Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Εθισμός στο διαδίκτυο: Ποιά είναι τα σημάδια;
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Εθισμός στο διαδίκτυο: Ποιά είναι τα σημάδια;

Γονείς & Μωρό

Οι ερευνητές απαντούν ότι το διαδίκτυο αυτό καθαυτό, δεν αποτελεί πηγή εθισμού, αλλά οι δραστηριότητες τις οποίες προσφέρει, μπορεί να είναι εθιστικές για κάποιους ανθρώπους. Επομένως, υπάρχουν και διάφοροι τρόποι εκδήλωσης αυτής της εξάρτησης.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το διαδίκτυο στη ζωή μας, η πρόσβαση σε αυτό γινόταν μόνο μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η χρήση του, ειδικά στη χώρα μας, ήταν σχετικά περιορισμένη. Στην πορεία όμως και μέχρι σήμερα, το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μάλιστα, πολλοί από εμάς, διαθέτουμε πλέον τουλάχιστον δύο συσκευές που μας συνδέουν στο διαδίκτυο, η μία εκ των οποίων είναι συνήθως φορητή (smartophone, tablet), παρέχοντάς μας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό ανά πάσα στιγμή.Η τεχνολογική αυτή εξέλιξη, από τη μια πλευρά, βοηθά και διευκολύνει τη ζωή πολλών ανθρώπων σε διάφορα επίπεδα, όπως είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, η δυνατότητα επικοινωνίας με πρόσωπα που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά, η πληρωμή λογαριασμών από το σπίτι και άλλα πολλά. Από την άλλη όμως, κάποιοι άνθρωποι καταλήγουν να περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μία οθόνη, τόσο που γίνεται κεντρικό στοιχείο της ζωής τους και αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες γι’ αυτούς, ή ακόμη και να τους οδηγήσει στην εξάρτηση από το διαδίκτυο.


 
Ως εξάρτηση από το διαδίκτυο (ή τον υπολογιστή, το τάμπλετ, το κινητό) ορίζεται η υπέρμετρη χρήση του, σε βαθμό που το άτομο να καταναλώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του σε αυτό, να παραμελεί άλλες πτυχές της προσωπικής του ζωής, να αναβάλει την ολοκλήρωση εργασιών σε τομείς όπως είναι η δουλειά, η εκπαίδευση ή τα χόμπι, να προτιμά πολλές φορές τη διαδικτυακή επικοινωνία από την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση, να νιώθει έντονη ανάγκη να ελέγχει τη συσκευή του, ακόμη και στη διάρκεια κάποιας άλλης δραστηριότητας (πχ σινεμά, συναυλίες, οδήγηση), πολλές φορές να νιώθει απομόνωση από το οικείο περιβάλλον του, ή την ανάγκη να αποκρύπτει τον πραγματικό χρόνο ενασχόλησής του με το διαδίκτυο και να δυσκολεύεται στην παύση αυτής της δραστηριότητας. Επίσης, όταν για οποιοδήποτε λόγο δε μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του, μπορεί να νιώθει αναστάτωση, αγωνία και ευερεθιστότητα, αλλά και να έχει την αίσθηση ότι «χάνει επεισόδια» από αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο του ίντερνετ.
 
Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης του εθισμού στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, αλλά και σε παιδιά.Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί αυτή την εξάρτηση;

Οι ερευνητές απαντούν ότι το διαδίκτυο αυτό καθαυτό, δεν αποτελεί πηγή εθισμού, αλλά οι δραστηριότητες τις οποίες προσφέρει, μπορεί να είναι εθιστικές για κάποιους ανθρώπους. Επομένως, υπάρχουν και διάφοροι τρόποι εκδήλωσης αυτής της εξάρτησης. Για παράδειγμα, άλλος εθίζεται σε διαδικτυακά παιχνίδια, άλλος στη χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, άλλος σε σελίδες γνωριμιών, άλλος αναζητά συνεχώς νέες πληροφορίες. Το τι θα προσελκύσει τον καθένα, μπορεί να είναι διαφορετικό ή και προσωπικό, αλλά τα γενικά χαρακτηριστικά είναι συνήθως κοινά. Η χρήση του διαδικτύου πολλές φορές γίνεται ένας τρόπος απόδρασης από την καθημερινότητα, τα αρνητικά συναισθήματα ή τα προβλήματα, ειδικά όταν δεν υπάρχει ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο στη ζωή του ατόμου. Συνήθως συνοδεύεται από αδυναμία τήρησης ενός συγκεκριμένου καθημερινού προγράμματος, απώλεια της αίσθησης του χρόνου, αίσθημα απώλειας ελέγχου στη χρήση της συσκευής, καθώς και διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως πόνοι στην πλάτη, πονοκέφαλοι, αλλαγές στο σωματικό βάρος, δυσκολίες στον ύπνο και θολή ή μειωμένη όραση.Το διαδίκτυο λοιπόν, είναι ένα πολύ χρήσιμο και δημιουργικό εργαλείο, το οποίο όμως μας παρέχεται χωρίς συγκεκριμένες «οδηγίες χρήσης», με αποτέλεσμα ο καθένας μας να έχει την ελευθερία να το χρησιμοποιεί όπως θέλει, αλλά ταυτόχρονα και τον κίνδυνο να ξεπεράσει τα όρια της ασφαλούς χρήσης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι και συνειδητοποιημένοι, έτσι ώστε να μπορούμε και να επωφελούμαστε των παροχών, αλλά και να αναγνωρίζουμε τυχόν σημάδια εθισμού, ώστε να προστατευόμαστε ή να ζητάμε βοήθεια όταν χρειάζεται.

Εθισμός στο διαδίκτυο: Ποιά είναι τα σημάδια;
Σχετικά Προϊόντα tofarmakeiomou.gr