Εγκυμοσύνη και μπάνιο στη θάλασσα - TFM.gr Έγκυος στη θάλασσα

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών διανύουν την περίοδο της κύησής τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Είναι λογικό οι έγκυες να επιθυμούν να πάνε στην παραλία και να κολυμπήσουν, να περάσουν χρόνο μέσα στο νερό, να δροσιστούν. Ταυτόχρονα, όμως, ο παράγοντας θάλασσα τους προκαλεί ανησυχία και τις κάνει να αναρωτιούνται για την ασφάλεια και την υγιεινή.

Αρχικά να πούμε ότι δεν απαγορεύεται να κάνει η έγκυος γυναίκα μπάνιο στη θάλασσα, αν της το έχει επιτρέψει ο γιατρός της. Αντιθέτως, της κάνει καλό, την αναζωογονεί, τη γυμνάζει και την κάνει να αισθάνεται ευχάριστα. Η άνωση δημιουργεί ευχάριστη αίσθηση και ανακουφίζει από το βάρος της εγκυμοσύνης.

Αν  λοιπόν, μια έγκυος επιθυμεί να πάει για μπάνιο είναι απαραίτητο να έχει στο μυαλό της κάποιους βασικούς κανόνες, ώστε να είναι ασφαλής.

“Ναι” στις καθαρές παραλίες, “όχι” στα κύματα

Πρέπει να είναι με καθαρά νερά και χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι από καταβάσεις σε βράχους ή μεγάλη αθλητική δραστηριότητα στην ακτή. Φυσικά κρίνεται απαραίτητο να είναι οργανωμένη, ώστε να υπάρχει κόσμος, φαρμακείο και γιατρός για παν ενδεχόμενο. Η έγκυος δεν θα πρέπει να μπει στη θάλασσα αν έχει κύματα γιατί μπορεί να πέσει και να χτυπήσει ή αν είναι κρύα τα νερά διότι μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις. Απαγορεύεται  να κάνει μακροβούτια διότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος η ακόμα και ταχυκαρδίας. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι πάντα κάποιος μαζί της.

Εάν η έγκυος πάει σε πισίνα θα πρέπει να προσέχει τις συνθήκες υγιεινής και καθαρισμού της πισίνας για να αποφύγει κάποια λοίμωξη από μικρόβιο.

Κορίτσια στον ήλιο: Όχι όταν είναι έγκυος!

Μία έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να κάθεται στον ήλιο για αποφυγή μελανώματος, ζάλης και υπότασης, φορά πάντα αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας (ακόμα και αν βρίσκεται υπό σκιάν) για να είναι προστατευμένη τις στιγμές που βρίσκεται στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για το καπέλο!

Επιπρόσθετα δεν ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό κατά την περίοδο της κύησης, για την αποφυγή των συμπτωμάτων αφυδάτωσης.

Είναι η ξαπλώστρα σου μονή (το ίδιο και η πετσέτα σου)

Η έγκυος γυναίκα οφείλει να εξασφαλίζει την υγιεινή στην παραλία προσέχοντας τις ξαπλώστρες που κάθεται και την πετσέτα της. Ιδανικά να κάθεται πάντα με (τη δική της) πετσέτα στην ξαπλώστρα για να μην υπάρχει κίνδυνος από την επαφή με την άμμο και να αποφεύγονται κολπίτιδες ή μυκητιάσεις, οι οποίες στην κύηση μπορούν να εμφανιστούν πιο εύκολα. Γι’ αυτό η έγκυος μπορεί από κάποια ηλικία κύησης και μετά, να χρησιμοποιεί κολπικά υπόθετα για αποφυγή αυτών αφού πρώτα  συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της.

Σε περίπτωση που η έγκυος αισθανθεί ζαλάδα, κούραση ή ο,τιδήποτε άλλο- όσο είναι έξω από το νερό ή μέσα σε αυτό- πρέπει να ειδοποιήσει κατευθείαν τους οικείους της και να μεταβεί σε σκιερό μέρος. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενημερώνουμε οπωσδήποτε τον γυναικολόγο μας.

Καλά μπάνια σε όλες τις έγκυες γυναίκες, αλλά με προσοχή!

Write A Comment