Όμορφα και υγιή πόδια όλο τον χρόνο! - TFM.gr Περιποίηση ποδιών

Το TFM μίλησε live με τον ποδολόγο- ποδίατρο και Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων, κ. Μάνο Αρβανιτάκη με τον οποίο συζήτησε για την καλή υγεία, την ομορφιά και την ολοκληρωμένη περιποίηση των ποδιών.

Live Stream – Για την Υγεία των Ποδιών με τον Ποδίατρο Μάνο Αρβανιτάκη

👉 Better call Scholl… Αύριο στις 19:00 θα συζητήσουμε LIVE στο TFM για την Υγεία των Ποδιών με τον Ποδίατρο Μάνο Αρβανιτάκη Manos Arvanitakis 👨‍⚕️🤓 Κατά την διάρκεια του Live θα μπορέσετε να κάνετε τις δικές σας ερωτήσεις ενώ θα γίνει ΚΛΗΡΩΣΗ για 10 Λίμες αξίας 60€ 🎁💚 Μην το χάσετε!Arvanitakis Manos – Podiatriko Kentro

Posted by Tofarmakeiomou.gr on Tuesday, July 16, 2019
Δείτε ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης με τον ποδολόγο – ποδίατρο Μάνο Αρβανιτάκη

Οι απορίες πολλές και οι λύσεις της Scholl στα καθημερινά προβλήματα που αφορούν στα πόδια μας (π.χ. κουρασμένα πόδια, κάλοι, μύκητες, κακοσμία) ακόμη περισσότερες!

Έχετε πει ότι “η καλή υγεία του σώματος ξεκινάει από την καλή υγεία των ποδιών μας”. Πως προσδιορίζεται η “καλή υγεία” των ποδιών;

Πράγματι, αυτό είναι το slogan μας και στον Σύλλογο. Ας ξεκινήσουμε με τη διαπίστωση ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας περπατάμε 4- 5 φορές τον γύρο του πλανήτη! Οπότε καταλαβαίνετε πόσο πολύ ταλαιπωρούμε τα πόδια μας και πόσο αναγκαίο είναι να βρούμε τρόπους για να τα αγαπήσουμε, να τα φροντίσουμε και να τα προστατεύσουμε.

Τι περιλαμβάνει η ολοκληρωμένη περιποίηση των ποδιών;

Η συνεργασία του Ελληνικού Ποδιατρικού και Ποδολογικού Συλλόγου με τη Scholl στοχεύει να εκπαιδεύσει το κοινό έτσι ώστε να φροντίζει τα πόδια του και να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα στα αρχικά στάδιά τους. Για εμάς είναι σημαντική πρώτα απ’ όλα η πρόληψη και μετά η αντιμετώπιση. Όταν φυσικά έχει ήδη προκύψει πρόβλημα, τότε καλό είναι να γνωρίζει το κοινό μας ότι πρέπει να απευθυνθεί σ’ έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρό ποδολόγο.

Καλοκαίρι και περιποίηση ποδιών

«Βάσει μελετών τα πόδια μας δεν τα φροντίζουμε επαρκώς, όπως για παράδειγμα κάνουμε με το πρόσωπο ή τα χέρια μας. Αυτή είναι μία διαπίστωση που αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.»

Τι περιλαμβάνει η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης των ποδιών μας;

Όπως θα πλύνουμε τα δόντια μας ή το πρόσωπό μας, καλό είναι να φροντίζουμε και τα ποδια μας.  Ξεκινάμε λοιπόν μ’ ένα ποδόλουτρο, συνεχίζουμε στεγνώνοντας καλά τα πόδια μας και έπειτα χρησιμοποιούμε μία λίμα Wet & Dry της Scholl προκειμένου να μαλακώσουμε τις σκληρύνσεις. Ολοκληρώνουμε τη ρουτίνα μας απλώνοντας μία ενυδατική αλοιφή της Scholl για αποτελεσματική ενυδάτωση της επιδερμίδας. Αυτή είναι μία ρουτίνα που θεωρείται απαραίτητη όλους τους μήνες του χρόνου και κυρίως το καλοκαίρι κατά το οποίο τα πόδια μας είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, την άμμο και τη ζέστη.

Bonus tip: Βάζουμε μία σταγόνα οινόπνευμα σ’ ένα βαμβάκι και στεγνώνουμε ξανά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, προκειμένου να μην υπάρχει υγρασία και να μη βρει πρόσφορο έδαφος ο μύκητας για να αναπτυχθεί.

Τι πρέπει να έχουμε στο νεσεσέρ των καλοκαιρινών διακοπών;

Μία λίμα, ενυδατική αλοιφή και θα πρόσθετα το νέο Σύστημα Αντιμετώπισης Μυκήτων της Scholl που αποτρέπει τους μύκητες. Εφαρμόζεται εύκολα σαν βερνίκι, δεν είναι φάρμακο και δημιουργεί ένα μη βιώσιμο περιβάλλον για τους μύκητες στα νύχια μας. Το συγκεκριμένο προϊόν συμβάλλει και στη γενικότερη ενδυνάμωση των νυχιών.

Οι δικές σας απορίες

Τι μπορούμε να κάνουμε για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες;

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως τους αγγειολόγους, οι οποίοι θα πρέπει να το εκτιμήσουν και να το αποτιμήσουν πριν τη θεραπεία. Ως ποδολόγος- ποδίατρος προτείνω 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα, για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος άρα και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

Οι σκασμένες φτέρνες «σώζονται»;

Σώζονται αλλά σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται πιο εξειδικευμένη, ίσως και μακροχρόνια, θεραπεία. Η αλήθεια είναι πως 7 στους 10 ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ένα πρόβλημα που αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, αφού εκείνες έχουν πιο εκτεθειμένα τα πόδια τους στα ψηλά τακούνια και τα εξώφτερνα παπούτσια. Η έκθεση της πτέρνας προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα και μηχανική βλάβη στο πόδι. Αυτό οδηγεί στη σχάση και το επικίνδυνο έρχεται μετά, σε περίπτωση προχωρημένης σχάσης που μπορεί να εισβάλλουν μικρόβια.

Bonus tip: Κάνουμε καθημερινά ποδόλουτρο, χρησιμοποιούμε τις νέες μάσκες ποδιών της Scholl απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα με μία ηλεκτρική λίμα Scholl και εφαρμόζουμε την ενυδατική αλοιφή Active Repair με 25% ουρία, στις πτέρνες.

Η κρέμα Active Repair της Scholl περιέχει περισσότερη ουρία συγκριτικά με άλλες κρέμες για τις πτέρνες μας και έτσι διατηρεί περισσότερο ενυδατωμένη την επιδερμίδα και μειώνει τις πιθανότητες σκληρύνσεων.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν οι μύκητες στα νύχια επανεμφανίζονται παρά τη θεραπεία;

Ο μύκητας είναι πολύ ανθεκτικός και μπορεί να φαίνεται ότι πέρασε, αλλά να κάνει την επανεμφάνισή του τελειώνοντας μία θεραπεία. Υπάρχουν και περιπτώσεις επανεμφάνισης παρά τη χορήγηση φαρμακών από δερματολόγο. Οτιδήποτε λοιπόν διαφορετικό στη μορφολογία και την όψη του νυχιού (χρώμα, υφή, υπερτροφία, θρυμματισμός) δούμε, επισκεπτόμαστε κατευθείαν δερματολόγο για να γίνει καλλιέργεια και να δοθεί θεραπεία για τον συγκεκριμένο μύκητα που μας ταλαιπωρεί. Στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζουμε τους μύκητες χωρίς φάρμακο ή καλλιέργεια και όταν το πρόβλημα εντείνεται, απευθυνόμαστε απαραιτήτως σε δερματολόγο.

Πως αντιμετωπίζουμε την κακοσμία των ποδιών;

Η κακοσμία των ποδιών είναι επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο, που σχετίζεται με την υγιεινή και την περιποίηση των ποδιών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί κυρίως τους άνδρες, αφού είναι και θέμα ορμονών. Οι άνδρες έχουν περισσότερη τεστοστερόνη, άρα ιδρώνουν και πιο εύκολα. Πάμε να δούμε όμως την αιτία αυτής της κακοσμίας…. Όταν ιδρώνουν τα πόδια, δημιουργούνται βακτήρια τα οποία με τη σειρά τους διασπούν τον ιδρώτα και προκαλούν την κακοσμία. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να φροντίζουμε να πλένουμε καθημερινά τα πόδια μας, να αλλάζουμε καθημερινά κάλτσες (με μία προτίμηση στις βαμβακερές) και να ψεκάζουμε τα πόδια πριν βάλουμε την κάλτσα με το Spray  της Scholl με πούδρα. Το τελευταίο εξολοθρεύει και αδρανοποιεί τους μύκητες και τα βακτήρια που οδηγούν στην κακοσμία. Υπάρχει και το spray της Scholl για τα υποδήματα, που προλαμβάνει την ανάπτυξη βακτηρίων στην επαφή του ποδιού με το παπούτσι.

Bonus tip: Αφήνουμε τα παπούτσια μας στο φως, καθώς στο σκοτάδι αναπτύσσονται πολύ πιο εύκολα τα βακτήρια.

Γιατί να προτιμήσουμε τα προϊόντα της Scholl;

Η Scholl αποτελεί μία Εταιρεία με επιτυχημένη πορεία 100 ετών που ασχολείται εξειδικευμένα με την περιποίηση και τις παθήσεις των ποδιών. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους και κάνει κλινικά τεστ από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, που ξεχωρίζει στη φροντίδα του ποδιού. Τέλος πρόκειται για μία Εταιρεία με έντονη δράση για την πρόληψη και την καλή υγεία μας!

Κεφάλαιο «Ψηλά Τακούνια»

Το κύριο πρόβλημα των γυναικών είναι τα κουρασμένα πόδια από τα ψηλά τακούνια. Το πόδι μας έχει σχεδιαστεί να πατάει σε έναν με δύο πόντους, ενώ εμείς το υποχρεώνουμε να λειτουργήσει στις αντίξοες συνθήκες των 5, 7 και άνω πόντων. Έτσι ο μυς συρρικνώνεται, ατονεί και βγάζει κόπωση σε διάφορα σημεία του ποδιού. Η λύση βρίσκεται στους πάτους Active Gel της Scholl που συστήνει ο Ποδιατρικός Σύλλογος Ελλάδος, οι οποίο επαναφέρουν την ισορροπία στο πόδι και συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική μηχανική λειτουργία.

Κεφάλαιο «Κάλοι»

Το κύριο αίτιο των κάλων είναι το μηχανικό πρόβλημα που τους προκαλεί, όπως είανι για παράδειγμα το λάθος πάτημα. Το μηχανικό πρόβλημα οδηγεί στη διαδικασία της αποφολίδωσης κατά την οποία φεύγουν εκατομμύρια νεκρά κύτταρα όταν υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από όσο θα έπρεπε. Έτσι μεγαλώνει η επιφάνεια των νεκρών κυττάρων και ο κάλος συγκρατεί τα νεκρά κύτταρα, χωρίς να τα αφήνει να απομακρυνθούν. Τότε είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μέχρι και το τύλος που είναι πιο βαθύ (σε πιο βαθιές στιβάδες του δέρματος), πιο επώδυνο αφού μπορεί να φτάσει να αγγίξει μέχρι και τα νεύρα του ποδιού μας.

Bonus tip: Εφαρμόζουμε μία ενυδατική αλοιφή για καλύτερη απολέπιση μετά το ποδόλουτρο.

Πιο ειδικές περιπτώσεις

Σε αυτές τις περιπτώσεις ανήκουν τα διαβητικά άτομα ή τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και έτσι δεν έχουν καλή κυκλοφορία αίματος στα πόδια. Και στις δύο περιπτώσεις συνίσταται ειδική παρακολούθηση από ποδολόγο- ποδίατρο (προσοχή, όχι αισθητικό ποδολόγο!) και καθημερινή παρακολούθηση. Τονίζουμε την καθημερινή παρακολούθηση, γιατί μπορεί για παράδειγμα ένα διαβητικό άτομο, λόγω κάποιας νευροπάθειας, να μη νιώθει μία πληγή. Οπότε θα πρέπει μ΄ένα καθρεφτάκι να ελέγχει καθημερινά τα πόδια του και αν υπάρχει κάποιο μαύρο σημείο ή μία σχάση να προχωρήσει άμεσα σε θεραπεία. Ειδικά οι σχάσεις θέλουμε να αποφεύγονται, καθώς δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για λοιμώξεις.

Bonus info: Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία τα άτομα με Διαβήτη έχουν τον δικό τους ποδίατρο, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί οι ακρωτηριασμοί κατά 80%!

Summer tips για όμορφα πόδια

  • Στεγνώνουμε καλά τα πόδια μας και ανάμεσα στα δάχτυλα

  • Κάνουμε την παρακάτω άσκηση καθημερινά για τόνωση του μυϊκού συστήματος των ποδιών

Η άσκηση: Πιάνουμε με τα δάχτυλα των ποδιών μία πετσέτα και την αφήνουμε να πέσει στο πάτωμα. Την πιάνουμε ξανά με τα δάχτυλα των ποδιών για να τη σηκώσουμε. Επαναλαμβάνουμε αυτή την άσκηση για 2 με 3 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες, απορίες αλλά και συμβουλές, δείτε τις ολοκληρωμένες λύσεις εδώ!

Write A Comment