ΓΟΝΕΙΣ - ΜΩΡΟ

Εγκυμοσύνη και Δερματικές παθήσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Pinterest LinkedIn Tumblr

Εγκυμοσύνη και δερματικές παθήσεις… Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο σημαντικές χρονικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Όλο το σώμα βρίσκεται στην υπηρεσία της νέας ζωής, που δημιουργείται. Το σώμα προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αποστολή του, θα υποστεί πολλές μικρές και μεγάλες μεταβολές, ανατομικές ή χημικές κάτω από την επίδραση των ορμονών.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα, καθώς και οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, ευθύνονται για μια σειρά δερματικών αλλαγών.

Το δέρμα αντιδρά σε αυτά τα διαφορετικά επίπεδα ορμονών, και λίγες μέρες μετά την γονιμοποίηση του ωαρίου παράγονται περισσότερα οιστρογόνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειαίνει το δέρμα και να δείχνει πιο λαμπερό.  Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα ευεργετική για το δέρμα εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρηθούν χρωματικές αλλαγές στο δέρμα, (συνήθως σκουραίνει) οι οποίες όμως είναι φυσιολογικές κι οφείλονται στις διακυμάνσεις του επιπέδου των οιστρογόνων.

Εγκυμοσύνη και δερματικές παθήσεις: Τι αλλαγές συμβαίνουν στο δέρμα

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν ερεθισμοί, ραγάδες, ακμή, υπερμελάγχρωση, στίγματα, ευαισθησία ή φαγούρα στο δέρμα, κιρσοί και φλεβίτιδα στα πόδια.

Προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως η ακμή και η σκληροδερμία βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εν αντιθέσει με την ατοπική δερματίτιδα, τη ροδόχρου πιτυρίαση, την περιστοματική δερματίτιδα, που επιδεινώνονται. Η ψωρίαση συνήθως βελτιώνεται αλλά μετά τον τοκετό, υπάρχει περίπτωση να επιδεινωθεί.

Λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης μελανίνης, δημιουργούνται πανάδες, καθώς επίσης κάνει και την  εμφάνισή της η μέλανα γραμμή (lineanigra), η οποία βρίσκεται κάθετα στην κοιλιακή χώρα. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται όμως και πιο συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις:

Πεμφιγοειδές της κύησης – πρόκειται για σπάνια αυτοάνοση δερματοπάθεια και παρουσιάζεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Κάνει την εμφάνισή της αιφνιδιαστικά με έντονο κνησμώδες εξάνθημα στον κορμό κυρίως στην περιοχή του ομφαλού και εξαπλώνεται γρήγορα με συμπτώματα πυρετού, ναυτίας και πονοκεφάλους. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πρόωρο τοκετό.

Πολύμορφο εξάνθημα της κύησης, η πιο συχνή δερματοπάθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, σε γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη κύηση ή σε δίδυμη. Έχει ένα έντονο κνησμώδες εξάνθημα που ξεκινά από τις ραβδώσεις στην κοιλιά και τους μηρούς και επεκτείνεται σε γλουτούς, άνω και κάτω άκρα. Δεν επηρεάζονται το πρόσωπο, οι παλάμες και τα πέλματα. Δεν έχει επιπλοκές στην έγκυο ή στο έμβρυο και υποχωρεί μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.

Κνίδωση ή κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες ή κνήφη, είναι η δεύτερη πιο συχνή δερματοπάθεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, σε περιοχές όπως κοιλιά, πρόσωπο, γλουτοί, αυχένας. Το έμβρυο δε διατρέχει κίνδυνο.

Χολόσταση Εγκυμοσύνης – πρόκειται για μια σπάνια σοβαρή δερματολογική πάθηση που προσβάλλει γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση της νόσου και βρίσκονται στο 2Ο ή 3Ο τρίμηνο της κύησης. Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό στα άνω και κάτω άκρα, την κοιλιά, τους μηρούς και τους γλουτούς. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση, υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού ή εμβρυϊκού θανάτου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μία από τις ωραιότερες περιόδους μιας γυναίκας. Οι κοινές αλλαγές του δέρματος δεν είναι ανησυχητικές. Η φροντίδα για ενυδάτωση του δέρματος με τη χρήση προϊόντων πλούσιων σε ευεργετικά συστατικά, που θα μας έχει συστήσει η δερματολόγος μας, θα κάνει πιο ευχάριστη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς δερματικές βλάβες.

Εάν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα, ερεθισμό, εξανθήματα ή φαγούρα που διαρκεί για μέρες, αν ακόμα υπάρχει ήδη μια πάθηση στο δέρμα (π.χ. έκζεμα, ψωρίαση) και δούμε να αλλάζει θα πρέπει να  απευθυνθούμε στη δερματολόγο μας και να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή μας συμβαίνει, διότι μόνο εκείνη ως ειδικός, είναι σε θέση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μας παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στον χώρο του ιατρείου της, όλες τις θεραπείες κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών προσώπου και σώματος. Στο ιατρείο, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα μέσα από μια σειρά δερματολογικών, αισθητικών και laser σύγχρονων μεθόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Για κάθε πρόβλημα του δέρματός μας, εμπιστευόμαστε μόνο τη δερματολόγο μας, καθώς είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για τη σύσταση θεραπειών και αποκατάσταση βλαβών αυτού.

 Η Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη είναι:

•           Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

•           Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»

•           Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων

•           Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

www.laderma.gr

Facebook

Instagram

Write A Comment