Κορονοϊός και κοινωνική ατροφία: Αλήθεια εσύ τη νιώθεις; - TFM.gr

Κορονοϊός και κοινωνική ατροφία… Η κοινωνική ατροφία είναι μία φράση που αντιπροσωπεύει επάξια την κοινωνική απομάκρυνση και σε κάποιες περιπτώσεις απομόνωση, η οποία παρατηρείται το χρονικό διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας κι έπειτα.

Οι τρόποι κοινωνικοποίησης έχουν διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, από τα παιδιά στο σχολείο και τον παιδότοπο μέχρι τους ενήλικες και τη σεξουαλική ζωή. Ως συνέπεια μικροί και μεγάλοι αποδυναμωνόμαστε κοινωνικά και οι δεξιότητες που σχετίζονται με την κοινωνικότητά μας ατροφούν. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους μύες. Όσο δεν τους εξασκούμε, χάνουν τη δύναμή τους.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε χάσει την ευελιξία μας σε κοινωνικές καταστάσεις είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι. Ακόμη κι όταν βρισκόμαστε με κόσμο, δεν κοινωνικοποιούμαστε όπως πριν. Στην αρχή ήταν ο φόβος για τον ιό, τώρα πια όμως είναι η αλλαγή στην επικοινωνία που έγινε συνήθεια. Δεν αγκαλιαζόμαστε, δε χαιρετιόμαστε όταν συναντιόμαστε, δεν κάνουμε τη χειραψία ευγενείας ή συμφωνίας σε ένα επαγγελματικό meeting και γενικά δεν υπάρχει η ζεστασιά της σωματικής επαφής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που αποστασιοποιούνται από την κοινωνία για ένα εύλογο διάστημα (είτε λόγω συνθηκών όπως στην περίπτωση του κορονοϊού είτε από επιλογή), δυσκολεύονται πολύ κατά την επάνοδό τους.

Όταν επιστρέφουν στην κοινωνική ζωή, είναι πιο αγχωμένοι, παρορμητικοί στις αντιδράσεις τους, περίεργοι και δεν ανέχονται πολλά. Ως σχετικά παραδείγματα αναφέρουν τους στρατιώτες, του φυλακισμένους, τους αστροναύτες, τους ερευνητές που περνούν μήνες «κλεισμένοι» στον τόπο της έρευνάς τους.

Οι νευροεπιστήμονες υποστηρίζουν πως το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την πανδημία. Υπερβολική κοινωνική χρήση των Social Media και του Zoom, ένταση στις κοινωνικές επαφές (συχνά χωρίς λόγο) και μία έντονη επιθυμία για κοινωνική επάνοδο η οποία αργότερα «πνίγεται» αφού δεν απολαμβάνουμε το ίδιο την επαφή.

Πολλές φορές επίσης επιλέγουμε πλέον να αποφύγουμε την επικοινωνία (ακόμη και την τηλεφωνική), για να χαλαρώσουμε μόνοι και να δούμε την αγαπημένη μας σειρά, να διαβάσουμε το βιβλίο μας ή να χαζέψουμε στο κινητό. Και δε μιλάμε για μία Κυριακή αλλά για μέρες που συμβαίνει το ίδιο.

Διαβάσαμε και μας άρεσε, το ότι η κοινωνικοποίηση μοιάζει με την πείνα ή τη δίψα. Αν δε φας όταν πεινάς κι αν δεν πιεις νερό όταν διψάς, τότε «αγριεύεις». Αν λοιπόν νιώθεις μόνος ή μόνη και δεν κοινωνικοποιείσαι, υπάρχουν ψυχολογικές επιπτώσεις. Δύο από αυτές είναι η συσσωρευμένη ένταση και το αυξημένο άγχος.

Το μυστικό λοιπόν είναι να μη χάνουμε τη φόρμα μας για επικοινωνία και κοινωνικοποίηση. Ακόμη και τις ημέρες που δεν είσαι στο mood, προσπάθησε να κάνεις ένα μικρό βήμα.

Η μετάβαση από την κατάσταση “κορονοϊός και κοινωνική ατροφία” είναι δύσκολη, αλλά αν περάσεις «απέναντι» όλα θα είναι ωραία και χαμογελαστά όπως παλιά. Δε σου έχει λείψει λίγο αυτό; Κι αν δεν τα καταφέρεις αμέσως, δεν πειράζει. Πάρε και δώσε τον χρόνο σου στους άλλους, με υπομονή σε όποιον αισθάνεσαι πως είναι στη φάση της κοινωνικής ατροφίας.

Write A Comment