Ο ιός που μας έκανε να κοιτάμε τα χέρια μας ως απειλή - TFM.gr

Τα χέρια μας, το άλλοτε πιο χρήσιμο σημείο του σώματός μας, έφτασε στο σημείο να είναι και το πιο επικίνδυνο. Με αυτά κάνουμε τα πάντα, είτε είσαι δεξιόχειρας είτε αριστερόχειρας. Με αυτά τρώμε, δημιουργούμε, καθαρίζουμε, φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Στην προκειμένη περίπτωση, που όπως όλα περνούν από τα χέρια μας, το ίδιο συμβαίνει και με τον κορονοϊό αφού περνάει κυριολεκτικά από αυτά.  Η οδηγία είναι σαφής: Δεν αγγίζουμε τίποτα εκτός σπιτιού με γυμνά χέρια, δεν πιάνουμε μύτη, στόμα, μάτια με γυμνά χέρια.

Όλη αυτή η κατάσταση μάς οδήγησε στο σημείο να κοιτάμε τα αγαπημένα μας χέρια, που άλλοτε τα φροντίζαμε τόσο πολύ, ως ένα επικίνδυνο κομμάτι μας που απειλεί την ίδια μας τη ζωή.

Πως ο κορονοϊός απελεί τα χέρια μας;

Τα ταλαιπωρεί αφού μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε συνέχεια σαπούνι, αντισηπτικά, γάντια, οινόπνευμα κ.ά. απολυμαντικά. Και έτσι πρέπει, αλλά και τα χέρια μας πόσο να αντέξουν αυτή την κατάσταση; Καιρός να τα βοηθήσουμε!

 Το συχνό πλύσιμο χεριών και τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούμε επηρεάζουν τα λιπίδια του δερματικού φραγμού. Ως αποτέλεσμα τα κερατινοκύτταρα της τελευταίας στιβάδας της επιδερμίδας, δεν ενώνονται με τον ιδανικό τρόπο μεταξύ τους, και έτσι ελαττώνεται η ικανότητα του δερματικού φραγμού να συγκρατεί την απαραίτητη υγρασία.

Το αποτέλεσμα αυτής της σειράς γεγονότων είναι η ένα τραχύ και ξηρό δέρμα, που συχνά εμφανίζει ερυθρότητα, κνησμό, μέχρι και ρωγμές με αιμορραγία. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς οι περισσότεροι θα παρουσιάσουμε, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, μία μορφή ερεθιστικής δερματίτιδας από τη συχνή χρήση αντισηπτικών και απολυμαντικών (γιατί καθαρίζουμε συνέχεια και το σπίτι, τα ρούχα κτλ).

Ενώ υπάρχει και η περίπτωση, σ’ ένα μικρό ποσοστό, να δημιουρηθεί αλλεργική δερματίτιδα.

Πως θα αποκτήσουμε ξανά το σύμβολο ομορφιάς μας

Τα κέντρα περιποίησης των άκρων μας παραμένουν κλειστά, όπως πρέπει, και εμείς συνεχίζουμε να πλένουμε κι απολυμαίνουμε (πάλι όπως πρέπει) συνέχεια τα χέρια μας. Αυτό το άλλοτε σύμβολο δημιουργίας, αγάπης και ομορφιάς έχει καταντήσει απειλή, κόκκινο, ταλαιπωρημένο και μοιάζει μεγαλύτερο από την πραγματική ηλικία του.

Η ανάκτηση της ομορφιάς του όμως είναι κάτι εύκολο και μπορεί να συμβεί εάν:

  1. Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας αλλά αποφεύγουμε να βάζουμε κάθε φορά μετά το πλύσιμο χεριών οινόπνευμα ή αντισηπτικό. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε αν είμαστε σπίτι και χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι πλένοντας σύμφωνα με τις οδηγίες τα χέρια μας τακτικά.
  2. Εφαρμόζουμε μία ειδική κρέμα χεριών μετά από κάθε πλύσιμο χεριών. Έρευνες έδειξαν ότι με τη συχνή χρήση κρέμας χεριών, μπορούμε να βελτιώσουμε τα συμπτώματα της ερεθιστικής δερματίτιδας ή και να δημιουργήσουμε μία προστασία απέναντι σε αυτή.
  3. Χρησιμοποιούμε περισσότερο οινόπνευμα και λιγότερα αντισηπτικά, καθώς τα δεύτερα είναι πιο ερεθιστικά. Αυτά με οινόπνευμα είναι λιγότερο ερεθιστικά από άλλα αντισηπτικά (πάντα σε συνάρτηση και με τη συγκέντρωση) και η αιθανόλη τείνει να είναι λιγότερο ερεθιστική από την n-προπανόλη ή την ισοπροπανόλη.
  4. Στεγνώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας από το πλύσιμο ή τα αντισηπτικά πριν εφαρμόσουμε τα γάντια.

Και μία μέρα τα χέρια μας θα ξαναγίνουν σύμβολο ομορφιάς, καλής υγείας, φροντίδας και αγάπης…

Write A Comment