Άνδρας: Το ανδρικό πρότυπο είναι εδώ και σήμερα γιορτάζει - TFM.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα υπάρχει και μάλιστα ο άνδρας γιορτάζει από το 1991! Στόχος της συγκεκριμένης επετείου, που τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, είναι να εστιάσουμε στη σωματική και ψυχική υγεία των ανδρών.

Παράλληλα, αποτελεί μία ευκαιρία για να τονιστεί το ανδρικό πρότυπο που διαχρονικά παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Μπορεί άλλωστε αυτός να είναι και ένας τρόπος, για να επανέλθουν οι ισορροπίες μεταξύ των δύο φύλων….

Από τη μία είναι η σύγχρονη χειραφετημένη γυναίκα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα, και από την άλλη ο άνδρας, ο πατέρας, ο σύζυγος, ο εργαζόμενος, ο παππούς, ο κολλητός φίλος, ο εραστής και πολλά ακόμη.

Ο Νοέμβριος λοιπόν ανήκει στους άνδρες και πολλές οργανώσεις προχωρούν σε ενέργειες ή εκστρατείες, με στόχο την ενημέρωση των ανδρών για σοβαρά θέματα υγείας όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, η κατάθλιψη (με τους άνδρες να έχουν τα «πρωτεία» στις αυτοκτονίες) και άλλα.

Το TFM γιορτάζει τον άνδρα με ένα Οδηγό μόνο για αυτόν!

Plus συγκεντρώσαμε κάποια Fun Facts για το ανδρικό φύλο και τα μοιράζεται μαζί σου. Κάθε βιωματική προσθήκη σε αυτά, είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη!

10+ 1 Fun Facts για τον αγαπημένο άνδρα

Ο εγκέφαλος των ανδρών είναι 10% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των γυναικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανδρικό σώμα έχει μεγαλύτερο σωματικό βάρος και περισσότερη μυϊκή μάζα. Έτσι ο εγκέφαλός τους έχει περισσότερους νευρώνες για τον καλύτερο έλεγχο του σώματος.

Σύμφωνα με έρευνες, ο άνδρας χρησιμοποιεί κυρίως τη μία πλευρά του εγκεφάλου του, ενώ η γυναίκα συνήθως και τις δύο. Ίσως γι’ αυτό η δεύτερη είναι πιο multi- tasking. Ο άνδρας όμως κάνει μεγαλύτερο focus, όταν ασχολείται με κάτι συγκεκριμένο εστιάζοντας στην ουσία και εμβαθύνοντας.

Η επίσημη έννοια του “πατέρα” και της λέξης “father” στην Αγγλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα 1500s.

Πίσω στο 1900, οι άνδρες κυριαρχούσαν έναντι των γυναικών στο επάγγελμα του νοσοκόμου. Οι άνδρες νοσοκόμοι ήταν πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες.

Ο μέσος όρος ζωής των ανδρών είναι περίπου στα 64,5 ενώ των γυναικών στα 68 έτη.

Όταν πέφτει ένα αντικείμενο κάτω, οι άνδρες τεντώνονται για να το πιάσουν. Οι γυναίκες από την άλλη σκύβουν ή κάθονται στα λυγισμένα γόνατά τους, προκειμένου να έρθουν όσο το δυνατό πιο κοντά στο πεσμένο αντικείμενο.

Άνδρας και κοινωνική ζωή- Fun Facts

Οι άνδρες προτιμούν τα κοπλιμέντα από άλλους άνδρες παρά από γυναίκες (διαφωνείς;).

Κάνουν φίλους κυρίως με γνώμονα τα κοινά ενδιαφέροντα. Τα κριτήρια φιλίας των ανδρών είναι τις περισσότερες φορές αγνά και θυμίζουν τις φορές που έκαναν τους πρώτους τους φίλους ως παιδιά.

Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, οι άνδρες τρώνε περισσότερο φαγητό όταν δειπνήσουν με γυναίκα παρά με τους φίλους τους.

Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο έξυπνος είναι ένας άνδρας, τόσο πιο υγιεινό τρόπο ζωής ακολουθεί. Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως οι άνδρες με εθισμό στο αλκοόλ, δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλό IQ (και κάπου εδώ αφήνεις το ποτήρι σου κάτω).

Φαίνεται πως οι άνδρες έχουν ξοδέψει περισσότερο από συνολικά ένα χρόνο από τη ζωή τους, για να χαζεύουν τις γυναίκες (και μπράβο στους άνδρες λοιπόν!).

Τα στατιστικά λοιπόν, μίλησαν και δείχνουν πως ένας άνδρας θα σπαταλήσει (ή θα απολαύσει) περίπου 43 λεπτά την ημέρα, για να κοιτάξει διαφορετικές γυναίκες γύρω του. Άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα…

Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα: Το ανδρικό πρότυπο είναι εδώ

Για να επιστρέψουμε όμως στη σοβαρότητα της ημέρας, ο σύγχρονος άνδρας έχει αυξημένες ανάγκες από το παρελθόν.

Τόσο σε ό,τι αφορά στην υγεία, τη φροντίδα, την περιποίηση του προσώπου και σώματος, την ψυχική του κατάσταση. Την ψυχική κατάσταση που τα τελευταία χρόνια, από την οικονομική κρίση και μετά, έχει πληγεί σημαντικά με τις αυτοκτονίες ανδρών να αυξάνονταν για μία συγκεκριμένη περίοδο, δραματικά.

Ο άνδρας σήμερα δε χάνεται στις υποχρεώσεις της εργασίας και της οικογένειας, αλλά δηλώνει το έντονο παρόν του και συμμετέχει πιο ενεργά από ποτέ στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Οι ρόλοι δεν έχουν αλλάξει. Το ανδρικό πρότυπο είναι εδώ και απλώνει το χέρι του στην κόρη, τη σύζυγο, την εγγονή…

Write A Comment