας που ευνοείται πάρα πολύ από την υγρασία και την ζέστη, γι' αυτό και οι καντιντιάσεις είθισται να εκδηλώνονται όπου υπάρχουν πτυχές στο δέρμα: κάτω από μαστό, στις μεσοδακτύλιες περιοχές σε χέρια και πόδια, στις μηρογεννητικές πτυχές, στις μασχάλες, καθώς και μεσογλουτιαία.

Οι καντιντιάσεις προκαλούν κοκκινωπές βλάβες, στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει μια λευκή απόχρωση σαν να υπάρχει ένα λευκό στρώμα πάνω τους. Το χαρακτηριστικό αυτό προσδίδει στον μύκητα candida το δεύτερο συνθετικό του: η πλήρης ονομασία του είναι candida albicans.

Και πάλι, η θεραπεία είναι εύκολη και γρήγορη, τοπική, συστηματική ή και τα δύο, και με τη διάρκειά της να εξαρτάται από το τμήμα του δέρματος όπου έχει αναπτυχθεί η συγκεκριμένη μυκητίαση.

Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι τα ακόλουθα:
  1. Πόνος, φαγούρα, ερεθισμός, φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο.
  2. Κολπικές εκκρίσεις.
  3. Πρήξιμο και κοκκίνισμα του αιδοίου.
  4. Η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου μπορεί να είναι καλυμμένη με λευκό επίχρισμα.
  5. Το δέρμα της περιοχής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να παρουσιάζει σπασίματα.
Οι άντρες συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Κάποτε η βάλανος και η ακροβυστία σε άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή, μπορούν να είναι κόκκινες, φλεγμονώδεις και να προκαλούν πόνο. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται μετά από σεξουαλική επαφή.

Το άκρο του πέους μπορεί να παρουσιάζει μικρές πληγές ή να είναι καλυμμένο με λευκό επίχρισμα. Επίσης κάποτε είναι δυνατόν να υπάρχουν εκκρίσεις από το πέος.

Συμβουλές

1. Μην φοράτε βαριά ή στενά ρούχα που εύκολα προκαλούν εφίδρωση. Προτιμήστε τα λεπτά, αέρινα και βαμβακερά υφάσματα.
2. Φροντίστε να κάνετε συχνά ντους κατά τη διάρκεια της μέρας και να στεγνώνετε καλά περιοχές με πτυχές (πχ κάτω από το στήθος) αλλά και τις μεσοδαχτύλιες περιοχές.
3. Αποφύγετε το βρεγμένο μαγιό. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα δεύτερο.
4. Χωρίς πετσέτα στην άμμο και τις ξαπλώστρες είναι απαγορευτικό.
5. Είδη προσωπικής φροντίδας να προτιμάται μόνο τα δικά σας κι όχι των φίλων σας.
6. Φοράτε ανοικτά παπούτσια και αποφύγετε τα αθλητικά που προκαλούν μεγάλη εφίδρωση και δεν αναπνέει η επιδερμίδα. Ακόμα κι αν φοράτε βαμβακερές κάλτσες, λόγω του ότι συγκρατούν το ιδρώτα, να θυμάστε να τις αλλάζετε συχνά.
8. Ποτέ ξυπόλητοι στην παραλία, την πισίνα ή σε ντουζιέρες κλπ.
10. Φροντίζετε τα νύχια σας μόνοι σας ή σε ειδική αισθητικό. Επιβάλλεται να είναι καθαρά και να καθαρίζονται με αποστειρωμένα είδη.

Διακοπές τον Σεπτέμβρη; Προσοχή στις μυκητιάσεις!