Ύπνος κι Εγκυμοσύνη: Με το αριστερό πλευρό να κοιμάσαι - TFM.gr

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των εγκύων είναι η στάση του ύπνου… Κάποιες δε βολεύουν καθόλου, ενώ άλλες σε φοβίζουν ότι θα κάνεις κακό στο μωρό σου. Τέλος είναι κι εκείνες που είχες συνηθίσει τόσα χρόνια, αλλά η φουσκωμένη κοιλίτσα σου δε σου επιτρέπει να τις απολαύσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη ποιότητα ύπνου

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί τονίζουν ότι η έγκυος πρέπει να δίνει βάση στην ξεκούρασή της και τις επαρκείς ώρες ύπνου παρά στη στάση του ύπνου. Ακόμη τονίζουν πως όποια στάση κι αν διαλέξεις για να κοιμηθείς, το μωρό δε θα πάθει απολύτως τίποτα, αφού είναι αρκετά προστατευμένο από το υγρό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Επομένως βήμα πρώτο, απαλλαγή από τις φοβίες…

Ύπνος κι Εγκυμοσύνη: Ποια είναι η καλύτερη στάση;

Μπρούμυτα, δε βολεύει ούτε στην αρχή. Τους πρώτους μήνες της κύησης το στήθος είναι υπερευαίσθητο και πονάει πιο εύκολα ενώ τους τελευταίους, λίγο πριν τον τοκετό, όπως καταλαβαίνεις ο ύπνος πάνω σε αυτή την κοιλιά και στο πραγματικά πρησμένο στήθος δεν είναι κι ο καλύτερος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του μωρού ή της μητέρας σε αυτή τη στάση ύπνου.

Ανάσκελα, εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Το βάρος μεταφέρεται στην πλάτη, το έντερο και τα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας μυϊκούς πόνους, δυσπεψία, αιμορροΐδες, προβλήματα αρτηριακής πίεσης και μειωμένη κυκλοφορία του αίματος.

Στο πλάι, εδώ είμαστε αφού αυτή είναι η ιδανική στάση ύπνου για μία έγκυο! Προτίμησε την αριστερή πλευρά κι αυτό γιατί έτσι διευκολύνεις την κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών συστατικών που καταλήγουν στο μωρό, ενώ βοηθάει τα νεφρά σου να απαλλαχθούν από τα περιττά υγρά και απόβλητα. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερη κατακράτηση υγρών κι επομένως λιγότερο πρησμένα πόδια και χέρια.

Αν ξαπλώσεις στα δεξιά δεν υπάρχει κίνδυνος για το μωρό, απλά οι ειδικοί συνιστούν για τους παραπάνω λόγους να προτιμήσεις την αριστερή πλευρά.

Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι: Όχι, δεν είναι απαραίτητο

Όπως είναι φυσιολογικό, όταν κοιμάσαι αλλάζεις πλευρό, κινείσαι από τη μία άκρη του κρεβατιού στην άλλη και μέχρι να βολευθείς ή όσο ονειρεύεσαι έχεις αλλάξει τουλάχιστον τρεις στάσεις ύπνου. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό ούτε στην εγκυμοσύνη.

Ύπνος κι εγκυμοσύνη λοιπόν, κανείς δεν κινδυνεύει να πάθει κάτι κι εσύ μπορείς να απολαύσεις την ξεκούρασή σου, χωρίς φόβο! Δώσε βάση στην ξεκούρασή σου ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα «κάνεις βόλτες» στο κρεβάτι.  

Write A Comment