Τριχόπτωση τους καλοκαιρινούς μήνες: Κι όμως συμβαίνει! - TFM.gr

Ένας ενήλικας έχει κατά μέσο όρο 100.000-150.000 τρίχες, από τις οποίες σε καθημερινή βάση οι 50 με 100 περίπου είναι φυσιολογικό να χάνονται.

Οι τρίχες περνούν από έναν κύκλο ανάπτυξης, αδράνειας, πτώσης και αναγέννησης. Αν αυτός ο κύκλος διαταραχθεί ή κάποια τριχοθυλάκια καταστραφούν, τότε μπορεί να δείτε τις τρίχες σας να πέφτουν πιο γρήγορα από ό,τι αναγεννιούνται.

Συνεπώς, η τριχόπτωση ξεκινάει όταν διαταραχθεί ο φυσιολογικός κύκλος ζωής της τρίχας και ένα άτομο χάνει πάνω από το φυσιολογικό αριθμό τριχών την ημέρα.

Τι γίνεται όμως το καλοκαίρι;

Γιατί χάνουμε μαλλιά το καλοκαίρι;

Παρόλο που η τριχόπτωση παρατηρείται κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες, συμβαίνει και το καλοκαίρι. Τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι η ταλαιπωρία της τρίχας από τον ήλιο, τη θάλασσα και το αλάτι. Βλέπετε η ηλιοθεραπεία κάνει κακό και στα μαλλιά μας… Γι’ αυτό υπάρχουν και ειδικά αντηλιακά προϊόντα για την προστασία των μαλλιών μας από τον ήλιο.

Άλλες πιθανές αιτίες της αδύναμης τρίχας και τριχόπτωσης είναι η κακή διατροφή, η ταλαιπωρία από τη συχνή χρήση προϊόντων και αξεσουάρ.  Ειδικά οι γυναίκες πιάνουμε συνέχεια τα μαλλιά μας το καλοκαίρι κι αρκετές από τις φορές το κάνουμε, είναι βίαιες για εκείνα. Το αποτέλεσμα; Κόβονται και γίνονται όλο και πιο αδύναμα!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε δυνατά μαλλιά και το καλοκαίρι

  • Τα ξηρά μαλλιά χρειάζονται επιπλέον φροντίδα μετά τη θάλασσα, μ’ ένα ειδικό σαμπουάν και αντίστοιχο conditioner.
  • Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, που τα μαλλιά είναι πολύ ταλαιπωρημένα ή κατά τις δύσκολες ημέρες του μήνα που παρατηρούμε να είναι πιο σκληρά και αδύναμα, συστήνεται μάσκα μαλλιών (για επανόρθωση). Προσοχή, εφαρμόζουμε τη μάσκα μαλλιών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Μόλις βγαίνουμε από τη θάλασσα, ξεπλένουμε τα μαλλιά σας με άφθονο νερό και τα χτενίζουμε καλά ώστε να φύγει το ανεπιθύμητο αλάτι, που φράζει τους πόρους του δέρματος.
  • Επιτρέπουμε στα μαλλιά μας να στεγνώσουν φυσικά όσο πιο συχνά μπορούμε!
  • Δε δένουμε τα μαλλιά μας πολύ σφιχτά, εξάλλου τα scrunchies είναι στη μόδα και αφήνουν την τρίχα να «αναπνέει».
  • Πιάστε τα μαλλιά σας ψηλά, όταν κολυμπάτε στην πισίνα. Το χλώριο φθείρει και ξηραίνει την τρίχα.
  • Αποφύγουμε εκείνες τις δίαιτες- αστραπή, που συνηθίζουμε να κάνουμε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Και αν η τριχόπτωση συνεχίζεται;

Εάν το πρόβλημα της τριχόπτωσης το καλοκαίρι συνεχιστεί ή γίνει εντονότερο, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο και παθολόγο σας, καθώς μπορεί να υπάρξει κάποια έλλειψη βιταμινών ή κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο.

Write A Comment