ΟΜΟΡΦΙΑ

Ρυτίδες έκφρασης: Πως τις αντιμετωπίζουμε

Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι ρυτίδες έκφρασης ή αλλιώς οι δυναμικές ρυτίδες, όπως λέγονται, είναι οι αλλοιώσεις του δέρματος που αναπτύσσονται λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης ή λόγω εξωτερικών παραγόντων.

Οι ρυτίδες έκφρασης προκαλούνται από τις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των μυών από ορισμένες εκφράσεις που κάνουμε, δίχως να το καταλαβαίνουμε. Ουσιαστικά κινείται η επιδερμίδα λόγω της κίνησης των μυών, που βρίσκονται κάτω από αυτή. Αυτές οι μικρο- συσπάσεις συντελούν στον σχηματισμό γραμμών μεταξύ των οποίων η επιδερμίδα σφίγγει, τεντώνει και στο τέλος ζαρώνει.

Εμφανίζονται λοιπόν, επειδή ενεργοποιούμε συστηματικά τους μύες της συγκεκριμένης περιοχής, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του στόματος, ρουφώντας τον καπνό (ρυτίδες καπνιστή-barcode ).

Ρυτίδες έκφρασης: Σε ποια σημεία τις συναντούμε

Τα σημεία που συναντάμε τις ρυτίδες έκφρασης είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο, τα χείλη, τα μάτια (το πόδι της χήνας), η ρινοπαρειακή περιοχή. Οι ρυτίδες σχηματίζονται με βάση την εγκάρσια κίνηση του υποκείμενου μυ. Αν για παράδειγμα οι ρυτίδες στο μέτωπο είναι οριζόντιες, αυτό συμβαίνει επειδή ο υποκείμενος (μετωπιαίος) μυς κινείται προς τα πάνω.

Ενώ όταν χαμογελάμε, δημιουργούνται οι ρινοχειλικές ρυτίδες, που μοιάζουν σα μεγάλες «παρενθέσεις» δίπλα στη μύτη και το στόμα. Φυσικά, όσο μεγαλώνουμε, οι ρυτίδες αυτές γίνονται πιο έντονες και πιο εμφανείς.

Ρυτίδες έκφρασης και tips για καλύτερη πρόληψη

Ως μέτρα πρόληψης θα πρέπει να έχουμε στο νου μας κάποια βασικά βήματα, που θα πρέπει να ακολουθούμε, είτε για να απαλύνουμε την όψη των ρυτίδων, είτε για να καθυστερήσουμε την εμφάνισή τους.

Επαρκής ενυδάτωση: Είναι γνωστό πως, όταν μειώνεται η ελαστικότητα της επιδερμίδας, οδηγείται σε αφυδάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι συσπάσεις που γίνονται να είναι πιο έντονες και το δέρμα να μην έρχεται στην αρχική του κατάσταση. Η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα πρόληψης για την εμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης. Τέλος, είναι βέβαιον ότι πρέπει να διατηρούμε υγιή, προστατευμένο, τον επιδερμικό φραγμό.

Περιορισμένο/ Καθόλου Κάπνισμα: Ο καπνός που όλοι γνωρίζουμε για τις βλαβερές του επιπτώσεις στην υγεία μας, έχει κάκιστες επιπτώσεις και στο δέρμα μας. Τα άτομα που καπνίζουν πολύ, εμφανίζουν πιο πολλές και πιο έντονες ρυτίδες έκφρασης, ακόμα και σε νεαρή ηλικία. Επιβάλλεται η διακοπή του καπνίσματος ή τουλάχιστον η σημαντική μείωσή του.

Επίσης εντάσσουμε άφθονη κατανάλωση νερού και πλούσια διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά. Η μειωμένη πρόσληψη νερού οδηγεί σταδιακά σε μείωση της πυκνότητας του δέρματος, καθώς και η μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, κάνουν την επιδερμίδα περισσότερο επιρρεπή σε συσπάσεις και πτυχώσεις. Ακόμα και την πιο ενισχυμένη κρέμα να χρησιμοποιούμε, δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τη διατροφική αξία του νερού και των τροφών αυτών.

Φυσικά, αν οι ρυτίδες έκφρασης είναι αρκετά εμφανείς και αυτό δεν είναι αρεστό τόσο για λόγους εμφάνισης όσο και για λόγους καλής ψυχολογίας, τότε επισκεπτόμαστε τη δερματολόγο μας,  που είναι η ειδικός για τέτοιες περιπτώσεις.

Πως μπορεί να μας βοηθήσει ο δερματολόγος μας

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης των ρυτίδων έκφρασης είναι οι εγχύσεις λείανσης με βοτουλινική τοξίνη. Το ευρέως γνωστό Botox. Η βοτουλινική τοξίνη είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τη λείανση των ρυτίδων.  Πρόκειται για την πιο δημοφιλή μη επεμβατική θεραπεία για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης. Έχει θεαματικά αποτελέσματα που φαίνονται άμεσα σε διάστημα 8-10 ημερών. Η επιδερμίδα δείχνει πιο λαμπερή και φρέσκια και αποκτά νεανική όψη.

Είναι επίσης σίγουρο, ότι για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των ρυτίδων, θα πρέπει να φροντίζουμε σε συνεργασία με τη δερματολόγο μας, την ποιότητα της επιδερμίδας μας. Μια βασική θεραπεία που τρέφει, ανανεώνει, και επαναγεννά το δέρμα μας, είναι η μεσοθεραπεία (αυτόλογη- ετερόλογη- ενέσιμη-αναίμακτη), που ουσιαστικά αποτελεί την πιο ασφαλή αντιγηραντική μέθοδο, καθώς ενεργοποιεί τους ινοβλάστες, αναπλάθοντας και διεγείροντας το κολλαγόνο- βασικό συστατικό ανανέωσης των κυττάρων.

 Η Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μας παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στο χώρο του ιατρείου της, όλες τις θεραπείες κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών. Στο ιατρείο, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα μέσα από μια σειρά δερματολογικών, αισθητικών και laser σύγχρονων μεθόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Dr.  Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη.

Η Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη είναι:

•          Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

•          Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»

•          Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων

•          Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

www.laderma.gr

Facebook

Instagram

Write A Comment