Botox: 8+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις - TFM.gr

Το botox έχει προκαλέσει συζητήσεις και αμφισβητήσεις εδώ και αρκετά χρόνια. Πολλά πράγματα λοιπόν έχουν γραφτεί τα τελευταία έτη για τη βοτουλινική τοξίνη, τα γνωστά εμπορικά σήματα στην Ελλάδα,  Botox ή Dysport.

Τα περισσότερα από αυτά συνδέονται με ανακρίβειες, αναλήθειες και κυρίως με λανθασμένη σύνδεση και  εφαρμογή της ομολογουμένως δημοφιλούς ιατρικής αυτής θεραπείας από ανθρώπους, που δεν είναι συνάδελφοι ιατροί. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από τη σωστή αρχή!

Τι είναι το Botox

Η βοτουλινική τοξίνη (botox ή dysport) είναι μια φυσική πρωτεΐνη, που χρησιμοποιείται αποτελεσματικά ως μέθοδος αντιγήρανσης και εξάλειψης των ρυτίδων. Δρα ακριβώς πάνω στους μύες, αποτρέποντας συσπάσεις και κινήσεις έκφρασης, που ευθύνονται για τις ρυτίδες.

Που μπορούμε να το κάνουμε

Η βοτουλινική τοξίνη (botox ή dysport) εφαρμόζεται στο πρόσωπο και το σώμα. Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο, το μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια («πόδι χήνας»), στη βάση της μύτης, γύρω από το στόμα, στο λαιμό, τις μασχάλες, τις παλάμες  και τα πέλματα, καλύπτοντας ουσιαστικά είτε ανάγκες αισθητικής δερματολογίας (ρυτίδες μετώπου, μεσόφρυου, περιοφθαλμικές και ρινικές, ρυτίδες στόματος ή ανύψωση φρυδιού) είτε κλινικής δερματολογίας (υπεριδρωσία – αυξημένος ιδρώτας σε μασχάλες, παλάμες και πέλματα, ημικρανία)   

Τι κάνει ουσιαστικά η συγκεκριμένη μέθοδος αντιγήρανσης

Η βοτουλινική τοξίνη (botox ή dysport) πρακτικά αδρανοποιεί τους μιμικούς μύες του προσώπου, δηλαδή όλους εκείνους τους μύες που προκαλούν τις εκφράσεις συναισθημάτων όπως είναι η έκπληξη, ο θυμός, η λύπη, κ.ά. Ουσιαστικά η κίνηση των μυών εξασθενεί και η δημιουργία των ρυτίδων παύει να υφίσταται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση της τοξίνης.

Η βοτουλινική τοξίνη είναι μια ανώδυνη διαδικασία, ως εφαρμογή διαρκεί ελάχιστη ώρα και τα αποτελέσματα  είναι ορατά σε 7-10 ημέρες ενώ διαρκούν για πολλούς μήνες (από 4 έως 6 μήνες).  Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται με καμία ειδική αποθεραπεία, καθώς επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του (δεν απαιτείται ανάρρωση).

Τι δεν ξέρουμε για το Botox

Αυτό που σίγουρα δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι η βοτουλινική τοξίνη (botox ή dysport) συστήνεται να γίνεται τακτικά, καθώς έτσι εξαλείφονται οι αυλακώσεις, και γενικότερα το «τσαλάκωμα» του δέρματος, που δημιουργείται με τη φυσιολογική φθορά του χρόνου και την υπερδραστηριότητα των μυών. Ταυτόχρονα η βοτουλινική τοξίνη επηρεάζει απολύτως θετικά την ψυχοσύνθεση του ατόμου, που θα το εφαρμόσει και πιθανώς -γιατί όχι;- να αποτελεί το έναυσμα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μια μεγαλύτερη φροντίδα στον εαυτό τους.        

Η βοτουλινική τοξίνη δε λειτουργεί όπως το υαλουρονικό οξύ. Η βοτουλινική τοξίνη αδρανοποιεί τη ρυτίδα έκφρασης, ακόμα και σε άτομα νεαράς ηλικίας ενώ το υαλουρονικό τη «γεμίζει». Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ διαδεδομένο είναι στις μέρες μας, το “baby botox”, δηλαδή η μικρότερη ποσότητα έκχυσης της βοτουλινικής τοξίνης, που ωστόσο επιτρέπει την κίνηση των μυών αλλά με μικρότερη ένταση, οπότε το αποτέλεσμα αισθητικά δείχνει πιο φυσικό και το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο, πιο υγιές.

Πόσο κοστίζει το Botox;

Το κόστος της βοτουλινικής τοξίνης είναι προσιτό, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας ότι καμία κρέμα δε δημιουργεί τόσο άμεσα και ορατά αποτελέσματα και καμία μη επεμβατική θεραπεία δε φέρει τόσο μακροχρόνια αποτελέσματα.     

Ποιον να εμπιστευτούμε

Η βοτουλινική τοξίνη  είναι μια ενέσιμη μέθοδος, μια ιατρική θεραπεία, που νομιμοποιούνται να την εκτελούν ΜΟΝΟ οι ιατροί, δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί, αφού εκείνοι έχουν γνώση ανατομίας του προσώπου. 

Οποιοσδήποτε άλλος επιστήμων ή μη, φέρει μέγιστη ευθύνη για τυχόν αρνητικές συνέπειες από λάθος χειρισμό και εφαρμογή. Το σημειώνω ως μια πολύ σημαντική παράμετρο στην επιλογή των κατάλληλων ειδικών, εκπαιδευμένων σωστά, που θα μας δώσουν το επιθυμητό και απόλυτα ασφαλές αποτέλεσμα.    

Προσωπικά, επειδή γνωρίζω την εξαιρετική αποτελεσματικότητα της βοτουλινικής τοξίνης (botox ή dysport), το συστήνω, το εφαρμόζω στις φίλες του ιατρείου μου, που θέλουν να «παγώσουν» τις ρυτίδες τους, χωρίς να χάσουν την εκφραστικότητά τους. Ωστόσο και πάντα με γνώμονα την καλύτερη και ολιστική φροντίδα του δέρματος, προτείνω συνδυαστικά και την ενυδάτωση-ανάπλαση- αναζωογόνηση της επιδερμίδας, που επιτυγχάνουμε με σύγχρονες μεθόδους μεσοθεραπείας (αναίμακτες ή ελάχιστα επεμβατικές) ή και βιοδιέγερσης του δέρματος (skin boosters) καθώς και με μηχανήματα από τεχνολογία αιχμής.

Η Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη είναι:

  • Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»
  • Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων
  • Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

www.laderma.gr

Instagram

Ευχαριστούμε τη γιατρό Dr.Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη (Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811) , για τις χρήσιμες πληροφορίες.

Write A Comment