Πρώτες βοήθειες στο μωρό όσο είμαστε σπίτι - TFM.gr

Πρώτες βοήθειες, ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Αρκετές φορές έχουμε δει βιντεάκια στο διαδίκτυο, τα οποία δείχνουν πως ένα άτομο που γνώριζε πως να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, κατάφερε να σώσει ή έστω να φροντίσει έναν άνθρωπο.

Σε ό,τι αφορά στα μωρά και παιδιά, τα περισσότερα μικροατυχήματα μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν στο σπίτι (όπου και συμβαίνουν) κι οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα γι’ αυτό.

Είναι σημαντικό οι νέοι γονείς να έχουν τις βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, αφού αρκετά από τα μικροατυχήματα σε μωρά και μικρά παιδιά συμβαίνουν στο σπίτι και μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν άμεσα. Το ιδανικό θα ήταν να παρακολουθήσουν μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Υπάρχουν πολλά σχετικά σεμινάρια που διοργανώνονται για γονείς με θέμα την παροχή πρώτων βοηθειών σε μωρά και μικρά παιδιά.

Μικρές αμυχές κι εκδορές

Αν δεν υπάρχουν υποψίες ότι η πληγή έχει μολυνθεί, περίπτωση κατά την οποία το παιδί χρειάζεται γιατρό, τότε:

1. Καθαρίζετε την πληγή και τη γύρω περιοχή με νερό βρύσης και στη συνέχεια απλώνετε στην πληγή αντισηπτική κρέμα ή διάλυμα για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. 2. Καλύπτετε το τραύμα με λευκοπλάστη ή επίδεσμο αφού στεγνώσει η περιοχή.

Δήγματα εντόμων

Το τσίμπημα του κουνουπιού, της σφήκας και της μέλισσας προκαλεί συχνά πόνο και κνησμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει επίσης αλλεργική αντίδραση και γι’ αυτό αν το παιδί παρουσιάσει δύσπνοια καλείτε αμέσως το 166! Διαφορετικά…


1. Αφαιρείτε με τσιμπιδάκι το κεντρί, προσέχοντας όμως να μην πιέσετε το θύλακα με το δηλητήριο και διαρρεύσει περισσότερο στο δέρμα.

2. Εφαρμόζετε στην περιοχή του τσιμπήματος μία κρύα κομπρέσα ή παγοκύστη τυλιγμένη με πετσέτα για ανακούφιση από τον πόνο.

3. Μόλις ηρεμήσει το παιδί, απλώνετε λίγη αντιισταμινική αλοιφή στην περιοχή.

Πρώτες βοήθειες: Μώλωπες και οιδήματα

Συνήθως προκαλούνται από πτώση ή χτύπημα που έχει ως αποτέλεσμα το μελάνιασμα και πρήξιμο στην τραυματισμένη περιοχή. Παρόλο που τα συμπτώματα εξαφανίζονται σε μία εβδομάδα, εσείς πρέπει να κρατήσετε μία κρύα κομπρέσα ή παγοκύστη τυλιγμένη με πετσέτα πάνω στην περιοχή για περίπου 30 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται το οίδημα.

Write A Comment